Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόβλημα με τη Moderna – Αποσύρει 1,63 εκατ. δόσεις εμβολίων από την Ιαπωνία

Πρόβλημα με τη Moderna – Αποσύρει 1,63 εκατ. δόσεις εμβολίων από την Ιαπωνία
Ξένα υλικά βρέθηκαν σε παρτίδα εμβολίων – Δεν επηρεάζεται η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
Σχετικά Άρθρα

(upd) Στην απόσυρση 1,63 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από την Ιαπωνία προχωρά η αμερικανική εταιρεία Moderna ύστερα από αναφορές περί μόλυνσης με «ξένα υλικά» φιαλιδίων των εμβολίων.
Η εταιρεία υποψιάζεται πως το πρόβλημα προέρχεται από τη γραμμή παραγωγής στην Ισπανία.
Αν και η Moderna διεμήνυσε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η απόσυρση αυτών των δόσεων συνιστά ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω, καθώς δυσλειτουργίες με τη διανομή του υπήρξαν και τον περασμένο μήνα σε μια σειρά από χώρες, ανάμεσα τους και η Νότια Κορέα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς είναι αυτά τα «ξένα υλικά».
Η ιαπωνική Takeda Pharmaceutical, η οποία πωλεί και διανέμει το εμβόλιο στην Ιαπωνία, τα περιέγραψε ως σωματιδιακή ύλη.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν χιλιάδες εμβολιασμοί πολιτών που εργάζονται σε ιαπωνικές εταιρείες, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, καθώς τα εμβόλια αυτά είχαν διατεθεί σε χώρους μαζικών εμβολιασμών και χώρους εργασίας.

Έρευνες

«Η Moderna επιβεβαιώνει ότι έχει ειδοποιηθεί για περιπτώσεις σωματιδίων που παρατηρούνται σε φιαλίδια φαρμακευτικών προϊόντων του εμβολίου COVID-19.
Η εταιρεία ερευνά τις αναφορές και παραμένει δεσμευμένη να συνεργαστεί γρήγορα με τον εταίρο της, την Takeda και τις ρυθμιστικές αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Moderna, η οποία εκτιμά ότι το πρόβλημα ανέκυψε στη γραμμή παραγωγής στην Ισπανία.
Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν προβληματικές δόσεις έχουν φύγει και σε άλλες χώρες.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί κάποιο θέμα υγείας που να σχετίζεται με τις προβληματικές δόσεις του εμβολίου.
Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας έχει δημοσιεύσει τους αριθμούς των παρτίδων, έτσι ώστε οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν πριν από την αναστολή χορήγησης να μπορούν να ελέγξουν εάν έχουν δεχθεί πιθανώς μολυσμένο εμβόλιο.
Όπως αναφέρεται από τις 6 έως τις 20 Αυγούστου, μέρος των προβληματικών εμβολίων χορηγήθηκαν σε εμβολιαστικό κέντρο στην Οσάκα.

Μάλλον περιορίζεται στην Ιαπωνία

Η ισπανική φαρμακοβιομηχανία Rovi, η οποία συμμετέχει στην παραγωγή του εμβολίου της Moderna, ανακοίνωσε ότι ερευνάται η πιθανή μόλυνση κάποιων δόσεων του εμβολίου της Moderna.
Σύμφωνα με τη Rovi, η μόλυνση αυτή δείχνει να περιορίζεται σε ορισμένες παρτίδες για την Ιαπωνία.
Εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία χειρίζεται το τελικό στάδιο γεμίσματος και τελειώματος των φιαλιδίων του εμβολίου της Moderna για πελάτες εκτός των ΗΠΑ, διευκρίνισε ότι δεν σταμάτησε η παραγωγή στα εργοστάσιά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης