Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλή «ψυχρής δυσπιστίας» στις σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ, λόγω Βόρειας Ιρλανδίας

Απειλή «ψυχρής δυσπιστίας» στις σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ, λόγω Βόρειας Ιρλανδίας
Η κυβέρνηση του Boris Johnson δεν θέλει να καταργήσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά θεωρεί ότι χρειάζεται «ουσιαστικές και σημαντικές αλλαγές»
Σχετικά Άρθρα

Το αδιέξοδο ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την Βόρεια Ιρλανδία απειλεί να δημιουργήσει «ψυχρή δυσπιστία» στις ευρύτερες σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ, προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit.
Ο David Frost δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Boris Johnson δεν θέλει να καταργήσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά θεωρεί ότι χρειάζεται «ουσιαστικές και σημαντικές αλλαγές».
Αυτές οι αλλαγές αφορούν την ροή των εμπορευμάτων προς την Βόρεια Ιρλανδία, τις προδιαγραφές για τα προϊόντα και ρυθμιστικές διευθετήσεις.
«Θέλω να είμαι σαφής ότι οποιαδήποτε απάντηση που αποφεύγει την σοβαρή αντιμετώπιση αυτών των ρυθμίσεων και έχει ως στόχο την καθυστέρηση απλώς της διαδικασίας, τελικά, δεν θα λειτουργήσει για εμάς», δήλωσε ο Frost σε ομιλία του στον Βρετανο-Ιρλανδικό Σύνδεσμο.

Περίοδος χάριτος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Βρετανίας από τον Μάρτιο 2021 για τις αλλαγές των εμπορικών ρυθμίσεων που προβλέπει το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο, οι οποίες παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης που συνομολογήθηκε ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες τον περασμένο χρόνο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι διακόπτει την νομική διαδικασία αφού το Λονδίνο ζήτησε περίοδο χάριτος.
Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας θεσπίστηκε για την προστασία των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998 και για την διατήρηση ανοικτών των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας , μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να ανοίξει παράλληλα μία πίσω πόρτα στην ενιαία αγορά της EE.
Οι έλεγχοι στα προϊόντα που διακινούνται ανάμεσα στην Βρετανία και την Βόρεια Ιρλανδία έχουν διαταράξει την εμπορική ροή και εξοργίσει του Ενωτικούς, προτεστάντες, που αντιστέκονται σε οποιαδήποτε ρύθμιση θεωρούν ότι διαταράσσει την θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης