Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΜΑ: Θα συνεχιστεί η παραγωγή της Moderna στην Ευρώπη μετά την μόλυνση φιαλιδίων στην Ιαπωνία - Η έρευνα όμως δεν έχει ολοκληρωθεί

ΕΜΑ: Θα συνεχιστεί η παραγωγή της Moderna στην Ευρώπη μετά την μόλυνση φιαλιδίων στην Ιαπωνία - Η έρευνα όμως δεν έχει ολοκληρωθεί
Η ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Rovi, η οποία εμφιαλώνει εμβόλια Moderna για αγορές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι η μόλυνση μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα στη γραμμή παραγωγής
Σχετικά Άρθρα
Θα συνεχιστεί κανονικά η παραγωγή του εμβολίου της Moderna στην Ευραπΐκή Ένωση αναφέρει ο ΕΜΑ σε δήλωση του την Παρασκευή 27/8/2021, μετά τον παγκόσμιο σάλο που προκλήθηκε από την είδηση ότι υπάρχουν μολυσμένες δόσεις στην Ιαπωνία και αποσύρονται.

Χθες (26/8) το πρωί, το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως αποσύρθηκαν προληπτικά ερίπου 1,6 εκατ. δόσεις του εμβολίου της αμερικανικής Moderna εξαιτίας μόλυνσης τους.
Κι αυτό μετά από καταγγελία εμβολιαστικών κέντρων, τα οποία ανέφεραν ότι τα φιαλίδια περιείχαν μια ξένη ουσία.
Η ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι ερευνά το περιστατικό στο ισπανικό εργοστάσιο που διευθύνεται από τη Rovi, αλλά δεν βρήκε λόγους για να ζητήσει προσωρινή αναστολή της παραγωγής μετά από μια αρχική εκτίμηση.
"Η παραγωγή εμβολίων COVID-19 στη Rovi είναι σε θέση να συνεχιστεί, μετά από μια προκαταρκτική εκτίμηση κινδύνου", δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στο Reuters.
"Η έρευνα για τη βασική αιτία είναι όμως ακόμα σε εξέλιξη. Ο EMA θα είναι σε θέση να παρέχει περισσότερες πληροφορίες καθώς προχωρά η έρευνα", πρόσθεσε.
Η Moderna έχει παραδώσει μέχρι στιγμής στην ΕΕ σχεδόν 75 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για τον COVID-19, δείχνουν τα δημόσια δεδομένα της ΕΕ. Η εταιρεία έχει δύο συμβόλαια με το μπλοκ των 27 χωρών για έως και 460 εκατομμύρια δόσεις/
Η ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Rovi, η οποία εμφιαλώνει εμβόλια Moderna για αγορές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι η μόλυνση μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα στη γραμμή παραγωγής. Εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να πει τίποτα περισσότερο καθώς η υπόθεση ακόμα ερευνάται.

Συναγερμός στον ΕΜΑ 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Japan Times τουλάχιστον 39 φιαλίδια, ήτοι 390 δόσεις, σε επτά διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα εντοπίστηκαν μολυσμένα.
Η εταιρεία από την πλευρά της υποστήριξε πως η μόλυνση των σκευασμάτων μπορεί να οφειλόταν σε κάποιο πρόβλημα σε μια από τις παραγωγικές της μονάδες, στην Ισπανία.
Το θέμα σήμανε συναγερμό στον ΕΜΑ που ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει έρευνα για το θέμα και ζήτησε πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορίες για να διαπιστώσει, αν τυχόν έχουν επηρεαστεί και παρτίδες που κατέληξαν σε κράτη μέλη της Ε.Ε.

Έρευνες

«Η Moderna επιβεβαιώνει ότι έχει ειδοποιηθεί για περιπτώσεις σωματιδίων που παρατηρούνται σε φιαλίδια φαρμακευτικών προϊόντων του εμβολίου COVID-19.
Η εταιρεία ερευνά τις αναφορές και παραμένει δεσμευμένη να συνεργαστεί γρήγορα με τον εταίρο της, την Takeda και τις ρυθμιστικές αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Moderna, η οποία εκτιμά ότι το πρόβλημα ανέκυψε στη γραμμή παραγωγής στην Ισπανία.
Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν προβληματικές δόσεις έχουν φύγει και σε άλλες χώρες.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί κάποιο θέμα υγείας που να σχετίζεται με τις προβληματικές δόσεις του εμβολίου.
Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας έχει δημοσιεύσει τους αριθμούς των παρτίδων, έτσι ώστε οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν πριν από την αναστολή χορήγησης να μπορούν να ελέγξουν εάν έχουν δεχθεί πιθανώς μολυσμένο εμβόλιο.
Όπως αναφέρεται από τις 6 έως τις 20 Αυγούστου, μέρος των προβληματικών εμβολίων χορηγήθηκαν σε εμβολιαστικό κέντρο στην Οσάκα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης