Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκός Οικός: Πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση στο Αφγανιστάν - Tουλάχιστον 200 οι νεκροί

Λευκός Οικός: Πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση στο Αφγανιστάν - Tουλάχιστον 200 οι νεκροί

Η πολύνεκρη επίθεση στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας

Σχετικά Άρθρα

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Joe Biden τον προειδοποίησαν σήμερα ότι οι επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν της αποστολής απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Οι προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν κατά την συνάντηση του Μπάιντεν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου με συμβούλους εθνικής ασφαλείας, στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 Αμερικανοί στρατιώτες.
Οι σύμβουλοι είπαν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι είναι πιθανή και άλλη επίθεση στην Καμπούλ, ακόμη κι αν (οι Αμερικανοί) ετοιμάζουν σχέδια για να πλήξουν την οργάνωση ISIS-K, ως απάντηση στο πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Ο Biden έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος του Χορασάν (ISIS-K), μετά την επίθεση αυτοκτονίας της οργάνωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε αξιωματούχος.
"Οι διοικητές μας ενημέρωσαν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο για τα σχέδια κατά στόχων της οργάνωσης ISIS-K. Ο πρόεδρος επανέλαβε στους διοικητές ότι τους δίνει την πλήρη έγκρισή του να διεξαγάγουν επιχείρηση και να προστατεύσουν τα στρατεύματά μας, και όλοι απάντησαν ότι έχουν τα μέσα που πιστεύουν ότι χρειάζονται για να δράσουν αποτελεσματικά", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σκηνές χάους

Στο μεταξύ, σκηνές χάους βιώνει τις τελευταίες ώρες το Αφγανιστάν και ιδιαίτερα η πρωτεύουσα Καμπούλ ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο της πόλης, οι οποίες άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 170 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Και ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης των χιλιάδων ξένων και Αφγανών πολιτών συνεχίζονται καθώς στις 31/8 εκπνέει η προθεσμία για την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους για νέες επιθέσεις αυτοκτονίας και σήμερα Παρασκευή 27/8.
Tην Πέμπτη 27/8 βομβιστής αυτοκτονίας έπληξε τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις, προκαλώντας λουτρό αίματος μεταξύ των χιλιάδων, απεγνωσμένων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί εκεί αναζητώντας μια πτήση που θα τους μεταφέρει στο εξωτερικό και σε ασφαλείς τοποθεσίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία είχαν απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, τις οποίες ωστόσο οι περισσότεροι Αφγανοί τις είχαν αγνοήσει.
Kabul_1.webp

Αμερικανικά ΜΜΕ: Στους 170 οι νεκροί Αφγανοί από την επίθεση στην Καμπούλ

Για τουλάχιστον 170 νεκρούς Αφγανούς από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ κάνουν λόγο πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της εφημερίδας New York Times, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.
Στον απολογισμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν από την έκρηξη, ούτε οι πολίτες άλλων χωρών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Globe, οι Αφγανοί που σκοτώθηκαν ανέρχονται σε 169.
Οι δύο αξιωματούχοι που έδωσαν αυτήν την πληροφορία ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι διότι δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν σε μέσα ενημέρωσης, προσθέτει το δημοσίευμα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN από την πλευρά του μεταδίδει ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 170 άνθρωποι και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200, με βάση τις πληροφορίες ενός αξιωματούχου από το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν.
Χθες, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι 13 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτήν.
kabul1_1.jpg
E9uj31xWUAIMSz0.jpg
Η επίθεση στην Καμπούλ διαπράχθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας


Η πολύνεκρη επίθεση στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας και όχι από δύο άτομα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ.
Την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης, στην οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 79 Αφγανοί, ανέλαβε το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.
Ο Τέιλορ είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση νοσηλεύονται στη Γερμανία. Προειδοποίησε επίσης ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες, αξιόπιστες απειλές» εναντίον του αεροδρομίου και το Πεντάγωνο τις ελέγχει «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».
Στο αεροδρόμιο περιμένουν ακόμη περίπου 5.400 πρόσφυγες, αναμένοντας να απεγκλωβιστούν από τη χώρα. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκκένωση «μέχρι την τελευταία στιγμή», διαβεβαίωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. «Λογαριάζουμε ακόμη να ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή στο τέλος του μήνα. Και όσο πλησιάζει (η ημερομηνία) θα δείτε κάποιες κινήσεις για την έξοδο των στρατιωτών μας και ενός μέρος του εξοπλισμού μας (...) αλλά θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε αεροπορικώς τους εγκλωβισμένους μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε.
Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ένα μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού δεν πρόκειται να βγει από την Καμπούλ και θα καταστραφεί.
Όσον αφορά τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι μετά τις 31 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι πολλές χώρες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.
aima.jpg
Σύμφωνα με τον τελευταίο ανεπίσημο απολογισμό, γίνεται λόγος για τουλάχιστον 103 νεκρούς, ανάμεσα τους και 13 Αμερικάνοι στρατιώτες.
Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για 72 νεκρούς Αφγανούς πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και 28 Ταλιμπάν.
«Χάσαμε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι Αμερικανοί», είπε το στέλεχος αυτό, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Πάντως εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νεκρός στις τάξεις των μαχητών που φυλούσαν την περίμετρο του αεροδρομίου.
Πέρα από τους Ταλιμπάν και τους Αμερικάνους στρατιώτες, δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά.
Εκατοντάδες είναι και οι τραυματίες, με ένα χειρουργείο, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα μιας ιταλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, ανέφερε ότι νοσηλεύει περισσότερους από 150 τραυματίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης