Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Bourla της Pfizer επέλεξε το Ισραήλ και όχι την Ελλάδα να προωθήσει το εμβόλιο Covid; - Ο ρόλος Netanyahu και η αδυναμία του ΕΣΥ

Γιατί ο Bourla της Pfizer επέλεξε το Ισραήλ και όχι την Ελλάδα να προωθήσει το εμβόλιο Covid; - Ο ρόλος Netanyahu και η αδυναμία του ΕΣΥ

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που επωφελήθηκε πλήρως από την Pfizer

Μπορεί το εμβόλιο της Pfizer και ο επικεφαλής της φαρμακευτικής Albert Bourla να εμφανίζονται από μεγάλη μερίδα αντιεμβολιαστών ως οι «διάβολοι» που στοχεύουν να αλλοιώσουν το DNA τους, όμως η προμήθεια του Ισραήλ με εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της Covid 19 επέτρεψε στη χώρα να παραμείνει ανοιχτή.

Η Pfizer έχει στείλει δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της σε όσους το ήθελαν και μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά σε όλο τον κόσμο.
Αλλά το Ισραήλ ήταν το πρώτο που επωφελήθηκε πλήρως από την καινοτομία της εταιρείας.
Και δεν είναι τυχαίο που στο τιμόνι της Pfizer είναι ένας Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη, ο Albert Bourla.

Γιατί επελέγη το Ισραήλ;

Ο Bourla είπε ότι επέλεξε να στοιχηματίσει στο Ισραήλ λόγω του μικρού πληθυσμού του και του εξελιγμένου συστήματος συλλογής δεδομένων.
Η Ελλάδα ήταν μια επιλογή, αλλά η ηλεκτρονική τήρηση ιατρικών αρχείων δεν ήταν καλή, είπε τον Αύγουστο σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Η εταιρεία εξέτασε επίσης τη Σουηδία, αλλά ο Bourla δήλωσε ότι υπήρξαν ανησυχίες μήπως επηρεαστούν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το πιο σημαντικό που έγινε σαφές ήταν ότι ο Bibi [Netanyahu] ήταν πάνω από όλα, ήξερε τα πάντα», είπε ο Bourla.
«Μου τηλεφώνησε 30 φορές, ρωτώντας:« Τι γίνεται με τους νέους ανθρώπους ... Τι κάνετε με την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής;».
Είμαι βέβαιος ότι το έκανε για τους ανθρώπους του, αλλά είμαι επίσης σίγουρος ότι σκεφτόταν ότι θα τον βοηθήσει πολιτικά», ανέφερε ο Bourla.
Αλλά ακόμα και όταν ο Netanyahu δεν κέρδισε τις εκλογές και το Ισραήλ, αφού έχασε από τον Naftali Bennett, ο Bourla είπε ότι ο Netanyahu «τα κατάφερε πολύ καλά».

Στοίχημα στην αποτελεσματικότητα

Η Pfizer έγινε ο πρώτος κατασκευαστής εμβολίων mRNA στον κόσμο, αποκτώντας άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ακόμη και πριν από τη Moderna.
Μάλιστα, στις 23 Αυγούστου, ο FDA χορήγησε την πλήρη έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Και αυτό διότι αποδεικνύονται τα πιο αποτελεσματικά και ασφαλή.
Βέβαια και εκείνα των AstraZeneca, Johnson & Johnson και Sinovac είναι σημαντικά, αλλά αποδεικνύονται λιγότερο αποτελεσματικά - ειδικά έναντι παραλλαγών.
Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές του κλάδου, ο Bourla έχει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καινοτομία της Pfizer.
Προσκάλεσε τους επιστήμονες της Pfizer, συναδέλφους κατασκευής και εργαζόμενους σε ολόκληρο τον οργανισμό να αναπτύξουν και να παραδώσουν ένα εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ.
Είπε, "αν όχι εμείς, τότε ποιος;"
«Η αρχή ήταν ότι πρέπει να το κάνουμε», είπε η Bourla σε συνέντευξή της στο CNBC.
«Αν χάσουμε επειδή αποτύχαμε να παράγουμε μια λύση, η εταιρεία δεν θα έχει πρόβλημα.
Θα είναι επώδυνο, αλλά δεν θα καταρρεύσει.
Αλλά από την άλλη πλευρά, η εταιρεία θα μείνει αξέχαστη επειδή κάναμε το σωστό», ανέφερε σε εκείνη τη συνέντευξή του ο Bourla.

Ανέλπιστα νέα στην αρχή

Ο Bourla δεν περίμενε ποτέ ότι το εμβόλιο θα ήταν τόσο επιτυχημένο.
Έμαθε για την ανακάλυψη σε μια συνάντηση Zoom με τον γενικό σύμβουλο της Pfizer και δύο στατιστικούς.
«Άκουσα το 95%, το οποίο δεν πίστευα, νόμιζα ότι δεν το άκουγα καλά», είπε η Bourla στους FT.
"Εάν το mRNA είχε αποτύχει, νομίζω ότι θα ήμασταν σε πολύ, πολύ δύσκολο σημείο αυτή τη στιγμή", είπε.
«Θα πρέπει να εμβολιάσουμε περισσότερους ανθρώπους για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις 40% έως 50% περισσότερο».

Ποιος είναι ο Bourla

Ο Albert Bourla προσχώρησε στην Pfizer το 1993 και κατείχε αρκετούς εκτελεστικούς ρόλους στα τμήματα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, της ογκολογίας και της επιχείρησης υγειονομικής περίθαλψης καταναλωτών και της Pfizer Innovat.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης