Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ardern (πρωθυπουργός Ν. Ζηλανδίας): Επτά οι τραυματίες από την επίθεση στην Όκλαντ – Έρχεται νέος αντιτρομοκρατικός νόμος

Ardern (πρωθυπουργός Ν. Ζηλανδίας): Επτά οι τραυματίες από την επίθεση στην Όκλαντ – Έρχεται νέος αντιτρομοκρατικός νόμος
Η Jacinda Ardern γνωστοποίησε ότι συνολικά επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση ισλαμιστή εξτρεμιστή  σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Όκλαντ

Για την αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στη Νέα Ζηλανδία, μία ημέρα μετά την επίθεση ισλαμιστή εξτρεμιστή στην πόλη Όκλαντ, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι και να σκοτωθεί ο δράστης, δεσμεύτηκε η πρωθυπουργός, Jacinda Ardern.
Ήδη στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου που μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα τον σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, υποσχέθηκε ότι θα εγκριθεί μέσα στον μήνα.
Η Jacinda Ardern γνωστοποίησε ότι συνολικά επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση ισλαμιστή εξτρεμιστή εναντίον πελατών σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Όκλαντ την Παρασκευή 3/8, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Για τον δράστη της επίθεσης

Η ίδια έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τον δράστη της επίθεσης, υποστηρικτή της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), διευκρινίζοντας πως δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί το όνομά του λόγω δικαστικής εντολής.
Υπενθυμίζεται ότι στις 3/9 η πρωθυπουργός σημείωσε πως ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών μέσα σε ένα λεπτό αφού εξαπέλυσε την επίθεση με μαχαίρι, καταγόταν από τη Σρι Λάνκα, ζούσε στη Νέα Ζηλανδία μια δεκαετία και ήταν πρόσωπο γνωστό «σε πολλές υπηρεσίες» ασφαλείας που τον «παρακολουθούσαν στενά» επί πέντε χρόνια.
Ο δράστης είχε οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης αρκετές φορές, είχε αποφυλακιστεί τον Ιούλιο και βρισκόταν υπό παρακολούθηση.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας, Andrew Coster, ανέφερε ότι δεν υπήρχε νομική βάση για να τεθεί ο άνδρας εκ νέου υπό κράτηση προτού διαπράξει τη χθεσινή επίθεση.
Κατά τον ίδιο, επρόκειτο για περίπτωση «εξαίρεσης στον κανόνα», ενώ το επίπεδο της παρακολούθησής του ήταν «ιδιαίτερα ασυνήθιστο» για τις νεοζηλανδικές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης