Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (EKT): Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ρυθμού αγοράς κρατικών τίτλων λόγω πανδημίας (PEPP)

Villeroy (EKT): Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ρυθμού αγοράς κρατικών τίτλων λόγω πανδημίας (PEPP)
Οποιεσδήποτε αλλαγές στο πρόγραμμα που ονομάζεται PEPP δεν θα ισοδυναμούσαν με αυτές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve των ΗΠΑ
Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να λάβουν υπόψη τους ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη όταν θα κληθούν να αποφασίσουν για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau, υπονοώντας επί της ουσίας ότι υπάρχει πιθανότητα επιβράδυνσης του προγράμματος PEPP.
Οποιεσδήποτε αλλαγές στο πρόγραμμα που ονομάζεται PEPP δεν θα ισοδυναμούσαν με αυτές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve των ΗΠΑ, Jerome Powell την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Villeroy, ο οποίος είναι επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.
Ωστόσο, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι συνεπής με την αρχή που την οδήγησε στην αγορά περιουσιακών στοιχείων με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από τον Μάρτιο για να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες υποστήριξαν την ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ.

Βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες

"Σε μηνιαίους όγκους, εξετάζουμε τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είναι πιο ευνοϊκές από ό,τι στη συνεδρίασή μας τον Ιούνιο", δήλωσε ο Villeroy στο ραδιόφωνο BFM Business.
«Πρέπει να αποφασίσουμε για τους μηνιαίους όγκους του PEPP το τέταρτο τρίμηνο».
Τα σχόλια του Villeroy έρχονται πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, στην οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφασίσουν το εύρος των νομισματικών κινήτρων που χρειάζεται η περιοχή τους υπόλοιπους μήνες του 2021.
Η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει χρέος με μέσο ρυθμό 80 δισ. ευρώ το μήνα και έχει περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για να δαπανήσει στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.
Ο Villeroy είπε ότι το μέλλον του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα είναι θέμα για την επικείμενη συνάντηση.

Κρίσιμη μεταβλητή ο ρυθμός αγορών για τους επενδυτές

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ και η ζώνη του ευρώ δεν κινούνται στον ίδιο «ρυθμό», ούτε από την άποψη της ανάκαμψης ούτε αποφασίζουν πότε θα εξομαλύνουν την πολιτική.
Οι τάσεις του πληθωρισμού διαφέρουν, είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στην Ευρώπη παρά τις προσωρινές αυξήσεις των τιμών τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, ο Villeroy ανέφερε ότι η ΕΚΤ μπορεί να ακολουθήσει τη Fed κατά την αποσύνδεση των αποφάσεων για τα επιτόκια και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Στη συνάντησή τους τον Ιούλιο, ορισμένοι τραπεζίτες δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να χαλαρώσει τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της APP, λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης