Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πανδημία Covid δεν τελειώνει... - Μετά τη Delta ακολουθούν άλλες 5 μεταλλάξεις - Η AY3 θα κρίνει τη συνέχεια

Η πανδημία Covid δεν τελειώνει... - Μετά τη Delta ακολουθούν άλλες 5 μεταλλάξεις - Η AY3 θα κρίνει τη συνέχεια

Ποιές είναι οι πέντε βασικές μεταλλάξεις του Covid 19 που κυριαρχούν στον κόσμο σήμερα

Ο κατάλογος των μεταλλάξεων του κορωνοϊού (Covid 19) γίνεται μακρύτερος και ορισμένες από αυτές προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.

Αυτή είναι μια φυσική βιολογική και εξελικτική διαδικασία που δεν είναι απροσδόκητη και δείχνει πόσο περίπλοκη και εύθραυστη είναι μια διαδικασία για τον έλεγχο μιας παγκόσμιας πανδημίας.
Αυτή την εβδομάδα ήταν το AY3, ένα υπο-στέλεχος της μετάλλαξης Delta, το οποίο έχει βρεθεί σε αρκετά πρόσφατα κρούσματα.
Τον περασμένο μήνα ήταν η μετάλλαξη "delta-plus".
Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα νέα στελέχη θα έχουν σοβαρή επίδραση, εάν υπάρχει, στην καθημερινή μας ζωή, αλλά η απειλή ανησυχεί τους επιστήμονες, τους ερευνητές και τους αναλυτές σε όλο τον κόσμο, καθώς και τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αγώνας για την χαρτογράφηση των μεταλλάξεων

Ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με οργανισμούς και ειδικούς σε όλο τον κόσμο, παρακολουθεί, ταξινομεί και χαρτογραφεί τις νέες μεταλλάξεις και τις ταξινομεί σε διαφορετικές ομάδες.
Κάτω από την ομάδα των «ανησυχητικών μεταλλάξεων», υπάρχουν σήμερα τέσσερις - alpha (η βρετανική παραλλαγή), beta (η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής), gamma (η βραζιλιάνικη παραλλαγή) και delta (από την Ινδία).
Κάθεμία από αυτές έχει δευτερεύοντα στελέχη που έχουν εξελιχθεί πολύ γρήγορα, μεταξύ των οποίων το AY3, το οποίο αναφέρθηκε ως δυνητικά επιβλαβές.
Ένας άλλος κατάλογος του ΠΟΥ περιλαμβάνει παραλλαγές που «ενδιαφέρουν», γνωστές με τα ελληνικά γράμματα eta, iota, kappa και lambda.
Υπήρξαν περιπτώσεις ανίχνευσης αυτών των παραλλαγών αλλά δεν προκαλούν ανησυχία αυτή τη στιγμή.
Καθεμία από αυτές, ωστόσο, αναπτύσσει αυξανόμενο αριθμό υποτύπων των οποίων η σημασία δεν είναι ακόμη σαφής.

Οι κυριότερες μεταλλάξεις

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ που χαρτογραφεί και κατατάσσει τις μεταλλάξεις, κάθε μήνα, η ομάδα εκδίδει μια ενημερωμένη λίστα αυτών που παρακολουθούνται.
Οι ακόλουθες είναι μεταξύ των μεταλλάξεων που παρακολουθούνται στενά σε παγκόσμιο επίπεδο:

  • Delta: Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι σε κοινότητες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού με mRNA φάνηκε ότι έχουν καλύτερα ποσοστά αντίστασης στην μετάλλαξη Delta
  • Delta-Plus: Αυτή η έκδοση του ιού εντοπίστηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Είναι ακόμα λιγότερο συνηθισμένη από την Delta.
  • AY3: Αυτό το στέλεχος φαίνεται πολύ μολυσματικό ενώ φαίνεται ότι αναπτύσσει σχετική αντοχή στο εμβόλιο. Αυτό το στέλεχος μπορεί να επαναφέρει τον κόσμο στα αυστηρά μέτρα καθώς έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί ευρέως.
  • Lamda: Αυτή η μετάλλαξη είναι διαδεδομένη στη Νότια Αμερική. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε πριν από ένα χρόνο, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, έχει εξαπλωθεί σε 29 χώρες, καθιστώντας την κυρίαρχη στην Αργεντινή και τη Χιλή. Φαίνεται να ανθεί σε χώρες όπου η Delta δεν υπάρχει.
  • Μεταλλάξεις της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας: Τόσο οι μεταλλάξεις beta όσο και η gamma  «φαίνονται πολύ ανησυχητικές ως προς τους μηχανισμούς και την ικανότητά τους να αποφύγουν το εμβόλιο, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι η μετάλλαξη Delta κυριαρχεί και στις δύο. Σχεδόν πουθενά δεν υπήρξε έξαρση της beta, όταν η delta είναι κυρίαρχη.

Όπως συμφωνούν πάντως αρκετοί ερευνητές παγκοσμίως, αν και όταν εμφανίστηκε η delta υπήρχε πραγματικός φόβος ότι ήταν πολύ ικανή να παρακάμψει την ανοσία, τα δεδομένα για τους περισσότερους ανοσοποιημένους ανθρώπους είναι πιο ενθαρρυντικά.
Φαίνεται ότι η μόλυνση είναι περισσότερο μια αποδυνάμωση του εμβολίου και λιγότερο της εγγενούς ικανότητας της delta να παρακάμψει το εμβόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης