Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί για το πακέτο των 3,5. τρισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί για το πακέτο των 3,5. τρισ. δολαρίων
Φόβοι για τον πληθωρισμό και το χρέος
O γερουσιαστής J. Mnuchin Μάντσιν χθες τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς γερουσιαστές να σταματήσουν τις προσπάθειές τους για την ενεργοποίηση των δαπανών των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελούν σημαντικό τμήμα της εσωτερικής ατζέντας του Biden, προκαλώντας αμφιβολίες για το πώς και το πότε οι γερουσιαστές θα μπορέσουν να προωθήσουν το αναφερόμενο νομοθετικό πακέτο.

«Αντί να βιαστούμε για να δαπανήσουμε τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κυβερνητικά προγράμματα και πρόσθετες χρηματοδοτήσεις οικονομικών κινήτρων, το Κογκρέσο θα πρέπει να κάνει στρατηγική παύση στη συμβιβαστική νομοθεσία για τον προϋπολογισμό» έγραψε ο Mnuchin, ένας μετριοπαθής γερουσιαστής από τη Δυτική Βιρτζίνια, σε ένα σχόλιό του στην εφημερίδα «The Wall Street Journal».
Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία κατά την παρούσα περίοδο καταρτίζουν νομοθεσία για τις λεπτομέρειες του νομοθετικού πλαισίου των δαπανών των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Οι ηγέτες των Δημοκρατικών ελπίζουν ότι το αναφερόμενο νομοθετικό πακέτο θα εγκριθεί στις επόμενες εβδομάδες μαζί με τις δαπάνες του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τις υποδομές, προωθώντας τα φιλόδοξα σχέδια των προοδευτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την επέκταση της φροντίδας παιδιών, της υγειονομικής κάλυψης, αλλά και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.
Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να κρατήσουν το κόμμα τους ενωμένο, προκειμένου να προωθήσουν και τα δύο νομοσχέδια.
«Εγώ δε θα υποστηρίξω το νομοσχέδιο δαπανών των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή οτιδήποτε άλλο κοντά στο επίπεδο αυτό πρόσθετων δαπανών, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί γιατί το Κογκρέσο επιλέγει να αγνοήσει τις σοβαρές επιπτώσεις από τον πληθωρισμό και το χρέος στα κυβερνητικά προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται», έγραψε ο Mnuchin στην WSJ.

Ανησυχίες

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος τόνισε ότι η οροφή των δαπανών έχει τεθεί πολύ ψηλά.
Ο ίδιος είχε θέσει τις επιφυλάξεις του λίγο πριν από την ψηφοφορία για την προώθηση του προσχεδίου δαπανών των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, δηλώνοντας ότι ανησυχεί για «τις σοβαρές συνέπειες» των δαπανών αυτών στο χρέος των ΗΠΑ, όπως επίσης και για την ικανότητα της χώρας να αντιδράσει σε άλλες ενδεχόμενες κρίσεις.
Οι Δημοκρατικοί του Biden δεν διαθέτουν ουσιαστικά εφεδρικές ψήφους, προκειμένου να προωθήσουν τη νομοθεσία των δαπανών στο Κογκρέσο, το φθινόπωρο.
Οι ίδιοι επιδιώκουν να την περάσουν από τη Γερουσία, όπου υπάρχει ισάριθμη κατανομή εδρών (50-50) μέσω μιας ειδικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας συμβιβασμού με απλή πλειοψηφία, όπου συνήθως απαιτείται πλειοψηφία 60 ψήφων.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Biden, K. Harris, διαθέτει την πλειοψηφική ψήφο (+1) ώστε να ψηφιστούν οι προτεινόμενες δαπάνες.
Οι Δημοκρατικοί έχουν μία οριακή πλειοψηφία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων για το σχέδιο δαπανών των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η γνώμη του Mnuchin ή του οποιοδήποτε άλλου Δημοκρατικού μέλους του Κογκρέσου έχει σημασία.
Η K. Sinema, μία άλλη μετριοπαθής γερουσιαστής των Δημοκρατικών, έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει τις δαπάνες των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το σχόλιο γνώμης του Mnuchin δημοσιεύτηκε μία ημέρα μετά από παρόμοια σχόλια που έκανε ο ίδιος, στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Δυτικής Βιρτζίνια.
Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί, αρκετοί από τους οποίους έχουν απειλήσει ότι δεν θα υποστηρίξουν το πακέτο δαπανών του ενός τρισεκατομμυρίου δαπανών για τις υποδομές, αν οι δαπάνες των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν ψηφιστούν από τη Γερουσία, αντέδρασαν δυναμικά.
«Παύση στις τελικές παροχές φροντίδας παιδιού, αδειών με αποδοχές, υπηρεσιών υγείας, προσιτής στέγασης, δράσης για το κλίμα, οδοντιατρικών παροχών, παροχών όρασης και ακοής για εκατομμύρια οικογένειες σε όλη την Αμερική;
Απολύτως Όχι» έγραψε στο Twitter η P. Jagiapal, πρόεδρος της Ομάδας των Προοδευτικών στο Κογκρέσο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης