Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γουινέα: Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της

Γουινέα: Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της
Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε το πραξικόπημα

Ο επικεφαλής των πραξικοπηματικών της Γουινέας προσπάθησε σήμερα 6/9 να καθησυχάσει τους εταίρους της χώρας και τους ξένους επενδυτές, αλλά και τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι η νέα ηγεσία θα τηρήσει τις οικονομικές και εξορυκτικές συμβάσεις και δεν θα επιδοθεί σε «κυνήγι μαγισσών».
Η επιτροπή που έχει αναλάβει πλέον τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας, μιας σημαντικής παραγωγού βωξίτη και άλλων μεταλλευμάτων, «διαβεβαιώνει τους εταίρους ότι θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της και υπενθυμίζει τη δέσμευσή της να προωθήσει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα» ανέφερε ο συνταγματάρχης Mamady Doumbouya, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το πραξικόπημα της Κυριακής.
Ο Mamady Doumbouya,υποσχέθηκε ότι θα συγκροτηθεί μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» που θα αναλάβει την «πολιτική μετάβαση», χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκεια αυτής της «μετάβασης».
Ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων απευθυνόταν σε πρώην υπουργούς και προέδρους μεγάλων οργανισμών που είχαν κληθεί να συγκεντρωθούν κάτω από μια μεγάλη σκηνή, έξω από το Μέγαρο του Λαού, την έδρα του Κοινοβουλίου, γιατί διαφορετικά θα θεωρούνταν «στασιαστές».
Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γουινέα.
Όμως αρκετές εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το Μέγαρο του Λαού χαιρέτισαν τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία, ελευθερία» και «Ζήτω ο στρατός».
Στο Κόνακρι, την πρωτεύουσα που συνήθως σφύζει από ζωή, έχει επιβληθεί σήμερα απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά ενώ το προεδρικό μέγαρο και οι προσβάσεις στο κέντρο της πόλης φυλάσσονταν από ένοπλους στρατιώτες.
Οι ειδικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν τον πρόεδρο Alpha Condé για να βάλουν τέλος «στην οικονομική αταξία, τη φτώχεια και την ενδημική διαφθορά» αλλά και «την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών», δηλώνοντας ότι θέλουν «να αποδώσουν την πολιτική στον λαό».
Ένα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι πραξικοπηματίες δείχνει τον Condé ήρεμο αλλά αποθαρρυμένο, μισοξαπλωμένο σε ένα καναπέ, να φοράει ένα ανοιχτό πουκάμισο και παντελόνι τζιν.
Οι πραξικοπηματίες διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά στην υγεία του.
Η στρατιωτική χούντα διέλυσε την κυβέρνηση και τους θεσμούς και κατάργησε το Σύνταγμα που είχε προωθήσει το 2020 ο Alpha Condé το οποίο του έδωσε το δικαίωμα να διεκδικήσει μια τρίτη προεδρική θητεία, παρά τις πολύμηνες και αιματηρές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη χώρα.
Επέβαλαν επίσης απαγόρευση της κυκλοφορίας και έκλεισαν τα σύνορα.
Σε μια ανακοίνωση που διαβάστηκε το πρωί στην τηλεόραση έγινε γνωστό πάντως ότι άνοιξαν ξανά τα εναέρια σύνορα.
Το πραξικόπημα αυτό έρχεται να προστεθεί στην ταραχώδη ιστορία της χώρας που επί δεκαετίες, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1958, κυβερνάται από αυταρχικά ή δικτατορικά καθεστώτα.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό πάντως δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος, μολονότι το πρωί της Κυριακής ακούγονταν πυρά αυτομάτων όπλων από το κέντρο του Κόνακρι.
Δεν έχουν επίσης αναφερθεί σημαντικές ταραχές και ο Doumbouyaπροσπάθησε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του.
Επέπληξε τους πρώην υπουργούς και τους ζήτησε να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους και τα υπηρεσιακά αυτοκίνητά τους.
Αλλά, πρόσθεσε «δεν θα υπάρξει κανένα πνεύμα εκδίκησης δεν θα υπάρξει κυνήγι μαγισσών».
Το Εθνικό Μέτωπο για την Προάσπιση του Συντάγματος (FNDC), ένας συνασπισμός κινημάτων που είχε οργανώσει κινητοποιήσεις κατά της τρίτης θητείας του Condé κάλεσε τους κατοίκους του Κόνακρι να πάνε στην υποδοχή των μελών του «τα οποία θα απελευθερωθούν μετά τις 11.30», τοπική ώρα.
Ο τοπικός Τύπος αναφέρει επίσης ότι ο Ντουμπουγιά διέταξε την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε το πραξικόπημα

Αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων της Γουινέας δήλωσαν ότι έχουν συλλάβει τον πρόεδρο Αλφα Κοντέ, έχουν αναλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Κονακρί και ότι διέλυσαν του πολιτειακούς θεσμούς με πραξικόπημα, που καταδικάσθηκε από την διεθνή κοινότητα, αλλά είναι πιθανόν να σημάνει την αποχώρηση ενός βετεράνου της αφρικανικής πολιτικής
Ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων, ο Mamady Doumbouya, ανακοίνωσε στο πλευρό και άλλων αξιωματικών-πραξικοπηματιών σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι «αποφάσισαν να συλλάβουν τον πρόεδρο, να καταργήσουν το σύνταγμα , να διαλύσουν τους θεσμούς , ανάμεσά τους και την κυβέρνηση, να κλείσουν τα χερσαία και εναέρια σύνορα και να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την χώρα της δυτικής Αφρικής που είναι βυθισμένη εδώ και μήνες σε σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση.
Οι πραξικοπηματίες δημοσίευσαν και δεύτερο βίντεο όπου εμφανίζεται ο πρόεδρος Alpha Condé , τον οποίο ρωτούν αν υπήρξε θύματα κακομεταχείρισης και εκείνος αρνείται να τους απαντήσει.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Α. Guterres καταδίκασε με δριμύτητα την κατάληψη της εξουσίας στην Γουινέα «με την ισχύ των όπλων» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του προέδρου Alpha Condé , 83 ετών.
Η Γαλλία «καταδίκασε την απόπειρα κατάληψης της εξουσίας δια της βίας» στην Γουινέα και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου Alpha Condé », με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το πραξικόπημα καταδίκασαν επίσης η Αφρικανική Ένωση και η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής , ζητώντας την απελευθέρωση του προέδρου Alpha Condé και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.
Εδώ και μήνες, η Γουινέα, μεταξύ των φτωχότερων χωρών του κόσμου παρά τον ορυκτό και υδρολογικό της πλούτο, βρίσκεται σε οξεία οικονομική και πολιτική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από την πανδημία της Covid-19.

 Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ανατροπή του προέδρου Alpha Condé από στρατιωτικούς

Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν χθες Κυριακή στο Κονακρί, την πρωτεύουσα της Γουινέας, όπου μέλη των Ειδικών Δυνάμεων φέρονται να ανέτρεψαν τον πρόεδρο Alpha Condé και να κατέλυσαν το Σύνταγμα και τους θεσμούς.
Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η βία και μέτρα πέραν της συνταγματικής τάξης υπονομεύουν τις προοπτικές να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στη Γουινέα.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τα γεγονότα στο Κονακρί», αναφέρει δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Αυτές οι ενέργειες θα περιορίσουν τη δυνατότητα των ΗΠΑ και άλλων διεθνών εταίρων της Γουινέας να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα καθώς βαδίζει στον δρόμο προς την εθνική ενότητα κι ένα φωτεινότερο μέλλον για τον λαό της».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης