Τελευταία Νέα
Διεθνή

H κληρονομιά Μerkel μετά από 16 χρόνια - Η πανδημία έκανε πράξη αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα

H κληρονομιά Μerkel μετά από 16 χρόνια - Η πανδημία έκανε πράξη αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα
Ήταν η covid -19 που κατάφερε τελικά να κάμψει την αντίστασή της Merkel όσον αφορά τον διαμοιρασμό του ευρωπαϊκού χρέους
Σχετικά Άρθρα
Οι μεγάλες κρίσεις έχουν την ικανότητα να ρίχνουν ηγέτες, αυτό όμως δεν συνέβη με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel.
Κατά τη διάρκεια της 16ετούς παραμονής της στην εξουσία, η βετεράνος πολιτικός βίωσε την οικονομική κρίση του 2008, την επακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρωζώνης, την προσφυγική κρίση του 2015 και τα τελευταία δύο χρόνια την πανδημίας του κορωνοϊού.
«Η Μerkel βίωσε περισσότερες παγκόσμιες κρίσεις από ό, τι ο Macron, o Johnson και ο Trump μαζί», αναφέρει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Zeit.
Ενώ θαυμάστηκε σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες της ηγεσίας της, η κληρονομιά που αφήνει πίσω χαρακτηρίζεται από φως και σκιές.

Tο δόγμα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού 

Κάποτε απορρίφθηκε ως «ο άρρωστος της Ευρώπης», ωστόσο στη συνέχεια η Γερμανία κατάφερε να εδραιώσει τη φήμη της ως οικονομικής ατμομηχανής του μπλοκ, σημειώνει το Euractiv.
Η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, στο  5,7% τον  Ιούλιο, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας.
Τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού που αυξήθηκαν από το 2012 επέτρεψαν επίσης στη γηράσκουσα χώρα να πληρώσει ένα τεράστιο βουνό χρέους, προσφέροντάς της ένα μαξιλάρι ασφαλείας έναντι των επιπτώσεων της έκτακτης υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.
Αλλά η σταθεροποίηση της Γερμανίας με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς άφησε μια πικρή γεύση, ιδιαίτερα μεταξύ των Νοτιοευρωπαίων, από την οικονομική κρίση έως την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Η Merkel έκλεισε τα αυτιά της στις εκκλήσεις για ελάφρυνση του χρέους όταν η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, προκαλώντας τεράστιες διαδηλώσεις στη χώρα μας, με τους διαδηλωτές να πορεύονται με εικόνες της καγκελαρίου φορώντας μουστάκι Χίτλερ.
Ενώ πιστώθηκε ότι εξασφάλισε τεράστια ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης που απέτρεψαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αυτό επιτεύχθηκε με βαρύ κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων μαζικών απωλειών θέσεων εργασίας.
Αλλά ήταν η covid -19 που την ανάγκασε τελικά να κάνει μια δραστική στροφή και να κάμψει την αντίστασή της όσον αφορά τον διαμοιρασμό του ευρωπαϊκού χρέους.
Η Merkel πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκμψης της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκεντρώνει χρήματα με την έκδοση ομολόγων για λογαριασμό των 27 μελών.

Η καγκελάριος του κλίματος;

Η Merkel πήρε την εκπληκτική απόφαση να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς της Γερμανίας μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, προκαλώντας το «Energiewende» ή μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια.
Αλλά η ξαφνική αλλαγή πολιτικής οδήγησε σε μεγαλύτερη εξάρτηση από την ενέργεια του άνθρακα στη μεταβατική περίοδο, καθώς η χώρα μάχεται να αυξήσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας ή βιομάζας.
Η κυβέρνηση της Μerkel κατηγορείται ότι προστατεύει τη ζωτική αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, περιορίζοντας τις μεταρρυθμίσεις της ρύθμισης των εκπομπών ρύπων, και η άρνησή της να προχωρήσει στην προθεσμία του 2038 για να εγκαταλειφθεί ο άνθρακας. έχει επίσης ενοχλήσει τους πράσινους ακτιβιστές.
Σε μια ταπεινωτική απόφαση κατά του εμβληματικού κυβερνητικού σχεδίου προστασίας του περιβάλλοντος, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ζήτησε τον Απρίλιο από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Merkel να εκπονήσει ένα βελτιωμένο σχέδιο.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Μerkel προώθησε τους στόχους για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 65% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, από τον προηγούμενο στόχο του 55%.
«Όταν κοιτάζω την κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχουμε κάνει αρκετά» για το περιβάλλον, παραδέχτηκε η Μerkel τον Ιούνιο.
«Ο χρόνος πιέζει. Μπορώ να καταλάβω την ανυπομονησία των νέων».

Business as usual;

Η Merkel χαιρετίστηκε από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2015 επειδή κράτησε τα σύνορα της Γερμανίας ανοιχτά σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Συρία και το Ιράκ.
Όμως, για τον μαζικό εγκλεισμό Ουιγούρων από την Κίνα στην πολύ δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, η Μerkel κατηγορήθηκε για αδράνεια.
Οι επικριτές της λένε ότι την εμποδίζουν τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα.
Η μεγαλύτερη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen δραστηριοποιείται στην Σιντζιάνγκ, παρά τη συμπεριφορά του Πεκίνου στους Ουιγούρους - μια εκστρατεία που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ως γενοκτονία.
Ομοίως, ενώ η Merkel έχει μιλήσει αποφασιστικά εναντίον της Ρωσίας για τη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Alexey Navalny, δεν συμβαίνει το ίδιο όσον αφορά την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Ο αγωγός αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα πρόκειται να διπλασιάσει τις ρωσικές αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Παρακάμπτει την Ουκρανία, στερώντας από το Κίεβο τα τέλη διαμετακόμισης φυσικού αερίου.
Το Κίεβο χαρακτήρισε τον αγωγό «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο», αλλά το Βερολίνο πιστεύει ότι ο αγωγός μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη μετάβαση της Γερμανίας από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.

Η ακροδεξιά και τα λάθη της Ευρώπης

Η άφιξη άνω του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου.
Η λαϊκή οργή για τη μαζική εισροή οδήγησε ένα ακροδεξιό μπλοκ, το αντι-μεταναστευτικό AfD, στο κοινοβούλιο το 2017, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Άνοιξε επίσης μια γραμμή σύγκρουσηςμε τα έθνη του πρώην ανατολικού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Έξι χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να συμφωνήσει για ενιαίες πολιτικές μετανάστευσης.
Και η επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επανέφερε το φάντασμα ενός νέου κύματος προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης