Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Tουρκία χτίζει τείχος εκατοντάδων χλμ. για να σταματήσει τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν

H Tουρκία χτίζει τείχος εκατοντάδων χλμ. για να σταματήσει τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν
«Τα σύνορά μας είναι η τιμή μας», είπε ο Akar

Τείχος μήκους 295 χλμ. κατά μήκος της μεθορίου της με το Ιράν χτίζει η Τουρκία προκειμένου να φρενάρει τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν μετά την πτώση της Καμπούλ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Akar, ανακοίνωσε μάλιστα ότι το τείχος είναι σχεδόν έτοιμο κι ότι η ασφάλεια στις μεθόριες περιοχές.έχει ενισχυθεί και με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. «Χτίζουμε ένα σπονδυλωτό τείχος κι ένα μεγάλο μέρος του έχει ολοκληρωθεί.
Σκάφτηκαν χαρακώματα μήκους σχεδόν 150 χλ, ενώ έγιναν πρόσθετες ενισχύσεις στα συνοριακά φυλάκια και τις βάσεις μας», δήλωσε.
Αναφερόμενος στα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, που φιλοξενεί ήδη περίπου τέσσερα εκατ. πρόσφυγες – κυρίως από τη Συρία, αλλά και από το Ιράκ και το Αφγανιστάν - , ο Akar πρόσθεσε ότι έχουν επιστρατευτεί περίπου χίλια οχήματα και συσκευές νυχτερινής όρασης, ηλεκτρο-οπτικοί πύργοι και ακουστικοί αισθητήρες για τον εντοπισμό κινήσεων στη μεθόριο.
«Τα σύνορά μας είναι η τιμή μας», είπε σημειώνοντας ότι η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειες για να πείσει πρόσφυγες και μετανάστες ότι τα σύνορά της είναι «αδιαπέραστα».
Από την πλευρά του ο Erdogan δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι αντιμέτωπη μ’ ένα αυξανόμενο μεταναστευτικό κύμα Αφγανών μέσω του Ιράν. «Μ’ αυτό το τείχος θα σταματήσουμε παντελώς τις αφίξεις», υποστήριξε, όταν δέχθηκε πιέσεις απο΄την αντιπολίτευση για τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές προς τη χώρα. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι έως και χίλιοι Αφγανοί εισέρχονται καθημερινά λαθραία στην Τουρκία εγκαταλείποντας την πατρίδα τους, που έχει καταλάβει το καθεστώς των Ταλιμπάν. Στο μεταξύ η Άγκυρα συνεργάζεται με το Πακιστάν για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Πακιστάν και να αποτραπεί ένα νέο κύμα προσφύγων: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επιστροφή της σταθερότητας στην περιοχή, αρχής γενομένης από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Πακιστανό ομόλογό του στο πλευρό του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης