Διεθνή

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τα ομόλογα της Evergrande, μετά το πρωτοφανές sell off - Πλησιάζει η στιγμή Lehman για την Κίνα;

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τα ομόλογα της Evergrande, μετά το πρωτοφανές sell off - Πλησιάζει η στιγμή Lehman για την Κίνα;
Οι φόβοι γύρω από την Evergrande έχουν πυροδοτήσει μια ευρύτερη ανησυχία ότι μια κρίση χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας.
Σχετικά Άρθρα

Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η βιωσιμότητα του κινεζικού κολοσσού Evergrande, καθώς για να ανακοπεί το sell off στα ομόλογά της, οι αρχτές της Κίνας έδωσαν εντολή να σταματήσουν οι συναλλαγές τους.
Τα ομόλογα της China Evergrande Group το τελευταίο διάστημα στα χαμηλά επίπεδα των 40,18 γιουάν, εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών των επενδυτών για την ικανότητα της εταιρείας να πληρώσει τα χρέη της.
Η επιτάχυνση της πτώσης των τιμών των ομολόγων έρχεται αφότου η China Securities Depository and Clearing (CSDC) την Παρασκευή διέγραψε ουσιαστικά την αξία τους για χρήση στην αγορά repo μειώνοντας τον «δείκτη μετατροπής» του ομολόγου Ιουλίου 2022 στο μηδέν, από αύριο, 7 Σεπτεμβρίου.

Σε αναζήτηση κεφαλαίων η China Evergrande

Οι φόβοι γύρω από την Evergrande, η οποία προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να πληρώσει τους δανειστές και τους προμηθευτές, έχουν πυροδοτήσει μια ευρύτερη ανησυχία ότι μια κρίση χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας.

Πλησιάζει η στιγμή Lehman για την Κίνα;

Όταν ακόμη και ο George Soros προειδοποιεί ότι η Κίνα πρόκειται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη οικονομική κρίση, γράφοντας σε μια έκθεση FT ότι η έκρηξη των τιμών των ακινήτων φτάνει στο τέλος της, τότε μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει αυτό.
Μάλιστα, η Evergrande - η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων η οποία έχει χρέος άνω των 300 δισ. δολαρίων - έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς αναλυτές ως η Lehman της Κίνας.
Και αυτή μπορεί να προκαλέσει τη μεγάλη συντριβή.


Οι προειδοποιήσεις από την ίδια την Evergrande

Αλλά δεν είναι μόνο ο Soros που προειδοποίησε ότι η Evergrande κινδυνεύει να αθετήσει τις υποχρεώσεις της, εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα μετρητά που χρειάζεται.
Ο όμιλος αντιμετωπίζει και σοβαρές υποθέσεις δικαστικών διαφορών εκτός της συνήθους επιχειρηματικής του πορείας, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για την κάλυψη των υποχρειώσεών της.
Η ίδια η εταιρεία δήλωσε ότι διερευνά την πώληση συμφερόντων στις εισηγμένες μονάδες ηλεκτρικών οχημάτων και υπηρεσιών ακινήτων, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία και επιδιώκει να φέρει νέους επενδυτές και να ανανεώσει τον δανεισμό της.
Όμως οι τιμές στις οποίες μπορεί να πουλήσει τις ιδιοκτησίες ακινήτων της είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες που είχαν εκτιμηθεί στους παρελθόντες ισολογισμούς της.


Η άρνηση του Πεκίνου στη βοήθεια

Την ίδια ώρα το Πεκίνο δείχνει να είναι πολύ φειδωλό στην παροχή βοήθειας (σε αντίθεση με την πρόσφατη διάσωση του γίγαντα επισφαλών χρεών Huarong που πριν από δύο εβδομάδες πήρε κρατική διάσωση μετά από μήνες κερδοσκοπίας ως προς την τύχη του).
Και όσο η αβεβαιότητα αυτή συντηρείται, τόσο η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα της Evergrande να εξοφλήσει τα χρέη της συνεχίζει να διαβρώνεται.
Ενδεικτικά της επενδυτικής στάσης είναι ότι το ομόλογο λήξης 2025 της Evergrande διαπραγματεύεται στα 33,7 σεντ, ενώ οι μετοχές σημειώνουν πτώση 71% από την αρχή του 2021.

Τα έσοδα που αναγνωρίστηκαν από τα έργα που παραδόθηκαν υποχώρησαν κατά 17% στα 222 δισεκατομμύρια γιουάν, το χαμηλότερο στα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το ακαθάριστο περιθώριο σχεδόν μειώθηκε στο μισό στο 12,9% από έξι μήνες νωρίτερα, το χαμηλότερο από τουλάχιστον το 2008.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Evergrande είπε ότι ορισμένες οφειλές για ανάπτυξη ακινήτων ήταν εκπρόθεσμες - δηλαδή, βρίσκεται σε τεχνική αθέτηση - που οδήγησαν στην αναστολή των εργασιών σε ορισμένα έργα, αλλά πρόσθεσε ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται με προμηθευτές και εργολάβους κατασκευών για να συνεχίσουν τις εργασίες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης