Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αμερικανοί έφυγαν από το Αφγανιστάν σαν τους κλέφτες μέσα στην νύκτα, παραδίδοντας την χώρα στους τρομοκράτες Taliban

Οι αμερικανοί έφυγαν από το Αφγανιστάν σαν τους κλέφτες μέσα στην νύκτα, παραδίδοντας την χώρα στους τρομοκράτες Taliban
Οι αμερικανοί φεύγουν από το Αφγανιστάν σαν κλέφτες μέσα στο βράδυ
Σχετικά Άρθρα

Πρώτη φορά στην ιστορία όπου οι Αμερική η ισχυρότερη στρατιωτική και οικονομική δύναμη στον κόσμο χλευάζεται τόσο πολύ και από ποιους από τους τρομοκράτες Taliban τους οποίους υποτίθεται ότι πολέμησε 20 χρόνια…
Ναι 20 χρόνια πέρασαν από τότε που οι αμερικανοί κατέλαβαν το Αφγανιστάν για να πολεμήσουν την τρομοκρατία της Al Qaida και των Taliban.
Και ποιο το αποτέλεσμα;
Πέραν από τις εικόνες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου Αφγανοί μέσα στην απελπισία τους κρέμονταν από τα αεροπλάνα έως ότου έπεσαν στο κενόν και βρήκαν τραγικό θάνατο… ποιοι οι αμερικανοί για να μπορέσουν να μεταφερθούν 169 αμερικανοί από ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο… μια απόσταση 300 μέτρων χρειάστηκαν να κάνουν χρήση ελικοπτέρων… για 300 μέτρα.
Το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι είναι απροσπέλαστο τις εισόδους τις ελέγχουν πλήρως οι Taliban.
Την ίδια στιγμή οι Taliban σκοτώνουν – είναι ακόμη απροσδιόριστος ο αριθμός των νεκρών – για παραδειγματισμό και εκδίκηση.
Ήδη σκότωσαν τον αστυνομικό διευθυντή σε μια πόλη επειδή συνεργάστηκε με της ΗΠΑ.
Οι Taliban μια τρομοκρατική ομάδα με 75-80.000 ένοπλους αντάρτες, θρησκόληπτους που υποστηρίζουν την σαρία τον μουσουλμανικό νόμο ένα αναχρονιστικό νόμο που αποτελεί κατάλοιπο αιώνων.
Οι Taliban απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία των αμερικανών και πλέον γνωρίζουν διευθύνσεις στα social media όσων ήταν συνεργάτες με τους αμερικανούς.
Είναι προφανές τι θα συμβεί, όσοι δεν καταφέρουν να φύγουν από το Αφγανιστάν θα σκοτωθούν, οι Taliban είναι μια τρομοκρατική ομάδα άρρωστης αγέλης…
Ο αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden φέρει τεράστια ευθύνη για το φιάσκο της αποχώρησης των αμερικανών από το Αφγανιστάν, μπορεί να είχε σχεδιαστεί εδώ και χρόνια αλλά προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένοι.

Οι αμερικανοί φεύγουν από το Αφγανιστάν σαν κλέφτες μέσα στο βράδυ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Biden είχε υποσχεθεί τον Ιούλιο ότι η Καμπούλ δεν θα έπεφτε και ότι ο αφγανικός στρατός, που υποτίθεται ότι ήταν περίπου 300.000, θα μπορούσε να πολεμήσει. Στην πραγματικότητα, ο στρατός ήταν σε μεγάλο βαθμό μια μυθοπλασία, μόνο στα χαρτιά, και οι Taliban το έπαιζαν φιλικοί είτε με τους διαπραγματευτές στη Ντόχα και τους φίλους τους στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και το Πακιστάν.
Οι Taliban το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να περιμένουν.
Η καταστροφή της Αμερικής στο Αφγανιστάν είναι μια περίπλοκη διαδικασία και η κατάρρευση έχει πολλά επεισόδια.
Κατά βάση ήταν κόπωση απέναντι σε «ατέλειωτους πολέμους».
Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιήθηκε από προηγούμενες αμερικανικές διοικήσεις, αξιωματούχους και ειδικούς.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Trump είπε στους αποφοίτους του West Point το 2020 ότι «τελειώνουμε την εποχή των ατελείωτων πολέμων».
Δεν είναι δουλειά των αμερικανικών δυνάμεων «να λύσουν αρχαίες συγκρούσεις σε μακρινά εδάφη», τους είχε αναφέρει.
Αυτό απέχει πολύ από την αντίληψη του θετικού ρόλου της Αμερικής σε μια παγκόσμια, διεθνή, βασισμένη σε κανόνες τάξη, στην οποία πίστευε ο Bush μετά τον πόλεμο του Κόλπου.
Ήταν πολύ μακριά από τις ιδέες της κυβέρνησης Clinton που επεδίωκε ανθρωπιστική παρέμβαση για να βοηθήσει ανθρώπους από το Κοσσυφοπέδιο έως την Σομαλία.
Αλλά οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό, ότι έπρεπε να φύγουν.

Η άγνοια

Η στρατηγική περί αποχώρησης βασίστηκε στην άγνοια, μια άγνοια που προέρχεται από την αυτοκρατορική δύναμη που είχαν οι ΗΠΑ μετά το τέλος του ψυχρού Πολέμου.
Το μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, Rashida Tlaib, έγραψε στο Twitter, καθώς το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατέρρεε από απελπισμένους Αφγανούς που αναζητούσαν διέξοδο:
«Αυτές είναι οι φρικτές συνέπειες του ατέρμονου πολέμου και η αποτυχημένη πολιτική των ΗΠΑ, πίσω στη δεκαετία του 1980, όταν υποστηρίξαμε τους Taliban εναντίον των Σοβιετικών.
Οι αθώοι άνθρωποι υποφέρουν από τη φρίκη του πολέμου, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες και οι εταιρείες εμπορίας όπλων κάθονται και κερδίζουν δισεκατομμύρια».
Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν τους Taliban που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990.
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν άλλους εξτρεμιστές, τους Μουτζαχεντίν.
Η Tlaib δεν χρειαζόταν να διαβάσει ένα βιβλίο ιστορίας για να το καταλάβει.
Αλλά αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ δεν απαιτείται από τους νομοθέτες ή τους αξιωματούχους τους να γνωρίζουν πολλά για τον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, η άγνοια εκτιμάται.
Αυτή η άγνοια και η ανικανότητα, μαζί με την έλλειψη οποιασδήποτε ευθύνης, είναι αυτά που συνέβαλλαν στο φιάσκο του Αφγανιστάν.
Ο Trump έθεσε τις βάσεις για την αποχώρηση, πιέζοντας για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Taliban και κατάπαυση του πυρός. Οι ΗΠΑ έστειλαν ομάδες στο Κατάρ για να συναντηθούν με τους Taliban.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι Taliban φάνηκε ότι είχαν τα περισσότερα διαπραγματευτικά χαρτιά.
Οι ΗΠΑ παρακαλούσαν να φύγουν, αλλά, όπως και στο Βιετνάμ, ήθελαν να εμφανιστούν όχι αποχωρούν μετά από ειρήνη και παίρνοντας τιμές.
Η ιδέα ήταν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσποιηθούν ότι υπήρξε κατάπαυση του πυρός και μετά θα μπορούσαν να φύγουν ήσυχα, χωρίς να τους διώξουν.
Σύμφωνα με την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός, οι Taliban παραλίγο να λάβουν πρόσκληση στο Camp David.
Η ομάδα του Trump αγνόησε την αφγανική κυβέρνηση, την οποία υποστήριζαν οι ΗΠΑ και όπου τα δισεκατομμύρια της αμερικανικής χρηματοδότησης εξαφανίστηκαν από Αφγανούς που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση.
Μέχρι την άνοιξη του 2020 είχε ολοκληρωθεί μια συμφωνία.
Ο Trump είπε ότι "ήρθε η ώρα να φέρουμε τους ανθρώπους μας πίσω στο σπίτι", αφού οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία με τους Taliban με στόχο την ειρήνη στο Αφγανιστάν.
Πέντε χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρούσαν μέχρι τον Μάιο του 2020 και μέσα σε 14 μήνες όλοι οι Αμερικανοί και τα στρατεύματα-μέλη του ΝΑΤΟ θα είχαν φύγει.
Οι Taliban έπρεπε να σταματήσουν τις επιθέσεις.
Από εκείνο το σημείο και μετά, οι Taliban ξεκίνησαν μια διεθνή περιοδεία με στόχο να πάρουν την έγκριση άλλων δυνάμεων εάν θα μπορούσαν να ελέγξουν την Καμπούλ.
Είχαν ήδη υποστήριξη από το Πακιστάν, το οποίο βοήθησε στη δημιουργία των Taliban.
Πήγαν στη Ρωσία και μέχρι τον Ιούλιο του 2021 κατάφεραν να αποσπάσουν την σύμφωνη γνώμη της.
Η Ρωσία και άλλες χώρες περίμεναν να δουν τι θα κάνει η κυβέρνηση Biden.
O Biden όντως θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα;
Θα τηρούσε το χρονοδιάγραμμα του Trump.
Οι Taliban στη συνέχεια συναντήθηκαν με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους στα τέλη Ιουλίου και οι κινέζοι συμφώνησαν.
Οι Taliban πήγαν επίσης στο Ιράν και εξασφάλισαν την υποστήριξη της Τεχεράνης.
Είχαν την υποστήριξη του Κατάρ, του Πακιστάν, της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία ήθελε επίσης να συνεργαστεί με τους Taliban.
Ο στόχος της Τουρκίας ήταν να ελέγξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ ώστε να μπορεί να απελάσει Αφγανούς πρόσφυγες, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan είχε υποσχεθεί να σταματήσει τους Αφγανούς μετανάστες, δεν ήθελε άλλους Αφγανούς στην Τουρκία.
Η Τουρκία είχε χτίσει ένα μεγάλο τείχος στα ανατολικά σύνορά της για να εμποδίσει τους Αφγανούς που έρχονται από το Ιράν.
Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας έχει τις ρίζες του στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και πιθανότατα βλέπει τους Taliban ως έναν πιθανό σύμμαχο.
Η Τουρκία προσπάθησε να δημιουργήσει μια παγκόσμια ισλαμική παγκόσμια τάξη με το Πακιστάν, τη Μαλαισία, το Ιράν και το Κατάρ, υποσχόμενη τη δική της εκδοχή του ισλαμικού εμπορίου και της ισλαμικής ανάπτυξης.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ταξίδεψε στο Πακιστάν τον Αύγουστο του 2021 καθώς η επίθεση των Taliban άρχισε να αυξάνεται, ενώ ο Erdogan ζητούσε συνάντηση με τους τρομοκράτες Taliban.

Οι ΗΠΑ έγιναν ειδικοί στην αποχώρηση

Οι αμερικανοί έφυγαν προκαλώντας χάος από την ανατολική Συρία τον Οκτώβριο του 2019, αφήνοντας τους τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία να επιτεθούν σε ανθρώπους που οι ΗΠΑ είχαν προστατεύσει, ειδικά τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας.
Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ άφησαν δώδεκα εγκαταστάσεις το 2020, όταν οι πολιτοφυλακές φιλικό στο Ιράν άρχισαν να επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις.
Τώρα ήταν η σειρά του Αφγανιστάν.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες έφυγαν τη νύχτα από την αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, χωρίς καν να πουν στον Αφγανό διοικητή της βάσης ότι φεύγουν.
Αυτό συνέβη ακριβώς έτσι, ο Αφγανός Διοικητής δεν ενημερώθηκε.
Έτσι διεξάγει πόλεμο η Αμερική αυτές τις μέρες.
Δεν λέει καν στους εταίρους, συμμάχους ή φίλους δεκαετιών τι ακριβώς θα κάνει.
Η αυτοκρατορική αλαζονεία να πολεμάς σε μια χώρα για 20 χρόνια και να φεύγεις σαν κλέφτης μέσα στην νύχτα δεν φαίνεται να είναι ντροπή και αίσχος για τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά είναι μάλλον η νέα τους κανονικότητα.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιγράφουν τους Αφγανούς ως "συμφέροντα" και όταν δεν είναι πλέον προς το "συμφέρον" της Αμερικής δεν έχουν σημασία.
Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει καθεστώτα όπως το συριακό καθεστώς, οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν συμμάχους.
Υπάρχουν συμφέροντα, και όταν τα συμφέροντα δεν δίνουν κέρδη, τότε το μαγαζί κλείνει.

Αφγανικός στρατός… ένα ανέκδοτο

Αποδείχθηκε ότι παρά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από το 2001 στο Αφγανιστάν, σχεδόν καμία υποδομή δεν είχε δημιουργηθεί.
Η Αφγανική Πολεμική Αεροπορία ήταν μερικά έλικα αεροπλάνα και ελικόπτερα, όχι μια πραγματική αεροπορία.
Οι ΗΠΑ είχαν κρατήσει τον αφγανικό στρατό που δήθεν αριθμούσε 300.000 υποβαθμισμένο ακριβώς λόγω της αίσθησης ότι με αυτόν τον τρόπο θα ήταν εξαρτημένοι και αν οι ΗΠΑ αποχωρούσαν, τότε τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη δεν θα κατέληγαν στα χέρια των αντιπάλων των αμερικανών.
Επί 20 χρόνια οι ΗΠΑ δεν προετοίμασαν το έδαφος.
Οι αμερικανοί έστειλαν στρατεύματα για να εξασφαλίσουν μέρος του αεροδρομίου της Καμπούλ για να βγουν Αμερικανοί και Δυτικοί.
Το εντυπωσιακό οι Αφγανοί υποστηρικτές και συνεργάτες των αμερικανών έμειναν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο και κυρίως λευκοί δυτικοί ανέβηκαν στα αεροπλάνα.
Κάποιοι Αφγανοί κατάφεραν και μπήκαν στα αεροπλάνα αλλά οι περισσότεροι έμειναν στο αεροδρόμιο.
Ενώ κάποιοι συγκρίνουν τις ΗΠΑ που εγκαταλείπουν την Καμπούλ με τις ΗΠΑ που εγκατέλειψε τη Σαϊγκόν, το 1975 ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σαϊγκόν, Graham Martin, πήγε στο μέτωπο για να δει ο ίδιος το χάλι και πάλεψε να μείνει μέχρι το τέλος για να βοηθήσει τους Βιετναμέζους συμμάχους των ΗΠΑ να φύγουν και έφυγαν 140.000 Βιετναμέζοι.
Αυτός και η σύζυγός του βοήθησαν προσωπικά να βγουν οι Βιετναμέζοι και παρότρυνε το ναυτικό να βοηθήσει τους Βιετναμέζους που έφευγαν.
Ήταν μια εποχή που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι νοιάζονταν για τους ντόπιους.
Αυτή τη φορά ο αμερικανικός παράγοντας δεν κάθισε να περιμένει, είχε φύγει όταν το χάος εκδηλώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με αυτό τον τρόπο συμπεριφέρθηκαν οι αμερικανοί στους Αφγανούς συνεργάτες τους.
Κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη.
Οι Αφγανοί ηγέτες είχαν εξαφανιστεί, κλέβοντας το κράτος για να διαμείνουν σε άνετες βίλες στον περσικό Κόλπο.
Τα αμερικανικά στρατεύματα αφέθηκαν στο αεροδρόμιο για να πυροβολήσουν στον αέρα καθώς οι φτωχοί άνθρωποι παρακαλούσαν να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα.

Οι πράξεις των Taliban στο Αφγανιστάν σε δύο φωτό

KABUL, AFGHANISTAN -- AUGUST 17, 2021: (Editors note: Image contains graphic content) A man carries a bloodied child, as a woman lays wounded on the street after Taliban fighters use guns fire, whips, sticks and sharp objects to maintain crowd control over thousands of Afghans who continue to wait outside the Kabul Airport for a way out, on airport road in Kabul, Afghanistan, Tuesday, Aug. 17, 2021.  At least half dozen were wounded, within the hour of violent escalation, including a woman and her child. (MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES)

E9FAm7fWYA09y0d.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης