Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στο Αφγανιστάν – Πυρά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Συνεδριάζει η G7 για κυρώσεις στους Ταλιμπάν

Χάος στο Αφγανιστάν – Πυρά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Συνεδριάζει η G7 για κυρώσεις στους Ταλιμπάν
Δεν έχει ζητηθεί παράταση της προθεσμίας για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν
Σχετικά Άρθρα

(upd) Χάος επικρατεί στο Αφγανιστάν με τα διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν πως νωρίτερα υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις αφγανικές δυνάμεις και άγνωστους ενόπλους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εχθροπραξίες, στις οποίες ενεπλάκησαν δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Σύμφωνα με το γερμανικό στρατό, κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών σκοτώθηκε ένας Αφγανός - δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο νεκρός ήταν μέλος των δυνάμεων ασφαλείας ή μαχητής των Ταλιμπάν - ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.
Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει χαοτική από τις 15 Αυγούστου, όταν και οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη και άρχισε η εκκένωση χιλιάδων Αφγανών πολιτών από τις διεθνείς δυνάμεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Κυριακή 22/8 οι Ταλιμπάν απώθησαν χιλιάδες Αφγανούς από το αεροδρόμιο, όπου νωρίτερα είχαν ποδοπατηθεί και σκοτωθεί 7 πολίτες και ενώ πλησιάζει η 31η Αυγούστου, η ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Ταλιμπάν: Δεν έχει ζητηθεί παράταση για την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων

Τη θέση πως δεν έχει ζητηθεί καμία παράταση για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων πέραν της 31ης Αυγούστου διατύπωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο εν λόγω αξιωματούχος υποστήριξε πως τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν δεν έχουν ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έχει οριστεί για να εγκαταλείψουν την χώρα.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατά το τρίτο διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων εάν απαιτηθεί αυτό στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης Αμερικανών, ξένων και Αφγανών πολιτών.
Δημοσιεύματα πάντως αναφέρουν πως η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται να ζητήσει από τους Ταλιμπάν παράταση της προθεσμίας για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, James Heappey να φέρεται αποφασισμένος να απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ να παρατείνουν την παραμονή τους στην Καμπούλ και πέραν της 31ης Αυγούστου.
Σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Biden, ο οποίος επικρίνεται σφόδρα για την απόφαση για άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, χαρακτήρισε «σωστή, σκληρή και επώδυνη αποστολή» την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει ήδη 33.000 ανθρώπους με 11.000 εξ'αυτών σε μόλις 36 ώρες, ενώ παραδέχθηκε ότι «πολλά ακόμη μπορούν να πάνε στραβά».

Biden: Ναι σε κυρώσεις εάν οι Ταλιμπάν διαπράξουν βιαιότητες

Πάντως ο Biden υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναλάβει δράση κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό τηρήσει την υπόσχεσή τους να αφήνουν τους Αμερικανούς να προσεγγίζουν στο αεροδρόμιο με ασφάλεια.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν κατά την αυριανή συνεδρίαση της G7 τη θέση της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία θέλει την επιβολή κυρώσεων στους Ταλιμπάν, ο Biden απάντησε καταφατικά, αναφέροντας πως όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των Ταλιμπάν.

Συνεδριάζει η G7

Κατά τη συνεδρίαση της G7, η οποία θα επικεντρωθεί στην κρίση στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson θα υποστηρίξει ότι η G7 θα πρέπει να εξετάσει οικονομικές κυρώσεις και να παρακρατήσει τη χορήγηση βοήθειας στην περίπτωση που οι Ταλιμπάν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταστήσουν και πάλι το Αφγανιστάν σε τόπο δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Είναι σημαντικό ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεργαστεί για να εξασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση, την πρόληψη εκδήλωσης μιας ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την υποστήριξη των Αφγανών, ώστε να μη χαθούν όλα όσα έγιναν κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Johnson.
Από την πλευρά του ο Biden δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ηγέτες της G7 θα μπορούσαν να επεξεργαστούν μία κοινή προσέγγιση απέναντι στους Ταλιμπάν ενώ έχει ήδη υποστηρίξει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Anthony Blinken θα συνεργαστούν με άλλες χώρες για να καθορίσουν «σκληρούς όρους» για οποιαδήποτε συνεργασία ή αναγνώριση των Ταλιμπάν ανάλογα με τη μεταχείριση που θα έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά και γενικότερα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

OHE: Περισσότεροι από 550.000 οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Αφγανιστάν

Σε περισσότερους από 550.000 υπολογίζει ο ΟΗΕ τους εσωτερικούς εκτοπισμένους Αφγανούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις και τα χωριά τους λόγω των πολεμικών εχθροπραξιών στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν πρακτικά ολόκληρη τη χώρα.
Την αντίστοιχη περίοδο του 2020, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ήταν περίπου 165.000.
Ο αριθμός τους αυξήθηκε δραματικά από τις αρχές Μαΐου, όταν και άρχισε η διαδικασία αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και ταυτόχρονα οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι περισσότεροι εσωτερικά εκτοπισμένοι εγκατέλειψαν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Πέρα από τους νέους εκτοπισμούς μέσα στο 2021, άλλοι 5 εκατομμύρια Αφγανοί χαρακτηρίζονται μακροχρόνια εσωτερικά εκτοπισμένοι και πρόσφυγες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης