Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ανατροπή στους εμβολιασμούς Covid 19 - Οι ΗΠΑ ερευνούν το εμβόλιο Moderna, διπλάσιος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας σε νέους

Νέα ανατροπή στους εμβολιασμούς Covid 19 - Οι ΗΠΑ ερευνούν το εμβόλιο Moderna, διπλάσιος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας σε νέους
Η Washington Post δημοσίευσε μια έκθεση που ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο της Moderna μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας σε νεότερους ενήλικες
Όσο ο κόσμος εμβολιάζεται έναντι του Covid 19, ήδη άλλωστε πλησιάζουν τα 5 δισ. οι εμβολιασμένοι, τόσο περισσότερα δεδομένα έχει στη διάθεσή του ο επιστημονικός κόσμος.
Ήδη μάλιστα τους τελευταίους δύο μήνες, οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ και το Ισραήλ συνέδεσαν σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας - δηλαδή φλεγμονές της καρδιάς - με τα εμβόλια mRNA που παράγονται από την Pfizer και τη Moderna.
Μετά από μια συνάντηση με τους συμβούλους στα τέλη Ιουνίου, ο FDA εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με μια «πιθανή σχέση» μεταξύ των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και των νέων παρενεργειών.
Και τώρα, έρχεται μια νέα ανατροπή: Η Washington Post δημοσίευσε μια έκθεση που ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο της Moderna μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας σε νεότερους ενήλικες.
Μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός είναι υπερδιπλάσιος, με την έκθεση να βασίζεται σε νέα δεδομένα από καναδική μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί.
1_96.JPG

Πόσο πιο επικίνδυνο είναι το εμβόλιο της Moderna από της Pfizer;

Τα προκαταρκτικά δεδομένα που διέρρευσαν στην WaPo δείχνουν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μπορεί να είναι 2,5 φορές υψηλότερος για το εμβόλιο της Moderna.
Και δεν είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς ότι όσο τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα, οι ασθενείς (ειδικά οι νεότεροι άνδρες στα 20 και 30 τους που θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στις παρενέργειες) έχουν τώρα ένα κίνητρο να προτιμούν το εμβόλιο της Pfizer από εκείνο της Moderna.
Σύμφωνα πάντως με πηγές που επικαλείται η WaPo η νέα έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει πριν ο FDA αποφασίσει αν θα επισυνάψει άλλη προειδοποιητική φράση στα εμβόλια της Moderna.


Προσοχή στη ροή των δεδομένων

Η έρευνα, που περιλαμβάνει την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, επικεντρώνεται σε καναδικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο Moderna ενέχει υψηλότερο κίνδυνο για τους νέους από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, ειδικά για άνδρες κάτω των ηλικιών των 30 περίπου.
Οι αρχές εξετάζουν επίσης τα δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν εάν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου από το εμβόλιο Moderna στον πληθυσμό των ΗΠΑ.
Η παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας είναι εξαιρετικά σπάνια και ακόμη και αν είναι πιο πιθανή σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο Moderna, πιθανότατα εξακολουθεί να είναι πολύ σπάνια.
Οι αξιωματούχοι θέλουν να είναι προσεκτικοί ώστε να μην προκαλούν πανικό στο κοινό, ειδικά όταν οι αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων που τροφοδοτούνται από την παραλλαγή δέλτα.
Μέχρι στιγμής, η επίσημη θέση του FDA και του CDC είναι ότι η απειλή που προκαλεί ο COVID είναι πολύ χειρότερη από οποιαδήποτε απειλή που προκαλείται από τις παρενέργειες του εμβολίου και ότι όλοι οι Αμερικανοί άνω των 12 ετών πρέπει να λάβουν το εμβόλιο.
Αλλά όπως με κάθε πρόσφατη επιστημονική κρίση, υπάρχουν πολλοί στην κοινότητα που διαφωνούν - μερικοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος παρενεργειών για τους νέους μπορεί να υπερτερεί του κινδύνου βλάβης από τη μόλυνση από τον COVID, ο οποίος είναι ουσιαστικά μηδέν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης