Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fauci: Δεν συνιστά άμεση απειλή για τις ΗΠΑ η μετάλλαξη Mu – Την παρακολουθούμε στενά

Fauci: Δεν συνιστά άμεση απειλή για τις ΗΠΑ η μετάλλαξη Mu – Την παρακολουθούμε στενά
Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να δούμε εάν διαφεύγει των εμβολίων αναφέρει ο ΠΟΥ
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η μετάλλαξη Mu δεν συνιστά – προς το παρόν – άμεση απειλή για τις ΗΠΑ διατύπωσε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci, υποστηρίζοντας πως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία και δεδομένα για να διαπιστωθεί εάν πράγματι η εν λόγω παράλλαξη διαφεύγει των εμβολίων.
«Η παράλλαξη Mu δεν συνιστά μια άμεση απειλή για τις ΗΠΑ.
Την παρακολουθούμε, τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας, αλλά δεν την θεωρούμε άμεση απειλή» είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Λευκό Οίκο ο Fauci.

Διαφεύγει των εμβολίων;

«Αυτή η παραλλαγή έχει μια σειρά μεταλλάξεων που υποδηλώνουν πως θα μπορούσαν να διαφεύγουν συγκεκριμένων αντισωμάτων.
Όχι μόνο μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά και αντισώματα από τα εμβόλια» είπε ο Fauci, επισημαίνοντας πάντως πως αν και τα εμβόλια κατασκευάστηκαν με γνώμονα το αρχικό στέλεχος του ιού, παρόλα αυτά παραμένουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Delta.
«Να θυμάστε πως ακόμα και αν έχουμε παραλλαγές του ιού που μειώνουν κάπως την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αυτά εξακολουθούν να είναι αρκετά αποτελεσματικά έναντι των παραλλάξεων» υπογράμμισε ο Fauci, τη στιγμή που ο ΠΟΥ αναφέρει πως αν και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η Mu θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση της προστασίας από τα εμβόλια, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες που να το επιβεβαιώνουν.
Σε κάθε περίπτωση ο Fauci υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ κυρίαρχη είναι η παράλλαξη Delta, η οποία ευθύνεται για το 99% των νέων κρουσμάτων.

Η παράλλαξη Mu

Η παράλλαξη Mu εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021.
Είναι αυτή που θεωρείται υπεύθυνη για το φονικότερο κύμα της πανδημίας που έπληξε την χώρα από την άνοιξη και μετά.
«Πράγματι, η Mu είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στην Κολομβία και σε αυτήν οφειλόταν το τρίτο κύμα» των μολύνσεων, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο» ανέφερε η επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Κολομβίας, αναφέροντας πως το 60% των θανάτων αποδίδεται σε αυτή τη μετάλλαξη.
Την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου του 2021 κρούσματα και θάνατοι στην Κολομβία έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ κι έφεραν τα νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφονταν περίπου 700 θάνατοι την ημέρα την περίοδο αυτή.
Πλέον και χάρη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, οι θάνατοι έχουν μειωθεί σε λιγότερους από 100 ημερησίως, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια νέα έξαρση των κρουσμάτων από τον Οκτώβριο.

Συναγερμός στον ΠΟΥ

Η παραλλαγή B.1.621, κατά την επιστημονική ονομασία της, χαρακτηρίστηκε στα τέλη του Αυγούστου «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η μετάλλαξη έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην περιοχή των ακτών της Κολομβίας στον Ατλαντικό Ωκεανό (βόρεια) τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, αναφέρει ότι το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως τα χαρακτηριστικά του.
Πλέον η μετάλλαξη Mu έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 43 χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης