Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβολιαστικό Απαρτχάιντ μεταξύ πλουσίων και φτωχών - Άλλοι ετοιμάζουν την 3η δόση και άλλη δεν έχουν 2η

Εμβολιαστικό Απαρτχάιντ μεταξύ πλουσίων και φτωχών - Άλλοι ετοιμάζουν την 3η δόση και άλλη δεν έχουν 2η
Το 82% των εμβολίων έχουν πάει σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος
Το εμβολιαστικό απαρτχάιντ πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερο.
Και αυτό διότι οι πλούσιες χώρες αγωνίζονται να διανείμουν τις ενισχυτικές δόσεις έναντι του κορωνοϊού, σε πείσμα μάλιστα της έκκλησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να σταματήσει τις τρίτες δόσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα-που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις στην προσφορά-εξετάζουν να κάνουν μόνο μία δόση στον πληθυσμό τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα έχουν τουλάχιστον κάποια προστασία από τον ιό.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Politico, με πολλούς ακτιβιστές να αναφέρουν ότι ο κόσμος βιώνει μια «πανδημία δύο ταχυτήτων», επισημαίνοντας ότι μόνο το 1,4% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Από την άλλη, περίπου το 82% των εμβολίων έχουν πάει σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος.

Αυξάνεται η ανισότητα

Το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες εξετάζουν τις ενισχυτικές δόσεις, ενώ οι φτωχότερες χώρες προσπαθούν να κάνουν έστω και τη μία, υπογραμμίζει μόνο την αυξανόμενη ανισότητα, σύμφωνα με το Politico.
"Οι πιο ευάλωτοι στον κόσμο και όσοι κινδυνεύουν περισσότερο... πρέπει να λάβουν την πρώτη και τη δεύτερη δόση τους, πριν όλος ο πληθυσμός σε ορισμένες χώρες λάβει αυτήν την τρίτη δόση", δήλωσε η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID-19, Maria Van Kerkhove.
Η ίδια προέτρεψε τις χώρες, όπως οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την προμήθεια εμβολίων με τρόπο που να είναι «ηθικά σωστός».
Αλλά οι πλούσιες χώρες δεν δείχνουν κανένα σημάδι αλλαγής πορείας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που είτε έχουν ήδη αναπτύξει ενισχυτικές δόσεις είτε σχεδιάζουν να κάνουν σύντομα.
Άλλες χώρες της ΕΕ περιμένουν σε μεγάλο βαθμό να δουν τι προτείνουν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες προτού ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Χαμηλότερες δόσεις, μεγαλύτερη κάλυψη

Προς το παρόν, οι ειδικοί αναζητούν λύσεις.
Ο Ben Cowling, διευθυντής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Επιδημιολογίας και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του ΠΟΥ στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, υποστήριξε τη μείωση της δόσης ή την «κλασματοποίηση».
Οι μισές δόσεις θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την κάλυψη και παρέχουν περισσότερο από το μισό επίπεδο προστασίας σε σύγκριση με μια πλήρη δόση, σημείωσε.
Η Linda-Gail Bekker, ερευνήτρια για τις δοκιμές του εμβολίου της Johnson & Johnson στη Νότια Αφρική, υποστηρίζει επίσης αυτήν την προσέγγιση, αναφέροντας ότι «η μείωση της δόσης μπορεί να είναι κρίσιμη για την κάλυψη του εμβολίου».
Δεν είναι μια νέα στρατηγική, αφού έχει χρησιμοποιηθεί με άλλα τρυπήματα, όπως το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού. Και τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συζήτησε τη χρήση μισών δόσεων του εμβολίου Moderna.
Μια πόλη στη Βραζιλία δοκιμάζει τη θεωρία μισής δόσης, αφού δεν μπόρεσε να αποκτήσει επαρκή αποθέματα εμβολίου για ηλικίες 18 έως 49 ετών.
Η μελέτη θα περιλαμβάνει άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας να προσφέρονται δύο μισές δόσεις του εμβολίου Oxford/AstraZeneca.
Ο ΠΟΥ εξετάζει επί του παρόντος τα στοιχεία.

«Σωσίβια» μόνο για μερικούς;

Την ίδια ώρα, οι πλούσιες χώρες προχωρούν ολοταχώς στην τρίτη δόση, επικαλούμενες δεδομένα που δείχνουν μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου.
Αλλά ο ΠΟΥ πιέζει ενάντια στην ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του οργανισμού - ενημερώθηκε από περίπου 2.000 ειδικούς - δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να υποστηρίζουν τις ενισχυτικές.
Οι περισσότερες ρυθμιστικές αρχές είναι επίσης αβέβαιες σχετικά με τις ενισχυτικές για το γενικό πληθυσμό.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει συστήσει ακόμη μια τρίτη δόση, προκαλώντας κριτική από ειδικούς ότι η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε με ενισχυτικές για πολιτικούς και όχι επιστημονικούς προβληματισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης