Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Είμαστε σε επαφή με τους Taliban, θα υπάρξει άμεση απάντηση σε περίπτωση επίθεσης - Δεν μπορώ να εγγυηθώ την τελική έκβαση

Biden: Είμαστε σε επαφή με τους Taliban, θα υπάρξει άμεση απάντηση σε περίπτωση επίθεσης - Δεν μπορώ να εγγυηθώ την τελική έκβαση
Ο Joe Biden υποστήριξε πως η η επιχείριση εκκένωσης είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες όλων των εποχών και η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να τη διεξάγει είναι η Αμερική

Δεύτερο διάγγελμα έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αναφορικά με την επιχείρηση αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων και Αμερικανών πολιτών από το Αφγανιστάν.
Ο Biden βρέθηκε αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός συνόρων, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιχείρηση αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, καθώς και την αστραπιαία ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.
«Θέλω να παρέχω στον αμερικανικό λαό σύντομη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν» είπε ο Joe Biden που είχε στα πλαϊνά του, την αντιπρόεδρο Harris και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Blinken.
Όπως είπε, από τη Δευτέρα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αναφορικά με την επιχείριση εκκένωσης πολιτών από την Καμπούλ.
«Η περασμένη εβδομάδα ήταν σπαρακτική», τόνισε σε ένα ακόμη μήνυμά του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος, μια εβδομάδα μετά το χάος στο Αφγανιστάν.

 

«Έχουμε δει σοκαριστικές εικόνες πανικόβλητων ανθρώπων να τρέχουν σε απόγνωση. Είναι τρομαγμένοι. Απογοητευμένοι. Αβέβαιοι για το μέλλον», επσήμανε μετά τις σκηνές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, που έκοψαν την ανάσα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε και στην τεράστια επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης Αμερικανών πολιτών από το Αφγανιστάν.
Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν 6.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και ότι μέχρι στιγμής.
Οι ΗΠΑ έχουν απομακρύνει 13.000 ανθρώπους από τη χώρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έχει εργαστεί για να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν 204 Αμερικανοί δημοσιογράφοι και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να επαληθεύσουν πόσοι Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στη χώρα.
Ο κ. Biden υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα κάθε Αμερικανός που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιο θα είναι το «τελικό αποτέλεσμα» της επιχείρησης εκκένωσης.

Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να διεξάγουν την επιχείριση εκκένωσης

Ο Joe Biden υποστήριξε πως η η επιχείριση εκκένωσης είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες όλων των εποχών και η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να τη διεξάγει είναι η Αμερική.
«Οι ΗΠΑ μένουν πιστές στις δεσμεύσεις τους που έκαναν σε αυτούς τους ανθρώπους και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως γυναίκες και δημοσιογράφους» σημείωσε στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν Αμερικανοί, αλλά και Αφγανοί πολίτες.
«Αυξήσαμε τον αριθμό των ανθρώπων που αποχωρούν από τη χώρα» υποστήριξε ο Joe Biden. Παρότι οι πτήσεις πάγωσαν για μικρό χρονικό διάστημα, όπως είπε, ο διοικητής μας στην Καμπούλ έλαβε εντολή ώστε να ξεκινήσουν και πάλι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ διευκολύνουν τις πτήσεις για συμμάχους και συνεργάτες. «Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες πριν ολοκληρώσουμε την αποχώρησή μας» πρόσθεσε.

«Όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι, θα σας φέρουμε σπίτι»

«Όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι, θα σας φέρουμε σπίτι» είπε ο Joe Biden. Ωστόσο, πρόσθεσε: «η επιχείρηση είναι επικίνδυνη, δεν μπορώ να υποσχεθώ το αποτέλεσμα της, ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες».
Ο Joe Biden ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που διεξάγουν αυτή την επιχείριση στο Αφγανιστάν, ενώ σημείωσε πως βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, ώστε κάθε Αμερικανός που θέλει να αποχωρήσει να φτάσει στο αεροδρόμιο.
«Το ξεκαθαρίσαμε στους Ταλιμπάν πως κάθε επίθεση θα έχει άμεση και ισχυρή απάντηση» επανέλαβε ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Joe Biden επανέλαβε επίσης, πως το Αφγανιστάν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως βάση τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους μας.

Επικοινωνία Biden με Ευρωπαίους συμμάχους

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως τις τελευταίες τρεις μέρες μίλησε με τους Johnson, Merkel και Macron. «Όλοι συμφωνήσαμε και θα συναντηθούμε στα πλαίσια της G7 την επόμενη εβδομάδα» είπε, ώστε να διασφαλίσουμε την κοινή μας απάντηση στο θέμα.
«Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια δύσκολη εβδομάδα» παρατήρησε ο Joe Biden και πρόσθεσε πως είναι κατανοητός ο φόβος, η θλίψη και η αβεβαιότητα για όσα θα έρθουν στη συνέχεια. «Δεν πιστεύω κανείς να είδε αυτές τις εικόνες και δεν ένιωσε θλίψη σε ανθρωπιστικό επίπεδο» είπε.

«Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στο πλευρό μας»

«Μιλούσα κάθε μέρα με τους διοικούντες στο πεδίο και τους ξεκαθάρισα πως θα λάβουν όλα όσα χρειάζονται για να διεξάγουν τις επιχειρήσεις» τόνισε ο Joe Biden και πρόσθεσε:
«Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στο πλευρό μας» είπε.
Ο Joe Biden εξήγησε πως θα υπάρχει χρόνος να ασκήσουμε κριτική στην επιχείριση, αλλά τώρα θέλει να επικεντρώσει σε όσα γίνονται στο πεδίο. «Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον αμερικανικό λαό για το σημείο που βρίσκονται οι επιχειρήσεις» συνέχισε.
«Και όταν τελειώσει αυτό θα βάλουμε ένα τέλος σε 20 χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν» είπε στον Λευκό Οίκο.

www.bankingnews.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης