Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεξικό: Πανεπιστήμιο ανέπτυξε μάσκα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό

Μεξικό: Πανεπιστήμιο ανέπτυξε μάσκα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό
Mάσκα προσώπου που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό ανέπτυξε Πανεπιστήμιο στο Μεξικό
Σχετικά Άρθρα
Ερευνητές στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM) ανέπτυξαν μάσκα προσώπου με ασημένια και χάλκινα νανοστρώματα που εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19, ανέφερε την Πέμπτη η επίσημη εφημερίδα του πανεπιστημίου.
Ειδικότερα, το UNAM ανέπτυξε τη μάσκα προσώπου SakCu, που παρέχει τριπλή στρώση αντιμικροβιακής προστασίας.
Σημειώνεται πως Sak στη γλώσσα των Μάγια σημαίνει ασήμι ενώ το Cu είναι το σύμβολο του χαλκού στον χημικό περιοδικό πίνακα. 

Για να δοκιμάσουν τη μάσκα, οι ερευνητές έλαβαν σταγόνες με τον ιό από ασθενείς θετικούς στην COVID-19 στο Νοσοκομείο Juarez στο Μεξικό και τις τοποθέτησαν σε φιλμ αργύρου-χαλκού το οποίο εναπόθεσαν σε πολυπροπυλένιο.
Το UNAM είπε πως, παρότι η συγκέντρωση του ιού ήταν υψηλή, ο ιός εξουδετερώθηκε κατά από 80% μέσα σε περίπου οκτώ ώρες, ενώ, σε δεύτερη δοκιμή, με το ιικό φορτίο σε χαμηλότερα επίπεδα, εντός διαστήματος δύο ωρών δεν ανιχνεύθηκε κανένα από το RNA του ιού. 
«Κατά την επαφή με τη νανοστιβάδα αργύρου-χαλκού, η μεμβράνη του SARS-CoV-2 σπάει και το RNA του καταστρέφεται» αναφέρει το πανεπιστήμιο.
«Επίσης, αν το SakCu απορριφθεί, δεν θα είναι πρόβλημα καθώς δεν θα είναι μολυσμένο, όπως πολλές από τις μάσκες που πετιούνται».
Η μάσκα προσώπου είναι επαναχρησιμοποιήσιμη και μπορεί να πλυθεί έως και 10 φορές χωρίς να χάσει τις βιοκτόνες ιδιότητές της.
Το UNAM δεν παράγει μαζικά τη μάσκα προσώπου ενώ οι πανεπιστημιακές αρχές ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να παράγει 200 ​μάσκες την ημέρα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης