Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι Αμερικανοί λένε ψέματα και κάνουν από τώρα την τρίτη δόση του εμβολίου

Γιατί οι Αμερικανοί λένε ψέματα και κάνουν από τώρα την τρίτη δόση του εμβολίου

Προσποιούνται ότι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή ότι έχουν κάνει μία δόση

Καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αρχίσουν να προσφέρουν στον κόσμο την τρίτη δόση του εμβολίου Covid-19, ορισμένοι Αμερικανοί προσπερνούν τους άλλους στην... ουρά.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κυβέρνηση Biden δήλωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις από τις 20 Σεπτεμβρίου και ότι όλοι θα δικαιούνται ένα τρίτο εμβόλιο εντός οκτώ μηνών από το δεύτερο.
Αλλά καθώς η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα αυξάνει τις νοσηλείες, μερικοί άνθρωποι στους οποίους οι λοιμώξεις προκαλούν νευρικότητα, βρίσκουν τρόπους να κάνουν το αναμνηστικό τους εμβόλιο τώρα.
«Ήθελα να το ολοκληρώσω το συντομότερο δυνατό», είπε ο Fernando Fonseca από το Χιούστον του Τέξας.
«Οι γονείς μου είχαν και οι δύο την παραλλαγή Δέλτα και μπήκαν στην εντατική».
Η αναζήτηση για ένα τρίτο εμβόλιο διευκολύνεται από το κατακερματισμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, το οποίο αποτελείται από ένα εκτεταμένο δίκτυο ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που διατηρούν αποσπασματικά αρχεία και τα οποία σπάνια είναι κοινά.
Κάποιος που έκανε τις δύο πρώτες δόσεις σε μια συγκεκριμένη αλυσίδα φαρμακείων ή σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο μπορεί να μπει σε διαφορετικό πάροχο και να προσποιηθεί ότι έχει πάει εκεί για το αρχικό του εμβόλιο.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν έχουν κανέναν τρόπο να ελέγξουν αν λέει την αλήθεια.
Και σε μια χώρα όπου η διστακτικότητα των εμβολίων παρεμποδίζει τον αγώνα κατά της πανδημίας -με το 28% των ενηλίκων να μην έχει κάνει ούτε μία δόση-, το μήνυμα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ήταν να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια για όσους ζητούν να εμβολιαστούν.
Ο Fonseca, για παράδειγμα, είπε ότι κατάφερε να κάνει και τις τρεις του Pfizer από το ίδιο φαρμακείο των Walgreens.
Ακόμη και εντός μίας αλυσίδας φαρμακείων, ορισμένοι φαρμακοποιοί φαίνεται να υιοθετούν διαφορετική προσέγγιση.
Στο Walgreens του East Village του Μανχάταν, ένας φαρμακοποιός είπε στους Financial Times ότι οι ενισχυτικές λήψεις δόθηκαν με βάση την αυτο-πιστοποίηση.
«Δεν ζητάμε αποδείξεις.
Εάν πιστεύετε ότι πληροίτε τα κριτήρια, τότε δίνουμε τρίτη δόση», είπε.
Ωστόσο, σε ένα άλλο Walgreens, μόλις ένα τετράγωνο μακριά, ο φαρμακοποιός δήλωσε ότι απαιτείται χαρτί γιατρού.
Η Kat, δασκάλα νηπιαγωγείου από το Νιου Τζέρσεϊ, είπε ότι «κουράστηκε να περιμένει» τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, την αμερικανική υπηρεσία δημόσιας υγείας, να εκδώσουν επίσημες οδηγίες σχετικά με την κυκλοφορία αναμνηστικών δόσεων.
Ανησυχεί επίσης για το αν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson θα παρέχει αρκετή προστασία.
Πρόσφατα πήγε σε κλινική εμβολίων στο γειτονικό Delaware, όπου επισκέφτηκε την οικογένειά της και «έπρεπε να πει ψέματα» για το αν έχει ήδη κάνει το εμβόλιο της J&J, έτσι ώστε να κάνει το εμβόλιο της Moderna.
Η κυβέρνηση Biden δήλωσε ότι θα προσφέρει τελικά τρίτες δόσεις εμβολίων mRNA σε όλους τους Αμερικανούς που έχουν ανοσοποιηθεί με τα εμβόλια των BioNTech/Pfizer ή Moderna. Αλλά δεν έχει ακόμη εξηγήσει τι θα γίνει με εκείνους που έκαναν το εμβόλιο της J&J, το μόνο άλλο εγκεκριμένο εμβόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης