Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά από 20 χρόνια παρουσίας οι ΗΠΑ, αποχώρησαν από το Αφγανιστάν – Οι Taliban κατέλαβαν το αεροδρόμιο

Μετά από 20 χρόνια παρουσίας οι ΗΠΑ, αποχώρησαν από το Αφγανιστάν – Οι Taliban κατέλαβαν το αεροδρόμιο
Οι Taliban, η τρομοκρατική οργάνωση που υποθάλπει εγκληματίες ντύθηκαν πλήρως με στρατιωτική ενδυμασία των ΗΠΑ και μπήκαν θριαμβευτικά σε ένα υπόστεγο του αεροδρομίου της Καμπούλ

(upd) Μετά από 20 χρόνια παρουσίας και έχοντας δαπανήσει 2,3 τρισεκ. δολάρια ο αμερικανικός στρατός αποχώρησε από το Αφγανιστάν, εγκαταλείποντας το αεροδρόμιο της Καμπούλ, έχοντας μέσα σε 15 ημέρες καταφέρει να μεταφέρει σχεδόν 120.000 ανθρώπους.
Οι Taliban, η τρομοκρατική οργάνωση που υποθάλπει εγκληματίες ντύθηκαν πλήρως με στρατιωτική ενδυμασία των ΗΠΑ, μπήκαν θριαμβευτικά σε ένα υπόστεγο του αεροδρομίου της Καμπούλ - το οποίο μέχρι πριν λίγες ώρες κρατούσαν οι ΗΠΑ – και ελέγχουν τα ελικόπτερα Chinook που άφησαν οι αμερικανικές δυνάμεις.
Polemos4.png

Τι δήλωσε ο Biden

Στις 31 Αυγούστου 2021 έκλεισε ένας κύκλος 20 ετών στο Αφγανιστάν.
Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα αποτυχημένο πόλεμο καθώς κανένας από τους στόχους δεν επιτεύχθηκε.
Ο αμερικανός Πρόεδρος Biden δήλωσε.
«Θέλω να ευχαριστήσω τους διοικητές μας και τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούσαν υπό αυτές τις συνθήκες για την εκτέλεση του επικίνδυνου σχεδίου απόσυρσης από το Αφγανιστάν, όπως είχε προγραμματιστεί - τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Αυγούστου, ώρα Καμπούλ - χωρίς περαιτέρω απώλειες αμερικανικών ζωών.
Τις τελευταίες 17 ημέρες τα στρατεύματά μας πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη αεροπορική μεταφορά στην ιστορία των ΗΠΑ, εκκενώνοντας περισσότερους από 120.000 Αμερικανούς πολίτες, πολίτες των συμμάχων μας και Αφγανούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το έχουν κάνει με απαράμιλλο θάρρος, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα. Τώρα, η 20ετής στρατιωτική μας παρουσία στο Αφγανιστάν έχει λήξει.
Θα απευθυνθώ στον αμερικανικό λαό σχετικά με την απόφασή μου να μην επεκτείνουμε την παρουσία μας στο Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου.
Προς το παρόν, θα αναφέρω ότι ήταν η ομόφωνη η απόφαση των στρατιωτικών.
Η άποψή τους ήταν ότι ο τερματισμός της στρατιωτικής αποστολής μας ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τη ζωή των στρατευμάτων μας και να διασφαλίσουμε τις προοπτικές αναχωρήσεων πολιτών για όσους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών να ηγηθεί του συνεχούς συντονισμού με τους διεθνείς εταίρους μας για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση για όλους τους Αμερικανούς, Αφγανούς εταίρους και ξένους υπηκόους που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Η ευγνωμοσύνη για 3 πράγματα

Πρώτον, για τα στρατεύματα και τους διπλωμάτες μας που πραγματοποίησαν αυτήν την αποστολή ελέους στην Καμπούλ και με τεράστιο κίνδυνο με τέτοια απαράμιλλα αποτελέσματα: μια αεροπορική μεταφορά που εκκένωσε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους ανθρώπους από ό, τι φανταζόταν.
Δεύτερον, στο δίκτυο εθελοντών και βετεράνων που βοήθησαν στον εντοπισμό εκείνων που χρειάζονται εκκένωση, τους οδήγησαν στο αεροδρόμιο και παρείχαν υποστήριξη στην πορεία. Και τρίτον, σε όλους που θα καλωσορίσουν τους Αφγανούς συμμάχους μας στα νέα τους σπίτια σε όλο τον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τελευταία πτήση

Οι ΗΠΑ τερμάτισαν επίσημα τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου 2021 με την τελευταία πτήση από την Καμπούλ, ολοκληρώνοντας δύο δεκαετίες αμερικανικής εμπλοκής από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
«Είμαι εδώ για να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της αποχώρησής μας από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο στρατηγός Kenneth McKenzie, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.
«Η στρατιωτική φάση τελείωσε» στο Αφγανιστάν και τώρα το Υπουργείο Εξωτερικών «θα αναλάβει ρόλο»
Ο McKenzie είπε ότι η αεροπορική μεταφορά στην Καμπούλ ήταν η μεγαλύτερη αποστολή εκκένωσης πολιτών που εκτελέστηκε από τον αμερικανικό στρατό.
polemos_2.png

Η 20ετής παρουσία έληξε

Ο μακροβιότερος πόλεμος της Αμερικής έληξε με μια βιαστική αποχώρηση περισσότερων από 100.000 ανθρώπων από τις 14 Αυγούστου.
Ακολούθησε η προέλαση των Taliban στην Καμπούλ και ο θάνατος 13 Αμερικανών στρατιωτικών σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα.
Η Daily Caller αναφέρει ότι ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόσωπος του Τέξας, είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε χειρότερη θέση από ότι στις 10 Σεπτεμβρίου 2001, προειδοποιώντας για την Al Qaida.
«Βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από ότι στις 10 Σεπτεμβρίου 2001.
Αξίζει πάντα να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους, τότε δεν ήμασταν σε πόλεμο, αλλά κάποιος ήταν σε πόλεμο μαζί μας.
Ο Joe Biden δεν τερμάτισε κανέναν πόλεμο.
Αυτός ήταν πάντα ο μύθος.
Αυτή ήταν πάντα η ψεύτικη υπόσχεση των πολιτικών, «θα τελειώσουμε τους πολέμους».
polemos_1.png

Πανηγυρίζουν οι Ταλιμπάν: Μάθημα για άλλους εισβολείς η ήττα των ΗΠΑ

Για «ήττα των ΗΠΑ» και για «νίκη που ανήκει σε όλους μας» κάνουν λόγο οι Ταλιμπάν, οι οποίοι πανηγυρίζουν για την ανεξαρτησία του Αφγανιστάν και για την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων ύστερα από 20 χρόνια πολέμου.
«Η ήττα των ΗΠΑ, ο στρατός των οποίων εγκατέλειψε το Αφγανιστάν χθες Τρίτη το βράδυ, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια πολέμου, αποτελεί μάθημα για άλλους εισβολείς και για όλο τον κόσμο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid.
Όπως είπε, «αυτό είναι μεγάλο μάθημα για άλλους εισβολείς για τις μελλοντικές γενιές μας».
«Αποτελεί επίσης μάθημα για τον κόσμο» υπογράμμισε ο Mujahid, ο οποίος υποστήριξε πως η νίκη αυτή ανήκει σε όλους.
«Συγχαρητήρια στο Αφγανιστάν (...)
Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους μας.
Θέλουμε να έχουμε καλές διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο» επεσήμανε ο Mujahid.
Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν επισκέφθηκαν το άδειο αεροδρόμιο της Καμπούλ, πλαισιωμένοι από ισχυρές δυνάμεις μαχητών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης