Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων όταν ο πληθωρισμός αγγίξει το 2% σε ετήσια και σταθερή βάση

Lane (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων όταν ο πληθωρισμός αγγίξει το 2% σε ετήσια και σταθερή βάση
Ο πληθωρισμός είναι το κλειδί για την ενδεχόμενη εξομάλυνση των επιτοκίων πολιτικής

Το ύψος των επιτοκίων οφείλει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό, αναφέρει σε άρθρο του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane.
Τo guidance για την πορεία των επιτοκίων είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να κατευθύνει τις προσδοκίες.
Αν, λοιπόν, οι προοπτικές πληθωρισμού αυξηθούν περισσότερο από τις αναμενόμενες, ο αναμενόμενος χρονικός ορίζοντας για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μειώνεται αυτόματα.
Αντίθετα, εάν υπάρξουν αναποδιές στις προοπτικές του πληθωρισμού, ο χρόνος αναμονής θα παραταθεί, υποστηρίζει ο κ. Lane, συμπληρώνοντας:
Σε γενικές γραμμές, η προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής για τα επιτόκια μπορεί να ενισχύσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και έτσι τη δυναμική του.
Η δε ισχυρότερη δυναμική είναι το κλειδί για την ενδεχόμενη εξομάλυνση των επιτοκίων πολιτικής.

Η νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής

Στη συνέχεια ο κ. Lane μιλά για τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής, αναφέροντας πως ενσωματώνει δύο καινοτομίες: πρώτον, τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό και, δεύτερον, μια υπό όρους δέσμευση να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις του αποτελεσματικού κατώτερου ορίου κατά την άσκηση πολιτικής σε περιβάλλον δομικά χαμηλών ονομαστικών επιτοκίων.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο στόχο, ενώ οι κεντρικές τράπεζες μπορούν τεχνικά να αυξήσουν τα ονομαστικά επιτόκια χωρίς όρια, υπάρχει περιορισμένος χώρος για χαμηλότερα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, λόγω του χαμηλότερου ορίου μετρητών.
Αυτή η περιορισμένη ικανότητα μείωσης των επιτοκίων, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε επίμονες καθοδικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο, ειδικά εάν η οικονομία πλήττεται επανειλημμένα από αποπληθωριστικούς κραδασμούς.
Σε αυτό το περιβάλλον, τα επιτόκια θα αυξηθούν μόνο όταν ο πληθωρισμός αγγίξει το 2% σε ετήσια και σταθερή βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης