Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στο Αφγανιστάν - Εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ - 4 πεζοναύτες νεκροί σε σύνολο 43 και 130 τραυματίες

Συναγερμός στο Αφγανιστάν - Εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ - 4 πεζοναύτες νεκροί σε σύνολο 43 και 130 τραυματίες
Λίγες ώρες αφού η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ κάλεσε με επείγουσα ειδοποίηση τους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai της αφγανικής πρωτεύουσας
Σχετικά Άρθρα

(Upd) Βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους κατηγορείται για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, υποστηρίζει το Politico για το χάος που δημιουργήθηκε την Πέμπτη 26/8/2021 στο Αφγανιστάν σκορπίζοντας σοκ και θλίψη στον κόσμο.
Περισσότεροι από 40 άνθρωποι νεκροί και σχεδόν 130 τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με τους New York Times.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και μια δεύτερη έκρηξη, κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο.
Tο Reuters μετέδωσε ότι Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και 4 Αμερικανοί πεζοναύτες.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.
airport_wsj_0.png

kabul1_1.jpg
E9uj31xWUAIMSz0.jpgE9uj311WQAgNebF.jpgE9uj313WYAQbm68.jpg
Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο Αφγανικό TOLO News έκανε λόγο για διάσπαρτα νεκρά πτώματα και τραυματίες και πρόσθεσε ότι είδε ξένες δυνάμεις στο σημείο έξω από το αεροδρόμιο.
Ο ίδιος μίλησε για ιδιαίτερα ισχυρή έκρηξη, εξηγώντας ότι απομάκρυναν τα θύματα με καροτσάκια, ενώ έδειξε τα ρούχα του που είχαν βαφτεί με αίμα.

Καταδικάζει η ΕΕ

Για «φρικιαστική και σκληρή επίθεση» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Sassoli αναφερόμενος στην επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ειδικότερα σημειώνει:
«Φρικιαστική και σκληρή επίθεση. Στεκόμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βρουν τη δύναμη να φέρουν στην ασφάλεια τους Ευρωπαίους πολίτες και εκείνους που αισθάνονται ότι απειλούνται».

Την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι "η τρέχουσα αστάθεια (στο Αφγανιστάν) δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας", τόνισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ch. Michel με ανάρτησή του στο τουίτερ.
"Ανησυχώ πολύ με την είδηση της έκρηξης στην Καμπούλ και παρακολουθώ στενά την κατάσταση. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους.
Η εγγύηση της ασφαλούς διέλευσης προς το αεροδρόμιο παραμένει ζωτικής σημασίας.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τρέχουσα αστάθεια δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας", ανέφερε σχετικά ο ίδιος.
Η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώθηκε ραγδαία και κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ιδιαίτερα τεταμένη, εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Macron από το Δουβλίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
"Αντιμετωπίζουμε μια πολύ τεταμένη κατάσταση", είπε ο Macron στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν, προτρέποντας όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η Γαλλία προσπαθεί ακόμη να απεγκλωβίσει "πολλές εκατοντάδες" ανθρώπους από το Αφγανιστάν και θα κάνει "τα μέγιστα" για να τα καταφέρει, όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πετύχει τον στόχο αυτό, λόγω της κατάστασης στο αεροδρόμιο, πρόσθεσε. "Τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε 20 λεωφορεία με ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα και με Αφγανούς τους οποίους θέλουμε να επαναπατρίσουμε", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει πως "πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη διατρέχουν κίνδυνο". Ορισμένα από τα λεωφορεία αυτά βρίσκονται στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ και είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το πώς θα απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τη χώρα, συνέχισε.
Για λόγους ασφαλείας, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Αφγανιστάν, θα επιστρέψει εντός των επόμενων ημερών στο Παρίσι και θα συνεχίσει να εργάζεται από τη γαλλική πρωτεύουσα, εξήγησε ο Μακρόν.

kabul2.jpgΗ προειδοποίηση από ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγες ώρες αφού η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ κάλεσε με επείγουσα ειδοποίηση τους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai της αφγανικής πρωτεύουσας.
Επίσης, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο περί «απειλής» για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας στο διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai της Καμπούλ, είχαν καλέσει τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από εκεί, ενώ το ίδιο έπραξε νωρίτερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ χωρίς να εξηγήσει γιατί.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Marise Payne, είχε τονίσει πως υπάρχει «συνεχιζόμενη και πολύ σοβαρή απειλή να διαπραχθεί τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο και κάλεσε τους πολίτες της χώρας και όσους έχουν λάβει αυστραλιανή βίζα να απομακρυνθούν αμέσως.

Το Foreign Office από την πλευρά του σε ανάρτηση στον ιστότοπό του είχε τονίσει «μην πηγαίνετε στο διεθνές αεροδρόμιο» της Καμπούλ, λόγω της «αυξημένης και διαρκούς απειλής τρομοκρατικής επίθεσης», ενώ χιλιάδες Αφγανοί παραμένουν συγκεντρωμένοι στις πύλες του αεροδρομίου με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

E9uNRq3VoAQQdXc.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης