Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια κατά της Covid 19 μειώνεται κατά μέσο όρο 6% κάθε δύο μήνες - Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες

Η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια κατά της Covid 19 μειώνεται κατά μέσο όρο 6% κάθε δύο μήνες - Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες
Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, το ποσοστό σοβαρών ασθενειών στη χώρα παραμένει «σημαντικά χαμηλότερο» στο Ισραήλ
Τα εμβόλια Covid-19 εξακολουθούν να είναι "εκπληκτικά αποτελεσματικά" παρά τους φόβους ότι η ανοσία μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Αυτή είναι η απάντηση των περισσοτέρων ερευνών που διεξήχθησαν μετά τις ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19.
Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες οι πλήρως εμβολιασμένοι εξακολουθούν να προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από σοβαρή μόλυνση, νοσηλεία και θάνατο που προκαλείται από τον ιό.

Πως διαμορφώνεται η αποτελεσματικότητα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση τον Ιούλιο έδειξαν ότι το εμβόλιο Pfizer ήταν μόλις 16% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης για άτομα που είχαν λάβει τις δύο δόσεις τον Ιανουάριο.
Για τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τον Απρίλιο, το εμβόλιο ήταν 79% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης, υποδηλώνοντας ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω της ανοσοποίησης εξαντλείται με την πάροδο του χρόνου.
Ένα κομμάτι έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από την Pfizer και δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech ήταν υψηλότερη μεταξύ μιας εβδομάδας και δύο μηνών μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, φτάνοντας στο 96,2%.
Στη συνέχεια, ωστόσο, μειώθηκε κατά μέσο όρο 6% κάθε δύο μήνες.
Τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητά του έπεσε στο 84% περίπου.
Εν τω μεταξύ, τον Αύγουστο, μια βρετανική μελέτη σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο πλήρως εμβολιασμένα άτομα διαπίστωσε ότι η προστασία τόσο από τα εμβόλια της AstraZeneca όσο και από τα Pfizer-BioNTech εξασθένησε με την πάροδο του χρόνου.
Ένα μήνα μετά τη λήψη δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer, η προστασία από τον ιό ήταν στο 88%, έδειξε η ανάλυση.
Μετά από πέντε έως έξι μήνες, η προστασία αυτή έπεσε στο 74%.
Η προστασία ήταν 77% το μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca και έπεσε στο 67% μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες.

Μαθήματα από το Ισραήλ

Ο εμβολιασμός στο Ισραήλ ήταν ένας από τους ταχύτερους στον κόσμο.
Παρ 'όλα αυτά, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στο Ισραήλ αυξάνεται κατακόρυφα από τον Ιούλιο.
Στα τέλη Ιουλίου, το Ισραήλ άρχισε να προσφέρει σε όλους άνω των 60 ετών την τρίτη δόση εμβολίου.
Το ενισχυτικό του πρόγραμμα επεκτάθηκε γρήγορα και οι τρίτες λήψεις ήταν διαθέσιμες σε όλους άνω των 30 ετών στη χώρα από τον Αύγουστο.
Ο καθηγητής Eyal Leshem, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Sheba που θεραπεύει ασθενείς με Covid στο Ισραήλ, δήλωσε στο CNBC ότι ενώ τα κρούσματα αυξάνονται παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, το ποσοστό σοβαρών ασθενειών στη χώρα παραμένει «σημαντικά χαμηλότερο».
«Το αποδίδουμε στο γεγονός ότι ο μεγαλύτερος ενήλικος πληθυσμός μας εμβολιάζεται με δύο δόσεις και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση», είπε ο ίδιος.
"Τα σοβαρά ποσοστά ασθενειών στους εμβολιασμένους είναι περίπου το ένα δέκατο εκείνων που παρατηρούνται στους μη εμβολιασμένους, πράγμα που σημαίνει ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών", πρόσθεσε ο Leshem.
«Τα άτομα που έλαβαν την αναμνηστική δόση διατρέχουν επίσης πολύ, πολύ μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν, όπως δείχνουν τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα μας».
Ο Richard Reithinger, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα και αντιπρόεδρος στην αμερικανική RTI International, δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα αναπτυγμένα εμβόλια για τον Covid-19 δεν είχαν παρά εκπληκτικά αποτελεσματικά, ακόμη και με τις νεοεμφανιζόμενες παραλλαγές.
«Αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το πώς είναι τα κρούσματα, οι σοβαρές ασθένειες που απαιτούν νοσηλεία και οι θάνατοι μειώθηκαν δραματικά σε χώρες που αύξησαν γρήγορα την κάλυψη του εμβολιασμού», είπε.
«Σε χώρες με πολύ υψηλή κάλυψη εμβολίων, όπως η Ισλανδία με ποσοστό άνω του 90%, σχεδόν δεν αναφέρονται σοβαρές περιπτώσεις και θάνατοι.
Ομοίως, σε χώρες με μέτρια έως υψηλή κάλυψη εμβολίων, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, οι σοβαρές περιπτώσεις και οι θάνατοι παρατηρούνται σχεδόν αποκλειστικά στους μη εμβολιασμένους».

Η επίδραση Δέλτα

Μια παλαιότερη αγγλική μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ήταν 88% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου από την παραλλαγή Δέλτα.
Ενάντια στην παραλλαγή Άλφα, άλλοτε το κυρίαρχο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το εμβόλιο ήταν 93% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου.
Εν τω μεταξύ, η έρευνα διαπίστωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου Oxford-AstraZeneca ήταν 60% αποτελεσματικές στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου από την παραλλαγή Δέλτα, σε σύγκριση με ποσοστό αποτελεσματικότητας 66% έναντι της Άλφα.
Τα δεδομένα έδειξαν τη σημασία της ύπαρξης δύο δόσεων αυτών των εμβολίων καθώς η αποτελεσματικότητα και των δύο εμβολίων κατά της συμπτωματικής λοίμωξης από την παραλλαγή Δέλτα ήταν μόλις 33% τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, διαπίστωσε η μελέτη.
Σύμφωνα με τον Reithinger εάν ο ιός συνεχίσει να μεταλλάσσεται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνει πιο ανθεκτικός στα υπάρχοντα εμβόλια.
«Η παραλλαγή Δέλτα έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι για τις παραλλαγές Άλφα και Βήτα.

Είναι οι ενισχυτικές λήψεις η απάντηση;

Αρκετές ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, προσφέρουν-ή σχεδιάζουν να προσφέρουν-τρίτες δόσεις εμβολίων Covid-19 για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσίας στον ιό.
Σύμφωνα με τον Gideon Schreiber, καθηγητή στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann του Ισραήλ, οι ενισχυτικές λήψεις μπορεί να είναι πλέον αναγκαιότητα.
«Δυστυχώς, οι επαναληπτικές δόσεις δεν θα είναι ετήσιες, αλλά δύο φορές ετησίως», προέβλεψε.
"Ο ιός έχει τεράστιες δυνατότητες για νέες παραλλαγές, πολλές από τις οποίες θα λειτουργήσουν για να μηδενίσουν την ασυλία - οπότε υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούμε περαιτέρω ενισχυτικές στο μέλλον".
Ο Schreiber πρόσθεσε ότι το ενισχυτικό πρόγραμμα του Ισραήλ φαίνεται, μέχρι στιγμής, να είναι επιτυχές.
Μετά από τη δεύτερη δόση, οι άνθρωποι είχαν τέσσερις ή πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά με Covid.
Αλλά μετά από μια τρίτη δόση, είχαν περισσότερες από δέκα φορές λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά με τον ιό.
Ωστόσο, ο Reithinger υποστήριξε ότι οι ενισχυτικές λήψεις δεν ήταν απαραίτητα ένα λογικό βήμα σε αυτό το χρονικό σημείο.
"Υπάρχουν μόνο περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα ότι μια ανοσολογική απάντηση που ξεκίνησε από τα διαθέσιμα εμβόλια μειώνεται μετά από έξι έως οκτώ μήνες", είπε.
«Τα περισσότερα από τα δεδομένα αφορούν τη μόλυνση και όχι τη νοσηλεία ή τον θάνατο.
Τα δεδομένα δεν λαμβάνουν επίσης υπόψη τη χρήση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η μάσκα και η κοινωνική αποστασιοποίηση, που σε πολλά πλαίσια πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και να τηρούνται.
Οι μόνες πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες μπορούν να γίνουν οι ενισχυτικές λήψεις είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης