Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία για το εμβόλιο της Moderna - Ανακαλούνται άλλες 1 εκατ. δόσεις στην Ιαπωνία - Δύο νεκροί

Ανησυχία για το εμβόλιο της Moderna - Ανακαλούνται άλλες 1 εκατ. δόσεις στην Ιαπωνία - Δύο νεκροί
Συνολικά έχουν ανακληθεί 2,63 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ύστερα από τον εντοπισμό ξένων ουσιών στα φιαλίδια των εμβολίων
Σχετικά Άρθρα

Διευρύνεται το πρόβλημα με το εμβόλιο της Moderna στην Ιαπωνία, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν πως προχωρούν στην ανάκληση 1 ακόμα εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της μετά τον εντοπισμό ξένων ουσιών στα φιαλίδια του εμβολίου.
Συνολικά η Ιαπωνία έχει ανακαλέσει 2,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna ύστερα από τον εντοπισμό προσμείξεων σε φιαλίδια, ενώ στις προβληματικές αυτές παρτίδες αποδίδονται και οι θάνατοι δύο ανδρών.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως δύο άντρες ηλικίας 30 ετών πέθαναν κατά τη διάρκεια του μήνα και λίγες ημέρες αφότου έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna, η οποία προερχόταν από μια από τις τρεις παρτίδες που είχαν ανακληθεί την περασμένη Πέμπτη 26 Αυγούστου.
Η ανάκληση των δόσεων των εμβολίων έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα της πανδημίας της covid, η ένταση του οποίου αποδίδεται στην κυριαρχία της μετάλλαξης Delta, με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 25.000 για πρώτη φορά και ενώ οι εμβολιασμοί κάθε άλλο παρά προχωρούν ικανοποιητικά, μια και μόλις το 44% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Εντοπισμός ουσιών

Όπως αναφέρεται, εντοπίστηκε μια μαύρη ουσία στα φιαλίδια του εμβολίου στην επαρχία Gunma, ενώ στην Okinawa, μαύρες ουσίες εντοπίστηκαν σε σύριγγες και φιαλίδια ενώ αναφορές υπάρχουν και για την εύρεση ενός ροζ υλικού σε σύριγγα.
Οι προβληματικές παρτίδες στην Gumna προέρχονται από αποθήκες διαφορετικές από εκείνες, των οποίων τα εμβόλια έχουν ήδη αποσυρθεί.
Οι αρχές της Gunma ανέφεραν πως έχουν χορηγηθεί δόσεις από την προβληματική αυτή παρτίδα σε 4.575 ανθρώπους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία ανέστειλε την περασμένη Πέμπτη τη χορήγηση 1,63 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Moderna που είχαν αποσταλεί σε 863 κέντρα εμβολιασμού σε όλη την χώρα, αφού όμως είχε περάσει μία και πλέον εβδομάδα από τη στιγμή που η Takeda Pharmaceutical που κάνει τις διανομές, είχε λάβει αναφορές για την παρουσία προσμείξεων σε κάποια φιαλίδια.

Διαβεβαιώσεις

Πάντως, η ιαπωνική κυβέρνηση και η Moderna ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και πως η αναστολή χορήγησης των δόσεων είχε προληπτικό χαρακτήρα.
Όσον αφορά τους δύο θανάτους, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα αίτια ακόμα ερευνώνται.
«Είναι απίθανο, κατά τη γνώμη μου, η μόλυνση με τις ξένες ουσίες να ήταν αυτή που οδήγησε στους ξαφνικούς θανάτους.
Εάν οι μολυσματικές ουσίες ήταν τόσο επικίνδυνες για να προκαλέσουν θάνατο, τότε πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα υπέφεραν από διάφορα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες χρειάζονται για να εκτιμήσουμε τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν οι εν λόγω δόσεις» ανέφερε ο Τakahiro Kinoshita, φυσικός και αντιπρόεδρος της Cov – Navi, μιας ομάδας πληροφοριών για το εμβόλιο.

500.000 άνθρωποι

Εκτιμάται πως η μόλυνση οφείλεται σε μεταλλικά σωματίδια, ενώ όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, εκτιμάται πως 500.000 άνθρωποι έχουν λάβει δόσεις από αυτές τις παρτίδες.
Η Moderna και η ισπανική φαρμακευτική Rovi, η οποία εμφιαλώνει τα εμβόλια της Moderna για τις αγορές εκτός των ΗΠΑ, υποστήριξαν πως το πρόβλημα μάλλον εντοπίζεται σε μια γραμμή παραγωγής της Rovi στην Ισπανία.
Σημειώνεται πως η απόσυρση αυτών των δόσεων συνιστά ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω, καθώς δυσλειτουργίες με τη διανομή του υπήρξαν και τον περασμένο μήνα σε μια σειρά από χώρες, ανάμεσα τους και η Νότια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης