Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Αποχωρούμε στις 31/8 από το Αφγανιστάν - Κίνδυνος για επιθέσεις από τον ISIS

Biden: Αποχωρούμε στις 31/8 από το Αφγανιστάν - Κίνδυνος για επιθέσεις από τον ISIS
Όσο πιο σύντομα τελειώσουμε τόσο το καλύτερο είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τις εκκλήσεις των συμμάχων για παράταση της προθεσμίας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων πέραν της 31ης Αυγούστου απέρριψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, επικαλούμενος πρωτίστως τον αυξανόμενο κίνδυνο για τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ο Biden εμφανίστηκε αποφασισμένος να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης έως τις 31/8, αν και γνωρίζει ότι η απόφαση του αυτή θα τύχει ευρείας κριτικής για το ότι οι ΗΠΑ αφήνουν τους Αφγανούς συμμάχους τους στα χέρια των Ταλιμπάν.
«Είμαστε σε πορεία να ολοκληρώσουμε έως τις 31 Αυγούστου.
Όσο πιο σύντομα τελειώσουμε, τόσο το καλύτερο.
Κάθε ημέρα επιχειρήσεων συνεπάγεται κίνδυνο για τα στρατεύματά μας» υπογράμμισε ο Biden στο νέο διάγγελμα του από το Λευκό Οίκο.

Κίνδυνος από ISIS

Μάλιστα ο Biden αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο «σοβαρό και μεγεθυνόμενο κίνδυνο επίθεσης» του βραχίονα του ISIS στο Αφγανιστάν, του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ΙΚΧ).
«Η οργάνωση, ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν επιδιώκει να βάλει στο στόχαστρο το αεροδρόμιο, να επιτεθεί σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις καθώς και σε αθώους πολίτες» υποστήριξε ο Biden, ο οποίος πάντως άφησε και ανοιχτό το σενάριο παράτασης, καθώς αναγνώρισε ότι η ολοκλήρωση της μεταφοράς χιλιάδων πολιτών – μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία – έως τις 31/8 εξαρτάται από το εάν οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και να επιτρέπουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο.
Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο και από το State Department έκτακτα σχέδια για την αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
«Είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσω ότι θα ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, αυτή την αποστολή.
Ωστόσο λαμβάνω υπόψη μου τους αυξημένους κινδύνους για τους οποίους με ενημερώνουν.
Αυτοί οι αυξημένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις από τον ISIS-K, βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν που είναι ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν.
Κάθε μέρα που είμαστε στο έδαφος είναι μια ακόμα ημέρα που ξέρουμε ότι ο ISIS-K στοχεύει το αεροδρόμιο για να επιτεθεί τόσο στις αμερικανικές δυνάμεις όσο και στις συμμαχικές δυνάμεις και σε αθώους πολίτες» είπε ο Biden, ο οποίος σημείωσε πως από τις 14 Αυγούστου έως σήμερα, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς προορισμούς στο εξωτερικό 70.700 άνθρωποι.

Χωρίς αποτέλεσμα η G7

Κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη της G7, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να πείσουν τον Biden να παρατείνει την ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, παρά την επιχειρηματολογία τους ότι οι υπόλοιπες 7 ημέρες δεν επαρκούν, για την απομάκρυνση των χιλιάδων πολιτών από την Καμπούλ.
«Αρκετοί ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου εξέφρασαν την ανησυχία τους για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου και εμείς είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε την άποψη μας για αυτό» είπε ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson υπογράμμισε ότι ο όρος των G7 είναι ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα επιτρέψουν ασφαλή περάσματα και πρόσβαση σε όλους τους Αφγανούς που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την 31η Αυγούστου.
Από την πλευρά της η καγκελάριος Merkel σημείωσε ότι οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε κάποιες νέες ημερομηνίες για την αποχώρηση των στρατευμάτων, αν και σημείωσε πως υπήρξαν εντατικές συζητήσεις για το εάν το αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορεί να λειτουργήσει για εμπορικές πτήσεις και μετά την 31η Αυγούστου.

Να ανοίξουν τα σύνορα

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ζήτησε από τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να ανοίξουν τα σύνορα τους έτσι ώστε να επιτραπεί σε περισσότερους πολίτες να εγκαταλείψουν την χώρα, τη στιγμή που ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.
«Ιράν, Πακιστάν και Τατζικιστάν θα πρέπει να αποσύρουν περισσότερους ανθρώπους χρησιμοποιώντας αεροπορικές και χερσαίες δίοδοι.
Είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιηθούν αυτές οι δίοδοι με γρήγορο ρυθμό» είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

14 εκατομμύρια κινδυνεύουν από πείνα

Την ίδια στιγμή, ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για τον κίνδυνο πείνας, ασθενειών και διώξεων για τα εκατομμύρια των πολιτών που θα μείνουν στο Αφγανιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.
«Υπάρχει μια τέλεια καταιγίδα που πλησιάζει λόγω της πολυετούς ξηρασίας, των συγκρούσεων και της επιδείνωσης της οικονομίας, λόγω και της covid» αναφέρει ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Τροφής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει με 200 εκατομμύρια δολάρια για αγορά τροφής.
Όπως είπε, εκτιμάται ότι περίπου 14 εκατομμύρια Αφγανοί είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της πείνας, τη στιγμή που αυξάνονται και οι καταγγελίες για «συνοπτικές εκτελέσεις» αμάχων αλλά και πολιτών που υπηρετούσαν στις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Θέμα ωρών η απομάκρυνση των βρετανικών δυνάμεων

Θέμα ωρών εκτιμάται πως είναι η αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η βρετανική επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί «εντός 24 έως 36 ωρών».
Παράλληλα αναφέρεται πως οι αμερικανικές δυνάμεις χρειάζονται δύο με τρεις ημέρες για να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τους περίπου 1.000 Βρετανούς στρατιώτες να πρέπει να έχουν φύγει τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα.
Όλα αυτά σημαίνουν πως οι Βρετανοί θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν το αργότερο έως το Σάββατο 28/8

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης