Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Εκκενώστε το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Σοβαρός κίνδυνος επίθεσης από το ISIS

Αφγανιστάν: Εκκενώστε το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Σοβαρός κίνδυνος επίθεσης από το ISIS
Οι Ταλιμπάν δεσμεύονται για την ασφάλεια του εξωτερικού χώρου του αεροδρομίου
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Εντολή εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν λόγω αυξημένου κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έδωσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, τη στιγμή που οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να εγγυώνται για την ασφάλεια του εξωτερικού χώρου του αεροδρομίου.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ με επείγουσα ειδοποίηση κάλεσε τους Αμερικάνους πολίτες να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο, ενώ σε όσους ήδη βρίσκονται στην ανατολική και βόρεια πύλη συστήνεται να αποχωρήσουν αμέσως.
Αντίστοιχες προειδοποιήσεις εξέδωσαν και οι κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο περί «απειλής» για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Αναζητείστε ασφαλή τοποθεσία

Η Μ. Βρετανία κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από το αεροδρόμιο και να αναζητήσουν μια ασφαλή τοποθεσία.
«Μην πηγαίνετε στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω της αυξημένης και διαρκούς απειλής τρομοκρατικής επίθεσης.
Αν βρίσκεστε στην περιοχή του αεροδρομίου, φύγετε από αυτή, αναζητήστε ασφαλή τοποθεσία και αναμείνετε νέες οδηγίες.
Αν μπορείτε να φύγετε από το Αφγανιστάν με άλλα μέσα, με ασφάλεια, κάντε το αμέσως» αναφέρει το βρετανικό ΥΠΕΞ.
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη και πολύ σοβαρή απειλή να διαπραχθεί τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο» και κάλεσε τους πολίτες της χώρας και όσους έχουν λάβει αυστραλιανή βίζα να απομακρυνθούν αμέσως.

Heappey (υπ. Ενόπλων Δυνάμεων Μ. Βρετανίας): Πολύ αξιόπιστες πληροφορίες για επίθεση

Για πάρα πολύ αξιόπιστες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες που κάνουν λόγο για επικείμενη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν με στόχο τους πολίτες που περιμένουν μια πτήση που θα τους μεταφέρει στο εξωτερικό έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, James Heappey.
«Υπάρχουν πάρα πολύ αξιόπιστες πληροφορίες για επικείμενη επίθεση.
Οι πολίτες δεν πρέπει να μεταβούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αλλά να μετακινηθούν προς ασφαλές μέρος και να περιμένουν περαιτέρω οδηγίες» υποστήριξε μιλώντας στο BBC ο Heappey, ο οποίος παραδέχθηκε πως δεν θα καταφέρουμε να τους μεταφέρουμε όλους εκτός του Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου.
Σημειώνεται πως παρά τις εκκλήσεις ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας για άμεση εκκένωση του αεροδρομίου της Καμπούλ λόγω ανησυχιών για επίθεση αυτοκτονίας από μέλη του Ισλαμικού Κράτους, πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή, περιμένοντας μια πτήση προς ασφαλή προορισμό.
Σύμφωνα με τον Heappey, οι βρετανικές δυνάμεις μετέφεραν το τελευταίο 24ωρο σχεδόν 2.000 άτομα με 8 πτήσεις από το Αφγανιστάν, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένες άλλες 11 πτήσεις.
Παράλληλα σημείωσε πως 12.279 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί εκτός του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.

Έξι ημέρες για την αποχώρηση

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι πολίτες έχουν εισρεύσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αναμένοντας μια πτήση που θα τους οδηγήσει σε ασφαλείς προορισμούς στο εξωτερικό.
Ωστόσο, απομένουν μόλις 6 ημέρες έως την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, κατά την οποία θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.
Παρά τις εκκλήσεις πολλών δυτικών κυβερνήσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden απέρριψε το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων πέραν της 31ης Αυγούστου, τονίζοντας ότι το συντομότερο που θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις, τόσο το καλύτερο, λόγω του αυξανόμενου κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος.
Η απόφαση πάντως αυτή του Biden έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς χιλιάδες Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι εδώ και 20 χρόνια είχαν συνεργαστεί με τις δυτικές δυνάμεις, θα πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Τέλος από σήμερα 26/8 οι πτήσεις από Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία – Έως αύριο η Γαλλία

Τη διακοπή των πτήσεων απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ σταματούν από σήμερα Πέμπτη 26/8 Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ΗΠΑ.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως διακόπτει τις πτήσεις της αφού οι αμερικανικές δυνάμεις της ζήτησαν να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας πριν από τη δική τους αποχώρηση.
«Η Ολλανδία ενημερώθηκε σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πρέπει να φύγει και θα οργανώσει τις τελευταίες πτήσεις αργότερα μέσα στην ημέρα.
Είναι μια οδυνηρή στιγμή διότι αυτό σημαίνει πως, παρά τις μεγάλες προσπάθειες κατά την προηγούμενη περίοδο, θα μείνουν πίσω άνθρωποι που δικαιούνται να μεταφερθούν στην Ολλανδία» ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ολλανδίας.
Αντίστοιχες ανακοινώσεις έγιναν από το Βέλγιο, το οποίο απομάκρυνε συνολικά πάνω από 1.400 ανθρώπους – στην πλειονότητα τους Βέλγοι και Ολλανδοί – και από τη Δανία, η οποία έκανε γνωστό πως ολοκλήρωσε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και των οικογενειών τους από την Καμπούλ.
Η Δανία απομάκρυνε τις τελευταίες ημέρες από το Αφγανιστάν περίπου 1.000 ανθρώπους.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε πως δεν θα μπορεί πλέον να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν από αύριο, Παρασκευή 27/8, το βράδυ και μετά.

Ταλιμπάν: Δεσμευόμαστε για την ασφάλεια

Παρά την έντονη ανησυχία για την εκδήλωση κάποιας τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν τη Δύση πως εγγυώνται την ασφάλεια γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ
«Φρουροί των Ταλιμπάν συνεχίζουν να προστατεύουν τους αμάχους έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ» ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος, προσθέτοντας πως οι δυτικές δυνάμεις υποχρεούνται να τηρήσουν την προθεσμία για την αποπεράτωση των επιχειρήσεων εκκένωσης, που εκπνέει στα τέλη του μήνα.
«Οι φρουροί μας ρισκάρουν επίσης τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είναι και αυτοί αντιμέτωποι με την απειλή (να διαπραχθεί επίθεση) από το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε το στέλεχος αυτό των Ταλιμπάν, που μίλησε με όρο να μην κατονομαστεί.
Από την πλευρά του διπλωμάτης κράτους μέλους του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι παρά τις δεσμεύσεις των Ταλιμπάν, δεν μπορούν να παρθούν αψήφιστα οι πληροφορίες περί απειλών για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
«Οι δυτικές δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν στη θέση να επιτεθούν σε οποιονδήποτε ή να αμυνθούν έναντι οποιουδήποτε στο Αφγανιστάν.
Η εντολή μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα τελειώσει την 31η Αυγούστου» υποστήριξε ο διπλωμάτης.

Πλήθος κόσμου

Πάντως και παρά τις προειδοποιήσεις, πλήθος κόσμου εξακολουθεί να συρρέει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
«Είναι πολύ εύκολο για έναν βομβιστή αυτοκτονίας να επιτεθεί στους διαδρόμους που είναι γεμάτοι από ανθρώπους.
Αντίστοιχες προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί αρκετές.
Αλλά ο κόσμος δεν θέλει να φύγει.
Είναι αποφασισμένοι να φύγουν από την χώρα.
Δεν φοβούνται ακόμα και να πεθάνουν.
Ο καθένας ρισκάρει για τη ζωή του» επισημαίνει Αφγανός αξιωματούχος του αεροδρομίου.

Χάος και στα σύνορα με το Πακιστάν

Εν τω μεταξύ, πλήθος Αφγανών έχει συγκεντρωθεί και στο συνοριακό πέρασμα με το Πακιστάν προκειμένου να εγκαταλείψουν την χώρα.
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, δεν έχουν υπάρχουν αναφορές ότι η αφγανική πλευρά εμποδίζει τους πολίτες να φύγουν από το Αφγανιστάν.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ολόκληρες οικογένειες με ελάχιστα αντικείμενα έχουν εισρεύσει στο συνοριακό πέρασμα του Spin Boldak, όπου οι πύλες είναι ανοιχτές και οι άνθρωποι μετακινούνται χωρίς προβλήματα.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει στα άλλα συνοριακά περάσματα του Αφγανιστάν.

 






 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης