Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Weidmann για τον πληθωρισμό - Η ΕΚΤ πρέπει να προετοιμαστεί για tapering

Προειδοποίηση Weidmann για τον πληθωρισμό - Η ΕΚΤ πρέπει να προετοιμαστεί για tapering
Για διάψευση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ σχετικά με τον πληθωρισμό προειδοποιεί ο Weidmann
Σχετικά Άρθρα

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινδυνεύει να υπερβεί τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, στον απόηχο των χθεσινών στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο στο 3%.
«Κατά τη γνώμη μου κυριαρχούν οι ανεστραμμένοι κίνδυνοι.
Εάν αυτοί οι προσωρινοί παράγοντες οδηγήσουν σε υψηλότερες προσδοκίες για πληθωρισμό και επιτάχυνση της αύξησης των μισθών, το ποσοστό του πληθωρισμού μπορεί να αυξηθεί αισθητά μακροπρόθεσμα», προειδοποίησε ο Weidmann, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται το τέλος του PEPP

Ο Weidmann πρόσθεσε ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι κατάλληλη, ωστόσο η ΕΚΤ θα πρέπει να προετοιμαστεί για το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) καθώς η οικονομία ανθεί τώρα και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε άνοδο.
«Το πρώτο P στο PEPP σημαίνει πανδημία», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου, το νωρίτερο.
Δεδομένου ότι οι αγορές δεν πρέπει να τελειώσουν απότομα, η ΕΚΤ θα πρέπει σταδιακά να τις μειώσει, ακόμη και πριν σηματοδοτήσει τα τέλος τους, πρόσθεσε ο Weidmann.
Παρά το γεγονός ότι και δύο συντηρητικοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να μειώσει τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP στη συνεδρίασή της 9ης Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να διατηρήσει «ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης