Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αδιέξοδο ο Biden – Πιέσεις G7, απειλές Ταλιμπάν για παράταση παραμονής των στρατευμάτων

Σε αδιέξοδο ο Biden – Πιέσεις G7, απειλές Ταλιμπάν για παράταση παραμονής των στρατευμάτων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του εντός της ημέρας
Σχετικά Άρθρα

Ασφυκτικές πιέσεις για την παράταση της παραμονής των ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και πέραν της 31ης Αυγούστου αναμένεται να ασκήσουν τα κράτη μέλη της G7 στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος αναμένεται να γνωστοποιήσει εντός των επόμενων ωρών τις αποφάσεις του για το τι μέλλει γενέσθαι με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία υποστηρίζουν πως ο χρόνος έως την 31η Αυγούστου, την ημερομηνία που οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί πως θα έχουν αποχωρήσει όλα τα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν, δεν επαρκεί προκειμένου να επιτευχθεί η εκκένωση χιλιάδων Αφγανών πολιτών σε ασφαλείς προορισμούς στο εξωτερικό.
Αυτήν την άποψη άλλωστε εξέφρασε και ο Adam Schiff, επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο οποίος υποστήριξε πως μάλλον είναι απίθανο μέσα στις επόμενες 8 ημέρες να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Υπό πίεση ο Biden

Από τις 15/8, όταν και οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της πόλης – παραμένει υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων -, όπου έχουν εισρεύσει χιλιάδες πολίτες αναμένοντας μια πτήση που θα τους μεταφέρει μακριά από το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν καθώς φοβούνται για αντίποινα και για μια επιστροφή στην αυστηρή εκδοχή του Ισλαμικού νόμου.
Πάντως και παρά τις πιέσεις των συμμάχων, η απόφαση για παράταση της προθεσμίας της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων πέραν της 31ης Αυγούστου δεν είναι εύκολη.
Μάλιστα πολλοί σύμβουλοι του Αμερικάνου προέδρου επιχειρηματολογούν εναντίον της παράτασης της προθεσμίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, τη στιγμή μάλιστα που πυκνώνουν οι αναφορές πως αποκαθίσταται η τάξη και η ηρεμία σε αρκετές επαρχίες του Αφγανιστάν.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πως χιλιάδες Αφγανοί έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους καθώς η κατάσταση είναι «σχετικά ήρεμη» στην επαρχία της χώρας.

Ταλιμπάν: Μην παρατείνετε την αποχώρηση σας, θα υπάρξουν συνέπειες

Σαφές μήνυμα στη Δύση πως θα υπάρξουν συνέπειες, αν αποφασίσει να παρατείνει την παρουσία των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν στέλνουν οι Ταλιμπάν.
«Εάν σκοπεύουν να παρατείνουν την κατοχή, τότε θα υπάρξει αντίδραση» ανέφερε σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο Sky News ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Suhail Shaheen.
«Είναι μια κόκκινη γραμμή.
Ο πρόεδρος Biden ανακοίνωσε ότι στις 31 Αυγούστου οι ΗΠΑ θα αποσύρουν όλες τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.
Εάν παρατείνουν την επιχείρηση, αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να έχουν δυνάμεις στη χώρα, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό.
Εάν οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητήσουν επιπλέον χρόνο για να συνεχίσουν τις εκκενώσεις, η απάντηση είναι όχι.
Διαφορετικά, θα υπάρξουν συνέπειες» τόνισε ο Shaheen.
Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει αίτημα για παράταση της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων, επισημαίνοντας πως ακόμα και αν τεθεί, δεν θα το ενέκριναν.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

State Department: Συζήτηση με Ταλιμπάν για τον έλεγχο του αεροδρομίου

Ο μελλοντικός έλεγχος του αεροδρομίου της Καμπούλ υπήρξε αντικείμενο συζήτησης με τους Ταλιμπάν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ned Price.
Όταν ρωτήθηκε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τι συζητήσεις έγιναν με τους Ταλιμπάν και με άλλους παράγοντες για το ποιος θα αναλάβει το αεροδρόμιο - το οποίο επί του παρόντος είναι υπό τον έλεγχο των Αμερικανών στρατιωτών, εν μέσω της επιχείρησης απεγκλωβισμού και της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου, ο Price απάντησε ότι «μπορώ να ομολογήσω ότι αυτό ήταν αντικείμενο συζήτησης με τους Ταλιμπάν».
«Ήταν αντικείμενο συζήτησης με τους συμμάχους μας.
Ήταν αντικείμενο συζήτησης με πολλούς εταίρους μας.
Στην πραγματικότητα υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων αυτών των παραγόντων και φυσικά μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων και συμμάχων μας, αλλά επίσης και με τους Ταλιμπάν, ότι όλα τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται με ένα εν λειτουργία αεροδρόμιο» είπε ο εκπρόσωπος του State Department.

Συνεδριάζει η G7

Κατά τη συνεδρίαση της G7, η οποία θα επικεντρωθεί στην κρίση στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson θα υποστηρίξει ότι η G7 θα πρέπει να εξετάσει οικονομικές κυρώσεις και να παρακρατήσει τη χορήγηση βοήθειας στην περίπτωση που οι Ταλιμπάν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταστήσουν και πάλι το Αφγανιστάν σε τόπο δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Είναι σημαντικό ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεργαστεί για να εξασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση, την πρόληψη εκδήλωσης μιας ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την υποστήριξη των Αφγανών, ώστε να μη χαθούν όλα όσα έγιναν κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Johnson.
Οι ηγέτες της G7 θα εξετάσουν το σενάριο είτε να αναγνωρίσουν επισήμως τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν είτε να επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε μια προσπάθεια πίεσης προκειμένου να τους αναγκάσουν να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών και τις διεθνείς συνθήκες.
«Οι ηγέτες της G7 θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν στο εάν και στο πότε θα αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν.
Και θα δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν στενά μαζί» ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Σημειώνεται πως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι από την στιγμή που κατέλαβαν την Καμπούλ, επιχειρούν να δείξουν ένα πιο μετριοπαθές και μεταρρυθμισμένο πρόσωπο, είναι σε συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.
Η αναγνώριση των Ταλιμπάν ως νόμιμης κυβέρνησης είναι καίριας σημασίας καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα συνεχίσει να ρέει προς την χώρα η διεθνής βοήθεια, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του Αφγανιστάν.
Ο ΟΗΕ εκτιμά πως χωρίς τη διεθνή βοήθεια το Αφγανιστάν θα είχε ελλείψεις σε τρόφιμα από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης