Τελευταία Νέα
Διεθνή

Luis de Guindos: Η ανάκαμψη ανοίγει τον δρόμο για μείωση της στήριξης από ΕΚΤ

Luis de Guindos: Η ανάκαμψη ανοίγει τον δρόμο για μείωση της στήριξης από ΕΚΤ
Στις 9/9 η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων στο ερχόμενο τρίμηνο. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα από ό,τι αναμέναμε, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα το λάβει αυτό υπόψη στις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos σε ισπανική εφημερίδα.
Καθώς το κόστος δανεισμού παραμένει εξαιρετικά χαμηλό και η Ευρωζώνη έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα χειρότερα από τη μετάλλαξη Δέλτα, αρκετοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει να μειωθούν οι έκτακτες αγορές ομολόγων από την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προετοιμασθεί ο τερματισμός τους τον Μάρτιο του 2022.
«Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα το 2021 από ό,τι αναμέναμε και αυτό θα αντανακλάται στις προβλέψεις που θα δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Luis de Guindos στην εφημερίδα El Confidencial.
«Θα έχουμε νέες προβλέψεις τις επόμενες ημέρες και θα αποφασίσουμε ανάλογα», πρόσθεσε.
Την επόμενη Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων στο ερχόμενο τρίμηνο.
Αν και ο Luis de Guindos δεν εξέφρασε κάποια άποψη για το θέμα αυτό, υποστήριξε ότι η εύρωστη ανάκαμψη ανοίγει τον δρόμο για την απόσυρση τελικά της πολύ μεγάλης στήριξης.
«Αν ο πληθωρισμός και η οικονομία ανακάμψουν, τότε θα υπάρχει λογικά μία σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, επίσης και της δημοσιονομικής πολιτικής», πρόσθεσε.
Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 3% τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2% και ο Ντε Γκίντος προέβλεψε μία αύξηση πριν την υποχώρησή του το 2022.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η εκτίναξη αυτή μπορεί εν μέρει να περάσει στον δομικό πληθωρισμό, κάτι που απαιτεί την προσοχή της ΕΚΤ.
«Πρέπει να ελέγξουμε ότι δεν θα υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι αυτή η προσωρινή επίπτωση θα γινόταν διαρθρωτική», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης