Τελευταία Νέα
Διεθνή

Taliban: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματα έως τις 11 Σεπτεμβρίου – Οι αμερικανοί δεσμεύουν λογαριασμούς

Taliban: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματα έως τις 11 Σεπτεμβρίου – Οι αμερικανοί δεσμεύουν λογαριασμούς
Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί εάν οι αμερικανικές δυνάμεις παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά τις 11 Σεπτεμβρίου

Μετά το φιάσκο του CNN που την ώρα που οι Taliban ζητωκραύγαζαν «θάνατος στους αμερικάνους»… οι αναλύσεις του αμερικανικού δικτύου ήταν… μάλλον είναι φιλικοί, οι τρομοκράτες Taliban προειδοποίησαν τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν πριν τις 11 Σεπτεμβρίου 2021.
Εκπρόσωπος των Taliban προειδοποίησε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν πρέπει να φύγουν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου - επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στους δίδυμους πύργους που ήταν η μεγάλη αφορμή για να ξεκινήσει ο 20ετής πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.
Ο Suhail Shaheen, μέλος του πολιτικού γραφείου των Taliban, δήλωσε στην Sky News ότι «είμαστε δεσμευμένοι να μην τους επιτεθούμε», αλλά τόνισε ότι πρέπει να φύγουν μέχρι εκείνη την ημερομηνία.
Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί εάν οι αμερικανικές δυνάμεις παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά τις 11 Σεπτεμβρίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προγραμματίσει νωρίτερα να αποσύρουν όλα τα στρατεύματά τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλά το Πεντάγωνο αναγκάστηκε να στείλει 5.000 στρατιώτες για να διευκολύνει την εκκένωση από την Καμπούλ, η οποία ελέγχεται από τους Taliban.
Η κυβέρνηση Biden έχει δεχθεί σκληρή κριτική για το πώς χειρίστηκε την αποχώρηση και την εκκένωση, ενώ κάποιοι το παρομοίασαν με προηγούμενες στρατιωτικές αποτυχίες, όπως η πτώση της Σαϊγκόν το 1975.
Εν τω μεταξύ, η ξαφνική εμφάνιση των Taliban προκάλεσε πανικό και χιλιάδες Αφγανοί ψάχνουν τρόπους να αποχωρήσουν.
Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι «οι εικόνες απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αποτελούν ντροπή για την Δύση».
«Βιώνουμε μια ανθρώπινη τραγωδία για την οποία μοιραζόμαστε την ευθύνη», είπε επίσης.

Οι τρομοκράτες Taliban

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους μεταξύ 1996-2001, καθοδηγούμενοι από την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου την σαρία, οι Taliban απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται και επέβαλαν τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου λιθοβολισμού.
Δεν επιτρέπεται στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και οι γυναίκες έπρεπε να φορούν μπούρκα για να βγουν έξω.

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την χρηματοδότηση των Taliban

Αφού παρέδωσε στους τρομοκράτες Taliban στρατιωτικό υλικό αφού ο Αφγανικός στρατός είχε εξοπλιστεί με αμερικανικά όπλα… και ο στρατός σχεδόν 300.000 στρατιώτες κατέρρευσε εντός 72 ωρών, ο Biden προσπάθησε να στερήσει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής οργάνωσης – παγώνοντας τα αποθέματα της αφγανικής κυβέρνησης που διατηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ΗΠΑ ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι Taliban.
«Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της αφγανικής κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους Taliban».
Από τον Απρίλιο του 2021, η αφγανική κεντρική τράπεζα κατείχε αποθεματικά 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - περίπου το 33% του ΑΕΠ του Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης