Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο σοκ από το χάος στο Αφγανιστάν – Οι Taliban κατέλαβαν την Καμπούλ, οργή κατά Biden - Πανικός στο αεροδρόμιο

Παγκόσμιο σοκ από το χάος στο Αφγανιστάν – Οι Taliban κατέλαβαν την Καμπούλ, οργή κατά Biden - Πανικός στο αεροδρόμιο
Στην Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν πάνω από 100.000 αμερικανοί πολίτες αλλά και Αφγανοί συνεργαζόμενοι με τις αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να διαφύγουν.
Σχετικά Άρθρα

Μετά από 20 χρόνια τεράστιας στρατιωτικής προσπάθειας, αιματοχυσιών και χιλιάδων νεκρών… η δραματική ιστορικά στο Αφγανιστάν επαναλαμβάνεται.
Οι Taliban (Ταλιμπάν), που οδήγησαν στην καταστροφή το Αφγανιστάν, που συγκάλυψαν και υπέθαλψαν τρομοκράτες και εγκληματίες του ISIS… κατάφεραν με αστραπιαίες κινήσεις να καταλάβουν όλη την χώρα, ενώ κατέλαβαν και το Προεδρικό Μέγαρο.
Στην Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν πάνω από 100.000 αμερικανοί πολίτες αλλά και Αφγανοί συνεργαζόμενοι με τις αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να διαφύγουν.
Οι πολίτες είναι τρομοκρατημένοι, φοβούνται σφαγές για εκδίκηση, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως για να εκτιμήσει την κατάσταση.
Κύμα Αφγανών αναμένεται να διαφύγει εάν μπορέσει από την ώρα καθώς όλα τα καίρια και στρατηγικά πόστα τα έχουν καταλάβει οι Taliban.
Αναμένεται νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη.
Οι αμερικανοί που επί 20 χρόνια ξόδεψαν τρισεκ δολάρια για να εδραιώσουν την κανονικότητα απέτυχαν και αποχωρούν άρον – άρον.
taliban_in_palace.jpg

Ποδοπατήθηκε ένα κορίτσι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς χιλιάδες κάτοικοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους φοβούμενοι το «αύριο» που φέρνουν οι Ταλιμπάν.
Λίγες ώρες αφού οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ -και ύστερα από 20 χρόνια ανέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν- ο κόσμος προσπαθεί να εγκαταλείψει με κάθε τρόπο την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
Μάλιστα, ένα κορίτσι ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου όταν κόσμος μπήκε στην πίστα στην προσπάθεια να μπει σε αεροπλάνα

Ήδη ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani απεχώρησε από την Καμπούλ με στόχο να αποτρέψει την αιματοχυσία, όπως ο ίδιος ανέφερε.
Ο ίδιος με στενούς συνεργάτες του κατέφυγε στο Τατζικιστάν.
Ο πρόεδρος έφυγε από τη χώρα συνοδευόμενος από τους «στενούς συνεργάτες» του, ανέφεραν αξιόπιστες πηγές.
Πηγή δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti ότι ο Ashraf Ghani είχε φύγει προς το Τατζικιστάν και σύντομα θα ταξιδεύσει από εκεί σε τρίτη χώρα.
Οι Taliban ισχυρίζονται ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την κυβέρνηση για μια «ειρηνική παράδοση» της Καμπούλ.
«Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάβασης, η ευθύνη για την ασφάλεια της Καμπούλ ανήκει στην αφγανική κυβέρνηση», ανέφεραν οι Taliban.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι η μεταφορά της εξουσίας θα γίνει ειρηνικά, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν στους δρόμους για να «διασφαλίσουν την ασφάλεια της Καμπούλ».
«Θα δημιουργηθεί μια μεταβατική διοίκηση» στο Αφγανιστάν, είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το Reuters.
ProedrossssafganBN.jpg

Δραματικές οι εξελίξεις

Η κατάσταση στην Καμπούλ (που είναι η πρωτεύουσα και το επίκεντρο του Αφγανιστάν) πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο σενάριο, καθώς ένας αξιωματούχος των Taliban υποστήριξε ότι σύντομα θα ανακηρύξουν το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν από το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ανέφερε το Associated Press.
Η κακοδιαχείριση από πλευράς των αμερικανών είναι εντυπωσιακή.
Χωρίς στρατιωτικό υπόβαθρο αφού επί 20 χρόνια αντί να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος αφγανικός στρατός, στην πρώτη προέλαση των Taliban… διαλύθηκε.
Οι αμερικανοί – που κάποιοι λένε ότι συναίνεσαν ώστε οι Taliban να προελαύνουν στο Αφγανιστάν και να καταλάβουν την πρωτεύουσα και όλη την χώρα… ήταν απροετοίμαστοι.
Ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος επωμίζεται την αποτυχία του Αφγανιστάν… ζήτησε από 100.000 αμερικανούς πολίτες, στρατιωτικό και διοικητικό προσωπικό να εκκενώσουν την χώρα..

Οργή κατά του Biden

Πολλές χώρες, διεθνή μέσα ενημέρωσης – ακόμη και φίλα προσκείμενα στους δημοκρατικούς – και πολλοί διπλωμάτες κατηγορούν ευθέως τον Biden τον αμερικανό Πρόεδρο ότι επέτρεψε στους Taliban να ανακτήσουν τον έλεγχο.
Οι άμαχοι, στον βαθμό που είναι εφικτό εγκαταλείπουν τη χώρα.
Οι Financial Times μάλιστα σε ένα δεικτικό σχόλιο αναφέρει εάν ο Trump ήταν Πρόεδρος και συνέβαινε αυτό το χάλι στο Αφγανιστάν, η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα καταδικαζόταν έντονα για ανευθυνότητα και ανηθικότητα.
Δεδομένου ότι Πρόεδρος είναι ο Biden, υπάρχει, σε μεγάλο βαθμό, μια αμήχανη σιωπή.

Οι συγκρούσεις μαίνονται

Η κατάσταση ασφαλείας στην Καμπούλ αλλάζει ραγδαία με επίκεντρο ειδικά το αεροδρόμιο.
Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο πήρε φωτιά και δίδονται οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να κατευθυνθούν προς συγκεκριμένες περιοχές.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν ανέστειλε αμέσως τις προξενικές της δραστηριότητες.
«Μην έρχεστε στην Πρεσβεία ή στο αεροδρόμιο αυτή τη στιγμή» αναφέρουν οι αμερικανικές πηγές.
Το NBC αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρέσβης έφυγε από την πρεσβεία.
Ο πρέσβης και η αμερικανική σημαία βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Και ίσως ακόμη πιο αξιοσημείωτο, το NBC News φαίνεται να στρέφεται εναντίον του Biden που επέτρεψε αυτό το φιάσκο.
Πώς παρασύρθηκαν οι ΗΠΑ ότι θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ ειρηνευτική διαδικασία με τους Taliban;
Όλα αυτά είναι εξοργιστικά και ντροπιαστικά.

Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το AP, ένας αξιωματούχος των Taliban υποστήριξε ότι σύντομα θα ανακηρύξουν το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν από το Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ.
Αυτό ήταν το όνομα του Αφγανιστάν υπό την κυβέρνηση των Taliban που εκδιώχθηκαν από τις νατοϊκές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ταπείνωση για τον Biden τον αμερικανό Πρόεδρο και τον Blinken τον υπουργό Εξωτερικών.
1_94.JPG

Αφυπνίστηκε αργά η CIA

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών η CIA αφυπνίστηκαν αργά ενώ οι προβλέψεις των αμερικανών πρακτόρων ήταν τραγικές.
Πριν από 4 ημέρες η CIA ανέφερε ότι η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν η Καμπούλ θα μπορούσε να πέσει σε 90 ημέρες. Αποδείχθηκε ότι χρειάστηκαν λιγότερες από 90 ώρες.

Επανάληψη της κατάληψης της Σαϊγκόν

Σε μια επανάληψη της άλωσης της Σαϊγκόν, οι Taliban κατέλαβαν την χώρα με πρωτοφανή ταχύτητα, απελευθέρωσαν τους κρατούμενους στην κύρια φυλακή της Καμπούλ ενώ οι δυτικοί προσπαθούν να αναχωρήσουν κακήν κακώς.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ γελοιοποιούνται διεθνώς, μια υπερδύναμη να προσπαθεί να απομακρύνει διπλωμάτες και στρατιωτικούς κακήν κακώς.
Οι Taliban σε δήλωσή τους ανέφεραν ότι δεν θα καταλάβουν την Καμπούλ με τη βία.
Μάλιστα διέταξαν τους μαχητές να περιμένουν και να μην διεισδύσουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπου ζουν έξι εκατομμύρια άνθρωποι, και ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την «άλλη πλευρά» για να συζητήσουν την είσοδο στην πόλη χωρίς να βλάψουν τους κατοίκους της, ανέφερε το WSJ.
«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν δίνει εντολή σε όλες τις δυνάμεις του να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη», ανέφεραν οι Taliban.
Μέχρι να γίνει η μετάβαση της εξουσίας, η σημερινή αφγανική κυβέρνηση θα παραμείνει υπεύθυνη για την ασφάλεια της πρωτεύουσας, ανέφεραν, ενώ πρόσθεσαν ότι ανακοινώθηκε γενική αμνηστία για όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και στρατιώτες.

Τι επιχειρήθηκε στο παρασκήνιο

Ανώτερος Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ashraf Ghani επισκέφθηκε την αμερικανική πρεσβεία για να συμβουλευτεί τον Αμερικανό απεσταλμένο.
Τόσο η αμερικανική όσο και η αφγανική κυβέρνηση ζήτησαν από τους Taliban να σταματήσουν την προέλαση για δύο εβδομάδες μέχρι να συμφωνηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση.
Ωστόσο τονίστηκε ότι «δεν θα αποδεχτούν την προσφορά οι Taliban».

Η αμερικανική αποτυχία

Έχοντας ξοδέψει τρισεκ. δολάρια σε διάστημα 20 ετών για να «εκσυγχρονίσουν» τον αφγανικό στρατό ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους Taliban, χρειάστηκαν λίγες ώρες για να διαπιστωθεί ότι αυτά τα χρήματα απέτυχαν στον στόχο τους.
Ο τρομοκρατημένος στρατός σκορπίστηκε και παρέδωσε τα όπλα του κατά την προέλαση των Taliban.
Ως αποτέλεσμα, στις 15 Αυγούστου το απόγευμα στην αμερικανική πρεσβεία ελικόπτερα μετέφεραν Αμερικανούς και Δυτικούς διπλωμάτες και πολίτες στη στρατιωτική πλευρά του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Το ένα μετά το άλλο, τα Chinooks και Black Hawks έκαναν δρομολόγια.
Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν πλήρως όλο το προσωπικό της πρεσβείας εντός τριών ημερών, ανέφερε το CNN.
Πρόσθεσε ότι ένας πυρήνας Αμερικανών αξιωματούχων θα παραμείνει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Εκτός από την κατάληψη της Καμπούλ, οι δυνάμεις των Taliban κατέχουν τώρα όλα τα σύνορα του Αφγανιστάν, ανέφερε το Associated Press.
Το πρακτορείο ειδήσεων πρόσθεσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις παρέδωσαν την αεροπορική βάση Bagram, βόρεια της Καμπούλ, την οποία οι ΗΠΑ παρέδωσαν στο Αφγανιστάν τον Ιούλιο μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

Τι δήλωσαν οι Taliban;

Σε δήλωση τους οι Taliban αρνήθηκαν τις αναφορές ότι σκότωσαν κρατούμενους και ανάγκασαν χωρικούς να παραδώσουν τις κόρες τους για να παντρευτούν στρατιώτες των Taliban, ενώ πρόσθεσαν ότι θα σεβαστούν τη δημόσια περιουσία και θα παρέχουν αμνηστία σε όποιον «βοήθησε τους εισβολείς».
Οι Taliban δήλωσαν επίσης ότι θα αποφύγουν την κατάληψη ιδιωτικής ιδιοκτησίας και θα δημιουργήσουν «ένα ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον» για τις επιχειρήσεις.
Τόνισαν επίσης ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη:
«Διαβεβαιώνουμε όλους τους γείτονές μας ότι δεν θα τους δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα».
«Κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή και τη χώρα του», ανέφερε η ανακοίνωση των Taliban.
«Θα ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. το έθνος και η χώρα μας χρειάζονται υπηρεσίες και το Αφγανιστάν είναι το κοινό μας σπίτι που θα χτίσουμε και θα υπηρετήσουμε μαζί».
Ωστόσο από τον πανικό που έχει προκληθεί κανείς δεν πιστεύει αυτά που ανακοινώνουν οι Taliban.

Κατάρρευση του Αφγανικού κράτους

Η πρωτοφανής κατάρρευση του αφγανικού κράτους προκάλεσε σοκ αναφέρει η WSJ καθώς οι Taliban, οι οποίοι δεν ήλεγχαν καμία από τις 34 επαρχιακές πρωτεύουσες του Αφγανιστάν μόλις πριν από μία εβδομάδα, κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ακριβώς σε 7 ημέρες και τώρα είναι έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία , είτε άμεσα είτε μετά την νέα μεταβατική διοίκηση.
Σε ένα μήνυμα προς τους οπαδούς του, ο ηγέτης των Taliban, Μουλά Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, προέτρεψε τους μαχητές του να αντιμετωπίσουν τις κατακτημένες πόλεις με σεβασμό.
«Οι νίκες έρχονται, μην είστε αλαζόνες, μην προδώσετε τα λάφυρα του πολέμου και να φέρεστε καλά σε όσους σας παραδίδονται».
Ο αμερικανός Πρόεδρος έστειλε 5.000 στρατιώτες στην Καμπούλ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μια «τακτική και ασφαλή απομάκρυνση», και να βοηθήσει στην εκκένωση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού.
Ένας δάσκαλος της Καμπούλ, ξεχείλισε την οργή του για την ανικανότητα της αφγανικής κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση πρόδωσε τον λαό».
Εν τω μεταξύ, απόδειξη του χάους που αντιμετωπίζει η πόλη - και η χώρα - το NBC ανέφερε ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι Taliban έκλεψαν τα όπλα της αστυνομίας χωρίς αντίσταση.
Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέρρευσαν

Το τέλος

Η πτώση της Καμπούλ υπό τον Biden σηματοδοτεί επίσης ένα σημείο καμπής της θέσης των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, η Κίνα μέσω των μηχανισμών προπαγάνδας αποδοκιμάζει την Δύση.
«Η αφγανική κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να αντισταθεί και ηττήθηκε τόσο γρήγορα.
Αυτή είναι η αποτυχία των ΗΠΑ και της Δύσης.
Ένα μεγάλο, ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο της κυβέρνησης Biden»
Taliban5.png

Talibabannn6.png
Talibabannn7.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης