Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Hebrew University ανακάλυψε φάρμακο με 15 δολάρια που βγάζει τους ασθενείς με covid 19 από την διασωλήνωση

To Hebrew University ανακάλυψε φάρμακο με 15 δολάρια που βγάζει τους ασθενείς με covid 19 από την διασωλήνωση
Είναι ένα φθηνό χάπι, κοστίζει λιγότερο από 1,50 δολάρια την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική θεραπεία ανά ασθενή κυμαίνεται περίπου στα 15 δολάρια
Σχετικά Άρθρα

Οι 14 από τους 15 σοβαρά ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν θεραπεία σε μια κλινική μελέτη που ξεκίνησε από τον ερευνητή του φαρμάκου TriCor (Fenofibrate - φαινοφιμπράτη) δεν χρειάστηκαν την υποστήριξη οξυγόνου εντός μιας εβδομάδας από τη θεραπεία και εξήλθαν από το νοσοκομείο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης του Hebrew University (Εβραϊκού Πανεπιστημίου) του Ισραήλ.
Η φαινοφιβράτη είναι από το FDA εγκεκριμένο φάρμακο που χορηγείται από το στόμα.
Τα αποτελέσματα είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και επί του παρόντος βρίσκονται υπό αξιολόγηση από άλλους επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, η ομάδα που καθοδηγήθηκε από τον καθηγητή του Hebrew University Yaakov Nahmias πραγματοποίησε τη μελέτη στο Ιατρικό Κέντρο Barzilai του Ισραήλ σε συντονισμό με τον επικεφαλής του νοσοκομείου της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, Καθηγητή Shlomo Maayan και με την υποστήριξη των Abbott Laboratories
Οι 15 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία είχαν πνευμονία και χρειάζονταν υποστήριξη οξυγόνου.
Ήταν επίσης μεγαλύτεροι σε ηλικία με πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα, από διαβήτη και παχυσαρκία έως υψηλή αρτηριακή πίεση.
Εκτός από την standard θεραπεία, δόθηκε στους ασθενείς 145 mg/ημέρα φαινοφιβράτης για 10 ημέρες.
«Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά», είπε ο Yaakov Nahmias στην The Jerusalem Post.
«Οι προοδευτικοί δείκτες φλεγμονής, που είναι το σήμα κατατεθέν των σοβαρών συμπτωμάτων COVID-19, μειώθηκαν εντός 48 ωρών από τη θεραπεία.
Επιπλέον, 14 από τους 15 σοβαρούς ασθενείς δεν χρειάστηκαν υποστήριξη οξυγόνου μέσα σε μια εβδομάδα από τη θεραπεία ».
Ο 15ος ασθενής δεν είχε οξυγόνο εντός 10 ημερών.

Η έρευνα επεκτείνεται

Ο καθηγητής του Hebrew University είπε ότι όταν εξετάζουμε τα δεδομένα για άλλους παρόμοιους ασθενείς με βαριά συμπτώματα, κατά μέσο όρο, λιγότερο από το 30% αυτών βγαίνουν από τις μονάδες διασωλήνωσης.
Με άλλα λόγια, η φαινοφιμπράτη θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τον χρόνο θεραπείας για σοβαρά ασθενείς με COVID.
«Γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους ασθενείς επιδεινώνονται πολύ γρήγορα, αναπτύσσουν καταιγίδα κυτοκινών σε πέντε έως επτά ημέρες και ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για τη θεραπεία τους και για να γίνουν καλύτερα», είπε ο καθηγητής του Hebrew University.
«Δώσαμε σε αυτούς τους ασθενείς φαινοφιμπράτη και η μελέτη δείχνει ότι η φλεγμονή υποχώρησε απίστευτα γρήγορα.
Φαίνεται ότι δεν ανέπτυξαν καθόλου καταιγίδα κυτοκινών».
Γενικά, οι ασθενείς που δεν χρειάζονται οξυγόνο μπορούν να θεραπευτούν στο σπίτι.
Επιπλέον, παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων από COVID στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, η πλειοψηφία των βαριά ασθενών επιβιώνει.
«Αν κοιτάξετε για μια περίοδο 28 ημερών, θα περίμενα ότι όλοι θα επιβιώσουν με ή χωρίς το φάρμακο» εξήγησε ο καθηγητής του Hebrew University.
«Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να τους πάμε σπίτι ή πόσο γρήγορα μπορούμε να μετατρέψουμε ένα σοβαρά ασθενή σε ήπια κατάσταση».
Όλοι οι ασθενείς ολοκλήρωσαν θεραπεία 10 ημερών στο σπίτι μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο και σύμφωνα με τον επικεφαλής του νοσοκομείου της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, Καθηγητή Shlomo Maayan, «δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τα φάρμακα».

Το φάρμακο Fenofibrate εγκρίθηκε από τον FDA το 1975 για μακροχρόνια χρήση και θεωρείται ασφαλές.

Επιπλέον, είναι ένα φθηνό χάπι, κοστίζει λιγότερο από 1,50 δολάρια την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική θεραπεία ανά ασθενή κυμαίνεται περίπου στα 15 δολάρια.
Ο καθηγητής του Hebrew University μελετά τη χρήση της φαινοφιβράτης για τη θεραπεία του COVID-19 σχεδόν από την αρχή της πανδημίας.
Έκανε πρώτα μια προκλινική δοκιμή και στη συνέχεια μια πολυκεντρική μελέτη, και οι δύο υποστήριξαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
«Οι ιοί είναι παράσιτα», εξήγησε ο καθηγητής του Hebrew University Yaakov Nahmias.
«Δεν μπορούν να αναπαραχθούν μόνοι τους.
Πρέπει να μπουν μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο και να υφαρπάξουν τον μηχανισμό τους για να αναπαραχθούν».
Σε συνεργασία επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Nahmias απέδειξε ότι ο κορωνοϊός εμποδίζει την καύση λίπους στα πνευμονικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες λίπους μέσα στα κύτταρα του πνεύμονα.
Η φαινοφιμπράτη, ελπίζει, θα αντιστρέψει αυτό το αποτέλεσμα και θα εξαλείψει την ικανότητα που έχει ο covid 19 να αντιγράφει.
«Κατανοώντας τον μηχανισμό που έχει ο SARS-CoV-2 να ελέγχει τον μεταβολισμό μας, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον κορωνοιό και να του στερήσουμε τους πόρους που χρειάζεται για να επιβιώσει», σημειώνοντας ότι μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλη διατρέχουν συχνά ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 .
Το Hebrew University βρίσκεται στις μελέτες φάσης ΙΙΙ που διεξάγονται στη Νότια Αμερική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Αυτές οι μελέτες είναι ελεγχόμενες και με βάση τα επιστημονικά standard.
Κατά το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στους επόμενους δύο μήνες.
«Δεν υπάρχουν θαύματα αλλά η φαινοφιβράτη είναι πολύ ασφαλέστερη από άλλα φάρμακα που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα και ο μηχανισμός δράσης της καθιστά αποτελεσματική στις μεταλλάξεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης