Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Καταστηματάρχες κρύβουν διαφημίσεις στις οποίες γυναίκες, με γαμήλιες φορεσιές, χαμογελούσαν πλατιά

Αφγανιστάν: Καταστηματάρχες κρύβουν διαφημίσεις στις οποίες γυναίκες, με γαμήλιες φορεσιές, χαμογελούσαν πλατιά
Οι βιτρίνες κέντρων αισθητικής είχαν καλυφθεί με μαύρη μπογιά για να κρυφτούν τα πρόσωπα από τις κούκλες τους, ενώ συχνά ένας μαχητής των Taliban περιπολούσε εκεί μπροστά, με το τουφέκι στον ώμο

Είκοσι χρόνια, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν προσπαθούσαν με αργά βήματα να προσεγγίσουν το «δυτικό τρόπο ζωής», συνδυάζοντας τον με τα δικά τους ήθη και έθιμα.
Αν και μεγάλωσαν με μπούρκα που κάλυπτε όλο το κεφάλι και το σώμα ως τα μάτια, στην Καμπούλ καταγράφτηκε άνθηση στις επιχειρήσεις ομορφιάς, όπου προτείνονταν ραντεβού για μακιγιάζ ή μανικιούρ.  

Τέσσερις μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η πρωτεύουσα αλλάζει πρόσωπο. Μεταμορφώνεται…. Και όλα δείχνουν πως αυτό το λίφτινγκ – σε πρώτη φάση – δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την ανάπτυξη και την πρόοδο, παρά τις διαβεβαιώσεις των μελών της στρατιωτικής οργάνωσης.  

Από την ώρα που οι Ταλιμπάν βρίσκονταν προ των πυλών της αφγανικής πρωτεύουσας, οι καταστηματάρχες της Καμπούλ είχαν αρχίσει ήδη να καθαρίζουν τις βιτρίνες τους για να κρύψουν διαφημίσεις στις οποίες γυναίκες, με γαμήλιες φορεσιές, χαμογελούσαν πλατιά.

Την Τρίτη, οι βιτρίνες κέντρων αισθητικής είχαν καλυφθεί με μαύρη μπογιά για να κρυφτούν τα πρόσωπα από τις κούκλες τους, ενώ συχνά ένας μαχητής των Ταλιμπάν περιπολούσε εκεί μπροστά, με το τουφέκι στον ώμο.

«Δεν θέλουν να εργάζονται οι γυναίκες»

Για μια πενταετία που κρατούσαν το τιμόνι της χώρας – από το 1996 ως το 2001 – οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει την δική όπως εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Όπως γυναίκες απαγορευόταν να βγουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα και να εργαστούν, στα κορίτσια να πάνε σχολείο. Οι γυναίκες που κατηγορούνταν για εγκλήματα όπως η μοιχεία μαστιγώνονταν και λιθοβολούνταν.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να δείξουν το καθησυχαστικό τους πρόσωπο και να πείσουν ότι έχουν αλλάξει, την Τρίτη δεσμεύτηκαν «να αφήσουν τις γυναίκες να εργαστούν», προτού προσθέσουν «σύμφωνα με τις αρχές του Ισλάμ», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.  

Εκπρόσωπός τους, δήλωσε ότι η μπούρκα δεν θα είναι πλέον αυτήν την φορά υποχρεωτική. Επίσης βεβαίωσε ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Τα σχολεία θηλέων θα παραμείνουν επίσης ανοιχτά.

Ωστόσο, πολλοί Αφγανοί, αλλά και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στις δεσμεύσεις αυτές.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης