Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή από τον Haiko Maas: Συνυπεύθυνη η γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την αποτυχία στο Αφγανιστάν

Παραδοχή από τον Haiko Maas: Συνυπεύθυνη η γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την αποτυχία στο Αφγανιστάν
Ο Maas τάχθηκε επίσης υπέρ του να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ και να γίνει πιο ανεξάρτητος από την Ουάσιγκτον

Συνυπεύθυνη για την παταγώδη αποτυχία στο Αφγανιστάν χαρακτηρίζει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), όπως και άλλων υπηρεσιών, λόγω της λανθασμένης εκτίμησής τους για την κατάσταση στη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Η. Maas.
«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) προφανώς έκανε λάθος εκτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, όπως επίσης λάθος έκαναν και άλλες υπηρεσίες. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν βάσει αυτών των εσφαλμένων εκτιμήσεων ελήφθησαν σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε. Εκ του αποτελέσματος όμως αποδεικνύεται ότι ήταν λανθασμένες, με καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στο «Spiegel».
«Αυτό δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς συνέπειες για τη λειτουργία των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Οι μυστικές υπηρεσίες ελάμβαναν λανθασμένες εκτιμήσεις η μία από την άλλη. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Στο μέλλον, οι πληροφορίες άλλων υπηρεσιών θα πρέπει να επανελέγχονται πολύ εντατικά», πρόσθεσε ο Maas.
«Η αποτυχία στο Αφγανιστάν δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην πλήρη άρνηση ανάληψης ευθύνης στον κόσμο όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, αλλά το Αφγανιστάν δεν πρέπει να επαναληφθεί ξανά», τόνισε.

Κριτική σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

«Οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συζητήσουν εάν η αμυντική συμμαχία είναι κατάλληλη για τη διεξαγωγή άλλων αποστολών εκτός της πραγματικής του. Είναι δουλειά μας να φροντίζουμε για την ειρήνη; Για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Είναι επίσης μέρος της αποστολής του η εξαγωγή της μορφής διακυβέρνησής μας; Αυτό σίγουρα απέτυχε στο Αφγανιστάν», συμπλήρωσε.
Ο Maas τάχθηκε επίσης υπέρ του να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ και να γίνει πιο ανεξάρτητος από την Ουάσιγκτον.
«Στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί αποφασίζουν πολλά και εμείς ακολουθούμε γιατί δεν είμαστε καθόλου σε θέση να πραγματοποιήσουμε δύσκολες διεθνείς αποστολές χωρίς τις ΗΠΑ. Πρέπει να συζητήσουμε πολύ πιο πολιτικά πριν στείλουμε τους στρατιώτες μας οπουδήποτε. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να ακολουθούμε πάντα τις αποφάσεις της Ουάσινγκτον, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος εκεί», δήλωσε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης