Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (ΕΕ): Θα συνεργαστούμε με τους Ταλιμπάν - Αυτό δεν σημαίνει και αναγνώριση – Έτοιμη η νέα κυβέρνηση

Borrell (ΕΕ): Θα συνεργαστούμε με τους Ταλιμπάν - Αυτό δεν σημαίνει και αναγνώριση – Έτοιμη η νέα κυβέρνηση
Η συνεργασία θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από συμπεριφορά της κυβέρνησης τόνισε ο Borrell
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η ΕΕ θα συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν υπό αυστηρούς όρους διατύπωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, Josep Borrell, επισημαίνοντας πάντως πως αυτό δεν σημαίνει και αναγνώριση της κυβέρνησης τους.
«Για να υποστηρίξουμε τον αφγανικό πληθυσμό, θα πρέπει να συνεργασθούμε με την νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, πράγμα που δεν σημαίνει αναγνώριση.
Πρόκειται για μια επιχειρησιακή συνεργασία.
Αυτή η συνεργασία θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την συμπεριφορά της κυβέρνησης» είπε ο Borrell, αναφερόμενος κυρίως στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των ΜΜΕ αλλά και στη δέσμευση ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει βάση για την εξαγωγή τρομοκρατίας προς άλλες χώρες.
«Το Αφγανιστάν θα πρέπει επίσης να σχηματίσει μία πολυμερή, αντιπροσωπευτική μεταβατική κυβέρνηση, να επιτρέψει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και σε ξένους πολίτες και Αφγανούς που βρίσκονται σε κίνδυνο να εγκαταλείψουν την χώρα» υπογράμμισε ο Borrell.

Θέμα ωρών η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ, θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, της νέας κυβέρνησης θα ηγηθεί ο Mullah Baradar, εκ των πρωτεργατών του κινήματος των Ταλιμπάν.
Τον Baradar θα πλαισιώσουν σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις ο Mullah Mohammad Yaqoob, γιός ενός εκ των ιδρυτών των Ταλιμπάν και ο Sher Mohammad Abbas Stanekzai.
Ο Haibatullah Akhunzada, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, θα εστιάσει σε θρησκευτικά θέματα και στη διακυβέρνηση στο πλαίσιο του Ισλάμ.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα έχει ως απώτερο στόχο αφενός να αποτρέψει την κατάρρευση της οικονομίας αφετέρου να εξαλείψει τους αντάρτες στην κοιλάδα Παντζίρ.
Αν και αρχικά είχε αναφερθεί πως η κυβέρνηση θα είναι ευρείας αποδοχής, τελικά φαίνεται πως μόνο Ταλιμπάν θα είναι μέλη της κυβέρνησης.
Παράλληλα αναφέρεται πως η κυβέρνηση θα αποτελείται από 25 υπουργούς, ότι θα δημιουργηθεί και ένα συμβουλευτικό σώμα από 12 Μουσουλμάνους ιερείς καθώς και ότι σε 6 με 8 μήνες θα συνέλθει η μεγάλη συνέλευση αποτελούμενη από ηλικιωμένους και αντιπροσώπους από όλο το Αφγανιστάν για να συζητήσουν για το μελλοντικό Σύνταγμα και τη δομή της μελλοντικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης