Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Πέφτει η προστασία από τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca κόντρα στη μετάλλαξη Delta

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Πέφτει η προστασία από τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca κόντρα στη μετάλλαξη Delta
Μάλιστα, σε άτομα ηλικίας 35 ετών και άνω η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι πιο ορατή

Η προστασία έναντι της μετάλλαξης Delta στα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca μειώνεται έπειτα από 90 ημέρες, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Βρετανία.
Ακόμη ένα εύρημα που προκαλεί αναστάτωση είναι πως όσοι μολύνονται από τον κορωνοϊό αφού εμβολιαστούν πλήρως (λάβουν και τις δύο δόσεις είτε του εμβολίου των Pfizer είτε της AstraZeneca) ίσως να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν από την παραλλαγή Delta παρά από άλλες μεταλλάξεις του ιού.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι τρεις μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer ή Astrazeneca, η αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη λοιμώξεων είχε πέσει στο 75% και 61% αντίστοιχα.
Αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο από το 85% και το 68%, αντίστοιχα, που παρατηρήθηκε δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
Μάλιστα, σε άτομα ηλικίας 35 ετών και άνω η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι πιο ορατή.
Oι ερευνητές σημείωσαν επίσης πως όσοι πλήρως εμβολιασμένοι μολύνονται με COVID-19 τείνουν να έχουν ιικό φορτίο παρόμοιο με τους ανεμβολίαστους — αντίθετα με ό,τι συνέβαινε όταν κυρίαρχη ήταν ακόμη η παραλλαγή Alfa.
Από την πλευρά τους, θέση για το ζήτημα έχουν πάρει προηγουμένως και οι φαρμακοβιομηχανίες.
Η Pfizer αναγνωρίζει ότι η αποτελεσματικότητα του σκευάσματός της μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ η AstraZeneca υπογράμμισε πως εξακολουθεί να μελετά πόσο διαρκεί η προστασία του δικού της σκευάσματος και αν χρειάζεται αναμνηστική δόση για τη διατήρηση της ανοσοποίησης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης