Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επανάληψη της κρίσης του 2015 με πρόσφυγες από το Αφγανιστάν; - Ο ρόλος της Τουρκίας, η απάντηση της ΕΕ και ο κομπάρσος... Ελλάδα

Επανάληψη της κρίσης του 2015 με πρόσφυγες από το Αφγανιστάν; - Ο ρόλος της Τουρκίας, η απάντηση της ΕΕ και ο κομπάρσος... Ελλάδα
Ήδη η Ελλάδα ζήτησε πανευρωπαϊκή δράση ώστε να αποτραπεί μια νέα προσφυγική κρίση
Σχετικά Άρθρα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη μιλήσει για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σχεδίου ως απάντηση στην πιθανή προσφυγική κρίση που τείνει να ξεσπάσει με πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, με τους ειδικούς να λένε ότι η Τουρκία θα μπορούσε και πάλι να συμμετάσχει σε μεγάλο βαθμό στις διαπραγματεύσεις.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία στο Αφγανιστάν παράλληλα με την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων.
Οι χαοτικές σκηνές κορυφώθηκαν τη Δευτέρα με ορισμένους Αφγανούς να προσπαθούν να μπουν σε ξένα αεροπλάνα κατά την απογείωσή τους, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν.
Με τη στρατιωτική σύγκρουση σε ορισμένες περιοχές της χώρας και τώρα την αλλαγή του καθεστώτος, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία, μίλησαν για πιθανή εισροή προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πρέπει να προβλέψουμε και να προστατευτούμε από μεγάλες παράτυπες μεταναστευτικές ροές», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ δεσμεύτηκε να εργαστεί για μια «ισχυρή, συντονισμένη και ενωμένη απάντηση» με άλλα ευρωπαϊκά έθνη.
Στη γειτονική Γερμανία, η ρητορική ήταν παρόμοια.
Ο Armin Laschet, επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και ο πιο πιθανός να αντικαταστήσει την καγκελάριο Angela Merkel δήλωσε ότι «το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Τι συνέβη το 2015

Η ΕΕ αντιμετώπισε μια τεράστια προσφυγική κρίση το 2015 και το 2016, δεδομένης της σύγκρουσης στη Συρία.
Πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου το 2015 στην ΕΕ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της περιοχής.
Ο Alberto-Horst Neidhardt, αναλυτής μεταναστευτικής πολιτικής στο think tank EPC με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε στο CNBC ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι η ρητορική που παρατηρείται στο Βερολίνο και το Παρίσι «υποδηλώνει ότι το ζήτημα θα είναι το πρώτο και στο επίκεντρο των γερμανικών εκλογών.
Ίσως και στις γαλλικές».
Η Γερμανία κατευθύνεται στις κάλπες στις 26 Σεπτεμβρίου.
Μια από τις βασικές κληρονομιές της Merkel είναι η απόφασή της το 2015 να διατηρήσει τα σύνορα ανοιχτά στους Σύρους πρόσφυγες-απόφαση που έκτοτε συνδέθηκε με την επακόλουθη αύξηση των πολιτικών κατά της μετανάστευσης στη χώρα και που προκάλεσε ρήξη στο δικό της κόμμα CDU.
Η Γαλλία θα διεξαγάγει προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο Macron είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την ηγέτιδα ενός αντιμεταναστευτικού κόμματος, τη Marine Le Pen, στον δεύτερο γύρο.

Επανάληψη του 2015;

Η ΕΕ θα είναι επιφυλακτική για πιθανή επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015, όταν Σύροι πρόσφυγες και άλλοι μετανάστες έφτασαν στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Πολλοί έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας επικίνδυνες θαλάσσιες διαβάσεις, αλλά οι εξελίξεις προκάλεσαν επίσης διχασμούς μέσα στο μπλοκ.
Υπήρχε μια ομάδα κρατών της ΕΕ που ήταν πιο πρόθυμοι να δεχτούν και να ενσωματώσουν πρόσφυγες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
Άλλες χώρες όμως, όπως η Ουγγαρία, ήταν πιο δύσπιστες ως προς την παροχή βοήθειας και στέγης.
Ο Carsten Nickel, αναπληρωτής διευθυντής στην Teneo, μια εταιρεία συμβούλων, πιστεύει ότι μια παρόμοια κρίση είναι πιθανό να συμβεί ξανά.
«Είναι κοινό αντανακλαστικό μεταξύ των πολιτικών της δυτικής Ευρώπης να ζητούν απαντήσεις στην πρόκληση της μετανάστευσης.
Αλλά ανεξάρτητα από τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση πιθανότατα δεν θα υπάρξει.
Τα κενά πολιτικής μεταξύ ανατολικών και δυτικών κρατών μελών σε αυτές τις πολιτικές είναι απλά πολύ μεγάλα», είπε στο CNBC.
Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση μεταξύ μιας μικρότερης ομάδας κρατών της ΕΕ και όχι ολόκληρης της 27.

Σύντομα η Ελλάδα θα ζητά βοήθεια...

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Κύπρος φέρεται να ζήτησαν να συζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της μετανάστευσης μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν σε μια συνεδρίαση σε επίπεδο ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 18 Αυγούστου 2021.
Ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του «δεν θα γίνει και δεν μπορεί» να γίνει μια πύλη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ελλάδα ήταν ένα από τα κύρια σημεία εισόδου στην ΕΕ για πολλούς από τους πρόσφυγες το 2015.
Και ο Μηταράκης ήδη ζήτησε μια πανευρωπαϊκή λύση.

Εμπλοκή και της Τουρκίας;

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της λύσης της ΕΕ στην προσφυγική κρίση του 2015 ήταν η υπογραφή μιας συμφωνίας που διέθεσε στην Τουρκία 6 δισ. ευρώ, ώστε να κρατήσει τους πρόσφυγες εντός της εμποδίζοντας έτσι τη ροή προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο Shamaila Khan, αναλυτής στη Alliance Bernstein, δήλωσε στο CNBC ότι η Τουρκία είναι πιθανό να παίξει ρόλο ξανά.
«Η Τουρκία δεν είναι ξένη στην προσφυγική κρίση», είπε, ενώ συμφώνησε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Erdogan θα μπορούσε να αρχίσει να ασκεί σημαντική επιρροή στους ηγέτες της ΕΕ.
«Ο Recep Erdogan θα είναι στη θέση του οδηγού όσον αφορά το τι να ζητήσει, όχι μόνο λόγω της πρόσβασης των προσφύγων, αλλά λόγω του ότι μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν.
Μπορεί επίσης να χτίσει γέφυρες με τη διεθνή κοινότητα».

Ο Erdogan θα κρίνει τους όρους

Μιλώντας στο CNBC, ο Alberto-Horst Neidhardt από το EPC, είπε ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει και Αφγανούς πρόσφυγες.
Αλλά, ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο, καθώς η Άγκυρα δεν φαίνεται πλήρως προετοιμασμένη να το κάνει.
Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο με 4 εκατομμύρια άτομα, βλέπει επίσης εσωτερική διαίρεση για το ζήτημα.
Η χώρα χτίζει ένα τσιμεντένιο τοίχο στα σύνορά της με το Ιράν για τον έλεγχο τυχόν νέων εισροών.
«Το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων έχει γίνει ένας σημαντικός πολωτικός παράγοντας στην τουρκική κοινωνία, που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση και την αυξανόμενη ανεργία», ανέφερε σε σημείωμά του ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας Teneo.
«Η τουρκική κοινή γνώμη είναι ανοιχτά εναντίον τυχόν περαιτέρω αφίξεων, ιδίως από το Αφγανιστάν, του οποίου ο πολιτισμός και τα έθιμα διαφέρουν σημαντικά από εκείνα της Τουρκίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης