Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Καρχαρίας γεννήθηκε από παρθενογένεση σε ενυδρείο μόνο με θηλυκούς καρχαρίες!

Ιταλία: Καρχαρίας γεννήθηκε από παρθενογένεση σε ενυδρείο μόνο με θηλυκούς καρχαρίες!
Mοναδική περίπτωση για το είδος της η Ispera

Έκπληκτοι οι επιστήμονες είδαν να γεννιέται καρχαριάκι σε ενυδρείο γεμάτο θηλυκούς καρχαρίες μόνο, χωρίς σπέρμα αρσενικού καρχαρία.
Το καρχαριάκι – θαύμα γεννήθηκε στο ενυδρείο Acquario Cala Gonone στη Σαρδηνία, της Ιταλίας και το προσωπικό του έδωσε το όνομα Ispera.
Το μοναδικό μωρό το οποίο είναι ένας κοινός καρχαρίας, πιστεύεται ότι αποτελεί την πρώτη «αναπαραγωγή παρθενογένεσης» που έχει παρατηρηθεί στο είδος.
Πρόκειται για μια μορφή άφυλης αναπαραγωγής όπου ένα θηλυκό ωάριο μπορεί να εξελιχθεί σε έμβρυο χωρίς να γονιμοποιηθεί από σπέρμα.
Το προσωπικό του ενυδρείου είπε ότι η μητέρα του θαυμαστού καρχαρία ήταν μία από τους δύο θηλυκούς καρχαρίες που είχαν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια ζώντας στο προστατευμένο περιβάλλον του ενυδρείου χωρίς αρσενικά.

Mοναδική περίπτωση η Ispera 

Για το λόγο αυτό, η Ispera πιστεύεται ότι είναι η πρώτη περίπτωση παρθενογένεσης για το είδος της, μια μοναδική ανακάλυψη για τη θαλάσσια παγκόσμια επιστήμη.
Το προσωπικό του ενυδρείου Cala Gonone έστειλε δύο δείγματα DNA από τους δύο θηλυκούς καρχαρίες σε εξειδικευμένο εργαστήριο για να επιβεβαιώσει το γεγονός.
Δυστυχώς, η έρευνα για τον Covid-19 έχει απομακρύνει την εστίαση από άλλα πεδία έρευνας στην Ιταλία, πράγμα που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της ανάλυσης DNA είναι πιθανό να καθυστερήσει.
Η «σύλληψη» μόνο από τη μητέρα σχηματίζει ουσιαστικά κλώνους του γονέα αφού το έμβρυο λαμβάνει γενετικό υλικό από ένα φορέα γενετικού υλικού.
Μία από τις πιο τυπικές διαδικασίες για αυτή τη μορφή αναπαραγωγής είναι το ωάριο να γονιμοποιηθεί από ένα ακόμη ανώριμο κύτταρο ωαρίου που συμπεριφέρεται σχεδόν σαν σπερματοζωάριο.
Συνήθως, η παρθενογένεση συμβαίνει σε χαμηλότερα φυτά και ασπόνδυλα ζώα όπως μυρμήγκια, σφήκες ή μέλισσες.
Έχει παρατηρηθεί επίσης, σε ορισμένα είδη όπως τα ερπετά, τα ψάρια και ακόμη και τα πουλιά που κανονικά θα αναπαράγονταν σεξουαλικά.
Η απόδειξη ότι αυτός ο τύπος αναπαραγωγής είναι επίσης δυνατός μεταξύ των καρχαριών θα ήταν μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη που θα άνοιγε το δρόμο για μελέτη εάν η παρθενογένεση είναι μια φυσική διαδικασία που χρησιμοποιείται δεδομένων των συνθηκών και από αυτό το είδος θαλάσσιων ζώων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης