Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (EE): Τραγωδία στο Αφγανιστάν – Η ΕΕ να αποκτήσει στρατιωτική ικανότητα αντίδρασης

Borrell (EE): Τραγωδία στο Αφγανιστάν – Η ΕΕ να αποκτήσει στρατιωτική ικανότητα αντίδρασης
"Κανείς δεν ζήτησε την γνώμη των Ευρωπαίων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Borell
Σχετικά Άρθρα

Στο Αφγανιστάν εκτυλίσσεται μια τραγωδία και αυτό πρέπει να ωθήσει τους Ευρωπαίους να αποκτήσουν ικανότητες στρατιωτικής επέμβασης ώστε να αντιμετωπίσουν τις προσεχείς κρίσεις που παραμονεύουν στο Ιράκ και στο Σάχελ, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό πρακτορείο), «αυτό που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν είναι τραγωδία. Το μεγάλο ερώτημα είναι: γιατί αυτό που συμβαίνει έγινε έτσι;» και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani τον Ιούλιο στην Τασκένδη «ήταν δυσαρεστημένος. Μου είπε ότι χωρίς την αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, δεν μπορούσε να κρατήσει την χώρα και ότι έπρεπε να οπισθοχωρήσει στην Καμπούλ».
«Δεν είχε τον χρόνο να εφαρμόσει αυτήν την στρατηγική. Ο αφγανικός στρατός αρνήθηκε να πολεμήσει. Και ωστόσο δεν ήταν αφοπλισμένος. Πρέπει να σκεφτούμε την ποσότητα των όπλων που αφέθηκαν στους Taliban. Αλλά, ο στρατός δεν είχε πια πίστη...Λυπάμαι πολύ για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα πράγματα. Αλλά κανείς δεν ζήτησε την γνώμη των Ευρωπαίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Borell.
Υπογράμμισε δε, πως «δεν υπάρχει εναλλακτική για τους Ευρωπαίους. Πρέπει να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως τον ονειρεύονται. Προτείνουμε να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μία δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών ικανή να αντιδράσει σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν».
Μάλιστα, το σχέδιο συζητείται σε επίπεδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
Παρατήρησε μάλιστα ότι ορισμένες χώρες θα θέσουν ερωτήματα για τον αμερικανό σύμμαχο, ο οποίος, όπως το είπε ο J. Biden, δεν θέλει πια να πολεμά τους πολέμους των άλλων».

Να ξυπνήσει η Ευρώπη

«Θέλω να πάω τον Σεπτέμβριο στο Ιράκ, την Τυνησία και την Λιβύη», γνωστοποίησε ο Josep Borrell. Και εκτίμησε ότι «οι προσεχείς κρίσεις θα είναι στο Ιράκ και στο Σάχελ».
Κατά τον ίδιο, «η Ευρώπη δεν κινείται παρά κατά την διάρκεια των κρίσεων. Το Αφγανιστάν μπορεί να την ξυπνήσει. Ήρθε η στιγμή για να είμαστε σε θέση να της δώσουμε μία στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει αν παραστεί ανάγκη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης