Τελευταία Νέα
Διεθνή

Clubbing μόνο για εμβολιασμένους στο Βερολίνο

Clubbing μόνο για εμβολιασμένους στο Βερολίνο

Το Σαββατοκύριακο ανοίγουν κλαμπ και ντισκοτέκ στη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά μόνο για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό

Η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να επιτρέψει τη λειτουργία των κλαμπ χωρίς μάσκα προστασίας ή αποστάσεις ασφαλείας, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι πελάτες θα προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης. Το αρνητικό τεστ δεν θα γίνεται πλέον δεκτό.
Προβλέπεται αριθμητικός περιορισμός, αλλά όχι ιδιαίτερα αυστηρός: έως 1.000 άτομα θα μπορούν να μοιράζονται τον ίδιο χώρο.
Η απόφαση δεν οφείλεται σε μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά σε πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου (Bundesverwaltungsgericht), που έκρινε παράνομη τη γενική απαγόρευση χορευτικών εκδηλώσεων για υγειονομικούς λόγους.

Πάρτι στο κλαμπ KitKat

«Το Βερολίνο δίνει προνομιακή μεταχείριση σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες» σχολιάζει η εφημερίδα Tagesspiegel και εκτιμά ότι «η καθιέρωση των προνομίων αυτών, που θα μπορούσαν κάλλιστα να επεκταθούν και σε άλλους τομείς, σηματοδοτεί μία αλλαγή στρατηγικής».
Όπως διευκρινίζει η υπουργός Υγείας το νέο καθεστώς ισχύει αποκλειστικά για κλαμπ, ντισκοτέκ, αίθουσες χορού και συναφείς επιχειρήσεις.
Την προσεχή Τρίτη οι αρμόδιοι θα συνεδριάσουν και πάλι, για να επανεξετάσουν την κατάσταση καθώς και την πιθανή επέκταση του νέου κανονισμού σε άλλους χώρους.
Υπό συζήτηση παραμένει το «πράσινο φως» για συναυλίες και μαζικές εκδηλώσεις με φυσική παρουσία έως και 25.000 θεατών.

Πάρτι με… εμβόλια

Για πολλά χρόνια το Βερολίνο ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για νυχτερινή διασκέδαση στην Ευρώπη.
Λόγω της πανδημίας, όλα τα κλαμπ έχουν κλείσει. Χορευτικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους κατά κανόνα δεν επιτρέπονται.
Ωστόσο, από τις αρχές Αυγούστου έξι μεγάλα κλαμπ της γερμανικής πρωτεύουσας συμμετέχουν σε ένα πιλοτικό project, επιτρέποντας την είσοδο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ, αλλά επιβάλλοντας και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα εμβολιασμού μέσα στο κλαμπ, με συνοπτικές διαδικασίες, για όλους τους ενδιαφερόμενους άνω των 16 ετών.
Το project με την ονομασία Clubculture Reboot έχουν στηρίξει, με έκτακτες εμφανίσεις τους, γνωστοί dj της πόλης όπως οι Midas 104, Tama Sumo και Phonique alias Michael Vater.
Και στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν πλέον την αλλαγή της νομοθεσίας ανοίγοντας κλαμπ, εστιατόρια, αλλά και αίθουσες τέχνης, αλλά μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες.
«Είναι πλέον σαφές», δηλώνει εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, «ότι σχεδόν όλα τα νέα κρούσματα προκαλούνται από ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, ούτε έχουν αναρρώσει από τον ιό.
Είναι λοιπόν λογικό να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτούς τους ανθρώπους».

Κλειστές πόρτες στο φημισμένο κλαμπ Berghain της γερμανικής πρωτεύουσας

Παράλληλα η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να χαλαρώσει, από το Σάββατο, ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της γερμανικής πρωτεύουσας.
Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί έρθει σε επαφή με κρούσμα, θα υποχρεώνεται πλέον σε καραντίνα πέντε και όχι δεκατεσσάρων ημερών.
Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως σημειώνει η υπουργός Υγείας, «μεγάλο μέρος των νέων λοιμώξεων καταγράφεται τις πρώτες πέντε ημέρες μετά την επαφή», ενώ ο κίνδυνος για λοιμώξεις μετά την πέμπτη ημέρα κρίνεται επουσιώδης, εφόσον διατηρούνται τα υπόλοιπα προστατευτικά μέτρα (μάσκα προστασίας, τακτικός αερισμός στις αίθουσες κ.λπ.).
Μεταξύ των μαθητών στο Βερολίνο καταγράφονται σήμερα 1.050 ενεργά κρούσματα, ενώ 3.886 παιδιά παραμένουν σε καραντίνα.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης