Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Μεγάλη επιτυχία ο απεγκλωβισμός από το Αφγανιστάν, κανένα έθνος δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο στην Ιστορία

Biden: Μεγάλη επιτυχία ο απεγκλωβισμός από το Αφγανιστάν, κανένα έθνος δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο στην Ιστορία
Ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στην αμερικανική ιστορία τέλειωσε, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden
Σχετικά Άρθρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden χαρακτήρισε εξαιρετική επιτυχία τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά την τελική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν χθες, τερματίζοντας έναν 20ετή πόλεμο.
Τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα μπορούσε να γίνει με έναν πιο συντεταγμένο τρόπο.
«Το βράδυ της 31ης Αυγούστου στην Καμπούλ,
οι ΗΠΑ έβαλαν ένα τέλος σε 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν.
Ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στην αμερικανική ιστορία.
Ολοκληρώσαμε μια από τις μεγαλύτερες αερομεταφορές στην ιστορία με περισσότερους από 120.000 ανθρώπους να εκκενώνουν τη χώρα με ασφάλεια» είπε ο Joe Biden στο μήνυμά του.
«Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον διπλάσιο που οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν πως ήταν δυνατό.
Κανένα έθνος δεν έκανε κάτι στην ιστορία» συνέχισε.
«Το κάναμε εμείς χθες.
Η επιτυχία της αποστολής μας οφείλεται στην απίστευτη ικανότητα, την ανδρεία και το αλτρουιστικό κουράγιο του αμερικανικού στρατού και του διπλωματικούς σώματος και των μυστικών υπηρεσιών» συνέχισε ο Joe Biden. 
«Από τον περασμένο Μάρτιο επικοινωνήσαμε 19 φορές με τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, με πολλαπλές προειδοποιήσεις και προσφορά βοήθειας προκειμένου να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν» λέει ο Joe Biden.
«Αφότου ξεκινήσαμε την εκκένωση πριν από 17 ημέρες, εντοπίσαμε περίπου 5.000 Αμερικανούς που είχαν νωρίτερα αποφασίσει να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, αλλά τώρα ήθελαν να φύγουν», συνέχισε ο πρόεδρος.
Απαντώντας στις επικρίσεις για την καθυστερημένη έναρξη της επιχείρισης, ο Joe Biden σημείωσε:
«Φανταστείτε να ξεκινούσαμε τις εκκενώσεις τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, φέρνοντας χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες και εκκενώνοντας περισσότερους από 120.000 ανθρώπους εν μέσω εμφυλίου πολέμου».
«Θα υπήρχε και τότε βιασύνη στο αεροδρόμιο, έλλειψη εμπιστοσύνης και ελέγχου από την κυβέρνηση και θα ήταν και πάλι μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή». 
Η πλειοψηφία των Αμερικανών που μένουν στο Αφγανιστάν αφορά σε πολίτες διπλής υπηκοότητας και ανθρώπους με βαθείς δεσμούς στο Αφγανιστάν.
Ο πρόεδρος εξήρε σε αυτό το σημείο την προσπάθεια των ενόπλων δυνάμεων που κατάφεραν αν απομακρύνουν «το 90% των Αμερικανών που ήθελαν να φύγουν» από το Αφγανιστάν. 

«Δεν τελειώσαμε μαζί σας»

Ο Joe Biden προειδοποίησε σήμερα το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ότι οι ΗΠΑ δεν «τελείωσαν» μαζί του, μετά την επίθεση την περασμένη εβδομάδα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που σκότωσε σχεδόν εκατό Αφγανούς, 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δύο Βρετανούς.
«Προς το ISIS-K: δεν τελειώσαμε μαζί σας», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο για το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν.
«Ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας είναι μέσω μιας σκληρής, ανελέητης, στοχευμένης και ακριβούς στρατηγικής που καταδιώκει την τρομοκρατία εκεί που βρίσκεται σήμερα.
Όχι εκεί που ήταν πριν δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης