Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Erdogan ζητά συνεργασία με τους Taliban του Αφγανιστάν... αλλά χτίζει τείχος στα σύνορα για τους πρόσφυγες

O Erdogan ζητά συνεργασία με τους Taliban του Αφγανιστάν... αλλά χτίζει τείχος στα σύνορα για τους πρόσφυγες
Η Άγκυρα έχει αναπτύξει στρατεύματα για να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας της κατά μήκος των ιρανικών συνόρων στα νοτιοανατολικά
Μπορεί ο τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan να χαιρετίζει τη "συνεργασία" με τους Taliban (Ταλιμπάν), αλλά ταυτόχρονα χτίζει τείχος στα σύνορα για να σταματήσει την εισροή προσφύγων
Σε συνεχείς δηλώσεις του με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν και την πρόσφατα κατοχυρωμένη κυριαρχία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, το κύριο μήνυμά του Erdogan ήταν να τονίσει ότι η Τουρκία είναι «ανοιχτή» σε «συνεργασία» με τη νέα ηγεσία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, λέγοντας περαιτέρω ότι εκτιμά τις «μετριοπαθείς δηλώσεις» τους.
Ο Erdogan επίσης για πρώτη φορά δήλωσε προθυμία της Τουρκίας να παραμείνει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προς το παρόν προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθεροποίηση.

Συνεχίζεται το χτίσιμο του φράχτη

Όλα αυτά τα δηλώνει ο Erdogan την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα συμμετέχει σε επίσημες συνομιλίες με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, με «θετικές» προθέσεις και μηνύματα.
Ωστόσο, η κορυφαία προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η πρόληψη μιας μαζικής και διαρκούς φυγής προσφύγων, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια επιβαρύνοντας εξαιρετικά την οικονομία της.
Η Τουρκία αναμένεται να νιώσει το σοκ πρώτα από το κύμα προσφύγων που ξεκίνησε από το Αφγανιστάν, δεδομένου ότι είναι εδώ και πολύ καιρό ένα σημείο εκκίνησης για τους Αφγανούς που πραγματοποιούν το επίπονο ταξίδι προς την Ευρώπη.
Μόνο την περασμένη δεκαετία περίπου 600.000 Αφγανοί προσπάθησαν να εγκατασταθούν στην Τουρκία - ενώ ένα μαζικό κύμα Σύρων προσφύγων εξήλθε και εκεί, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμη στα νότια σύνορα της Τουρκίας (πάνω από 3 εκατομμύρια).
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Τουρκία κατασκευάζει τώρα ένα τείχος σχεδόν 300 χιλιομέτρων κατά μήκος των ιρανικών συνόρων για να εμποδίσει φυσικά τη ροή που προέρχεται από την κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων, η Άγκυρα έχει αναπτύξει στρατεύματα για να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας της κατά μήκος των ιρανικών συνόρων στα νοτιοανατολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης