Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Nέα κυβέρνηση ανακοινώνουν οι Ταλιμπάν εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης - Ποντάρουν στην Κίνα

Αφγανιστάν: Nέα κυβέρνηση ανακοινώνουν οι Ταλιμπάν εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης - Ποντάρουν στην Κίνα
Επιφυλάξεις από τη Δύση - Περιμένουν τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τη νέα τους κυβέρνηση ετοιμάζονται να ανακοινώσουν σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου οι Ταλιμπάν, τη στιγμή πάντως που η οικονομία του Αφγανιστάν βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και ενώ συμπληρώνονται περίπου δύο εβδομάδες από την κατάληψη και την πτώση της Καμπούλ που με τη σειρά της έβαλε τέλος σε έναν χαοτικό πόλεμο 20 ετών.
Ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, Ahmadullah Muttaqi, έκανε γνωστό μέσα από τα social media πως γίνονται προετοιμασίες στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως επίκειται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

Η σύνθεση

Σύμφωνα με το Reuters, o ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Haibatullah Akhundzada, αναμένεται να έχει τον τελικό λόγο στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχει και ένας πρόεδρος κάτω από τον Akhundzada.
Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν έχει τρεις αναπληρωτές:

  • Τον Mawlavi Yaqoob, το γιο του ιδρυτή του κινήματος Mullah Omar
  • Τον Sirajuddin Haqqani, τον ηγέτη του ισχυρού δικτύου Haqqani και
  • Τον Abdul Ghani Baradar, ένας από τα ιδρυτικά μέλη των Ταλιμπάν

Η αναγνώριση της νέας κυβέρνησης από τη διεθνή κοινότητα είναι καθοριστικής σημασίας για τους Ταλιμπάν, καθώς η διεθνής νομιμοποίηση της είναι αυτή που θα κρίνει και το εάν η οικονομία του Αφγανιστάν θα παραμείνει βιώσιμη ή θα καταρρεύσει.
Υπενθυμίζεται πως οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001 μέσω ενός μη εκλεγμένου συμβουλίου.
Αν και σε αυτήν την πρώτη τους «θητεία» επέβαλλαν τη σαρία, πλέον οι Ταλιμπάν επιθυμούν να εμφανίσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο, διαμηνύοντας πως θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και ότι δεν θα προχωρήσουν σε αντίποινα στους αντιπάλους τους και σε όσους συνεργάστηκαν με τη Δύση.

Επιφυλάξεις από τη Δύση

Παρά τις δεσμεύσεις αυτές, η Δύση εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική, καθώς δεν λείπουν οι αναφορές τόσο για αντίποινα όσο και για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, ΗΠΑ και ΕΕ γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή το μόνο ουσιαστικό «όπλο» που διαθέτουν έναντι των Ταλιμπάν είναι η αναγνώριση της κυβέρνησης τους.
Για αυτό άλλωστε και διαμηνύουν πως τόσο η επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν όσο και η παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις πράξεις και τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης.
«Δεν θα λάβουμε υπόψη μας τα λόγια τους, θα λάβουμε υπόψη μας τις πράξεις τους.
Οπότε έχουν πολλά να αποδείξουν (…) και έχουν επίσης πολλά να κερδίσουν, αν μπορέσουν να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν με πάρα πολύ διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν στην εξουσία» υποστήριξε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland.
Από την πλευρά του ο Gunnar Wiegand, ο αρμόδιος της ΕΕ για την Ασία και τον Ειρηνικό, δήλωσε ότι η Ένωση δεν θα αναγνωρίσει επισήμως το ισλαμιστικό κίνημα, αν δεν πληροί κάποιους όρους, όπως ο σχηματισμός κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και στο πλαίσιο της G7: πρέπει να έχουμε επαφές με τους Ταλιμπάν, πρέπει να συνομιλήσουμε με τους Ταλιμπάν, πρέπει να επηρεάσουμε τους Ταλιμπάν, πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα μέσα που διαθέτουμε.
Αλλά δεν θα βιαστούμε να αναγνωρίσουμε τη νέα αυτή κυβέρνηση ούτε να αποκτήσουμε επίσημες σχέσεις» τόνισε ο Wiegand.

Οικονομική κατάρρευση

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής στο Αφγανιστάν, καθώς η μακρά ξηρασία και οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Το Αφγανιστάν έχει άμεση ανάγκη από χρήματα και οι Ταλιμπάν δεν είναι πιθανό να αποκτήσουν γρήγορα πρόσβαση στα περίπου 10 δισεκ. δολάρια που διαθέτει κυρίως στο εξωτερικό η Αφγανική Κεντρική Τράπεζα.
Οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να επαναλειτουργήσουν, όμως έχουν τεθεί αυστηρά όρια στις αναλήψεις μετρητών, ενώ ήδη σχηματίζονται μεγάλες ουρές.

Στην Κίνα ποντάρουν για οικονομική βοήθεια οι Ταλιμπάν - Mujahid: Θα μας χρηματοδοτήσουν

Στην Κίνα ποντάρουν για οικονομική βοήθεια οι Ταλιμπάν, οι οποίοι εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανακοινώσουν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης τους, ευελπιστώντας ότι θα κερδίσουν τη διεθνή αναγνώριση και νομιμοποίηση.
Η διεθνής αναγνώριση της νέας κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας για τους Ταλιμπάν, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και το εάν θα συνεχιστεί η οικονομική βοήθεια που είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα του Αφγανιστάν.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabiullah Mujahid υποστηρίζει ότι το ισλαμιστικό κίνημα θα βασιστεί σε χρήματα από την Κίνα.
«Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός μας εταίρος και αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη και τεράστια ευκαιρία για εμάς επειδή είναι έτοιμη να επενδύσει και να ξαναχτίσει τη χώρα μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό έργο ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού, ένα γιγαντιαίο έργο υποδομών με το οποίο το Πεκίνο επιθυμεί να αυξήσει την επιρροή της σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Με τη βοήθεια της Κίνας οι Ταλιμπάν θα επιχειρήσουν την οικονομική ανάκαμψη.
Υπάρχουν πλούσια ορυχεία χαλκού στη χώρα, τα οποία, χάρη στους Κινέζους, μπορούν να επαναλειτουργήσουν και να εκσυγχρονιστούν.
Επιπλέον, η Κίνα είναι το διαβατήριό μας στις αγορές όλου του κόσμου» ανέφερε ο Mujahid.
Μάλιστα ο Mujahid αναφέρθηκε και στη αντιμετώπιση των γυναικών, υπογραμμίζοντας πως θα τους επιτρέπεται να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια στο μέλλον και ότι θα μπορούν να εργάζονται ως νοσηλεύτριες, στην αστυνομία ή ως βοηθοί στα υπουργεία.
Παρόλο αυτά απέκλεισε τη δυνατότητα υπουργοποίησής τους.
Παράλληλα ο Mujahid εξέφρασε την επιθυμία να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ιταλία, αναφέροντας πως ευελπιστεί πως η Ρώμη «θα αναγνωρίσει την ισλαμική μας κυβέρνηση».

Προειδοποίηση Fitch

H χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν είναι πιθανό να οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομίας του Αφγανιστάν, προειδοποιούν οι αναλυτές της Fitch Solutions.
Ειδικότερα, η Fitch εκτιμά το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί με ρυθμό 9,7% το 2021 και περαιτέρω πτώση 5,2% το 2022.
Οι προηγούμενες προβλέψεις για φέτος έκαναν λόγο για ισχνή ανάπτυξη της τάξης του 0,4%.
«Ο ανησυχητικός σε υψηλό βαθμό τρόπος, με τον οποίο οι δυνάμεις ασφάλειας των ΗΠΑ αποχώρησαν από τη χώρα, και η κατάληψή της από τους Ταλιμπάν θα σημάνουν ότι οι οικονομικές δυσκολίες για το Αφγανιστάν θα γίνουν δραστικά αισθητές μεσοπρόθεσμα», εκτιμούν οι αναλυτές.
«Άλλες οικονομίες που αντιμετώπισαν παρόμοιου τύπου πολιτικά σοκ, οδηγήθηκαν σε κατάρρευση των θεσμών», τονίζει η ίδια έκθεση.
«Οι κίνδυνοι για αυτές τις προβλέψεις σταθμίζονται προς τα κάτω, δεδομένου ότι άλλες οικονομίες που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιους τύπους πολιτικών κραδασμών, οδήγησαν επίσης σε θεσμική κατάρρευση», αναφέρει η Fitch, σύμφωνα με το Reuters.

Δυσοίωνες προοπτικές

Μακροπρόθεσμα, το βασικό σενάριο της Fitch Solutions κάνει λόγο για αργή ανάπτυξη με μέσο όρο 1,2% από το 2023 έως το 2030.
Πρόκειται για μία εκτίμηση πολύ χαμηλότερη από την αύξηση του 6% που καταγράφηκε κατά μέσο όρο από το 2002 έως το 2020.
Οι ξένες επενδύσεις θα χρειαστούν για να υποστηρίξουν ένα πιο αισιόδοξο σενάριο.
«Ένα εναλλακτικό και πιο θετικό οικονομικό σενάριο συνεπάγεται την ανάπτυξη του Αφγανιστάν κατά μέσο όρο περίπου 2,2% το 2023-2030.
Προϋποθέτει ωστόσο ότι ορισμένες μεγάλες οικονομίες, συγκεκριμένα η Κίνα και ενδεχομένως η Ρωσία, θα αποδεχτούν τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν και θα ξεκινήσουν μεγάλα επενδυτικά έργα», σημειώνει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης