Τελευταία Νέα
Διεθνή

Monti (Ιταλία): Ο στασιμοπληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης

Monti (Ιταλία): Ο στασιμοπληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης

Αναλογίες της σημερινής συγκυρίας με το οικονομικό κλίμα του τέλους της δεκαετίας του 1970 εντόπισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti

Σχετικά Άρθρα

σημαντικότερη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία αποτελεί ο στασιμοπληθωρισμός, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και εξεχουσα πολιτική προσωπικότητα της Γηραιάς Ηπείρου Mario Monti
Μιλώντας στο CNBC το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021, ο Monti, νυν πρόεδρος του Ιταλικού Πανεπιστημίου Bocconi, είπε ότι η «τεράστια μάζα» ρευστότητας που προέκυψε από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της οποία υιοθέτησαν οι κεντρικές τράπεζες και τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης που έλαβαν οι κυβερνήσεις, και τα οποία εφαρμόστηκαν για να στηρίξουν τις οικονομίες εν μέσω πανδημίας, «ενδέχεται να πυροδοτήσουν σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις».

Όπως τη δεκαετία του 1970

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές αγκυλώσεις όσον αφορά την προσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου.
Ο Monti υπογράμμισε ότι οι οικονομίες, όχι μόνο στην ΕΕ, θα μπορούσαν να αρχίσουν να βιώνουν στοιχεία «στασιμότητας» παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε πολλές χώρες τη δεκαετία του 1970 (σ.σ. δεκαετία που χαρακτηρίστηκε και απο τη διπλή πετραλαϊκή κρίση).
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, θα είναι «πολύ σημαντικό να διαχειριστούμε με σύνεση και συντονισμένο τρόπο αυτή τη μετάβαση από την απαραίτητη χαλαροτήτα της νομισματικής και οικονομικής στήριξης σε ένα πιο κανονικό καθεστώς».
En γένει ο στασιμοπληθωρθσμός ορίζεται η συγκυρία κατά την οποία ο ρυθμός πληθωρισμού είναι υψηλός, αλλά η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί και η ανεργία παραμένει αυξημένη.

Εφοδιαστική αλυσίδα

Ο σύνθετος δείκτης IHS Markit για τους προμηθευτές της ευρωζώνης , ο οποίος εξετάζει τη δραστηριότητα σε ολόκληρη τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, βρέθηκε σε χαμηλό δύο μηνών, 59,5,5 τον Αύγουστο έναντι 60,2 τον Ιούλιο.
Υπάρχει επίσης ανησυχία σχετικά με την επίδραση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα από την Ασία που επηρεάζουν τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρώπη, καθώς και το γεγονός ότι οι υψηλότεροι μισθοί θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν πληθωριστικές πιέσεις.

Η μετάβαση

Ο Monti είπε ότι οι οικονομίες, όχι μόνο στην ΕΕ, θα μπορούσαν να αρχίσουν να βιώνουν στοιχεία «στασιμότητας» παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε πολλές χώρες τη δεκαετία του 1970.
Πρόσθεσε ότι, ως εκ τούτου, θα είναι «πολύ σημαντικό να διαχειριστούμε με σύνεση και συντονισμένο τρόπο αυτή τη μετάβαση από την απαραίτητη αφθονία νομισματικής και οικονομικής στήριξης σε μια πιο συνηθισμένη κατάσταση».

Το PEPP

Τα πρόδρομα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη 31 Αυγούστου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ κατάκτησε υψηλό 10 ετών τον Αύγουστο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 3% σε ετήσια βάση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής στις 9 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να συζητήσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, αναλυτές δήλωσαν στο CNBC νωρίτερα την εβδομάδα ότι αναμένουν από την ΕΚΤ θα ανακοινώσει από το Δεκέμβριο και όχι νωρίτερα μείωση στο ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχειων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης