Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επαναλαμβανόμενη τραγωδία στο Αφγανιστάν συνιστά μία νέα Σαϊγκόν για τις ΗΠΑ και μία ταπείνωση για τον Biden

Η επαναλαμβανόμενη τραγωδία στο Αφγανιστάν συνιστά μία νέα Σαϊγκόν για τις ΗΠΑ και μία ταπείνωση για τον Biden
Όσον αφορά στην παγκόσμια θέση των ΗΠΑ, ο λανθασμένος υπολογισμός θα στοιχειώσει την υπόλοιπη προεδρία του Biden
Σχετικά Άρθρα

Με εκπληκτική ταχύτητα, η επίθεση των Ταλιμπάν σε όλο το Αφγανιστάν έφτασε στις πύλες της Καμπούλ.
Ο πρόεδρος Ashraf Ghani πραγματοποιεί έκτακτες συνομιλίες και είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια ταπείνωση παρόμοια με την πτώση της Σαϊγκόν το 1975 - την οποία μόλις τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος Joe Biden είχε απορρίψει ως μη επαναλαμβανόμενη, γράφουν σε άρθρο τους για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι Financial Times.
Αυτή είναι μια τραγωδία για τον λαό της χώρας και μια προδοσία των χιλιάδων αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων - και περισσότερων από 120.000 Αφγανών πολιτών - που πέθαναν σε 20 χρόνια πολέμου.

Σοβαρή οπισθοδρόμηση για τις ΗΠΑ

Είναι επίσης μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για την αξιοπιστία των ΗΠΑ και της κοινότητας των δημοκρατιών που ο Biden ελπίζει να σφυρηλατήσει.
Ο Donald Trump, όταν ήταν πρόεδρος είχε ανακοινώσει πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν έως το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ταλιμπάν θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους σε μια ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη, από τους επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης, πέρυσι.
Αλλά η άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ήταν επιλογή του Biden.
Είναι αλήθεια ότι το εγχώριο πολιτικό κόστος είναι πιθανό να είναι χαμηλό.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί είναι πιο κουρασμένοι σήμερα από τους «αιώνιους πολέμους» σε σχέση με την προεδρία Trump.
Η διατήρηση του ακατάστατου στρατιωτικού αδιεξόδου το οποίο είχε εγκατασταθεί στο Αφγανιστάν ήταν μια σκληρή πολιτική πώληση, εκτιμούν οι Financial Times.

Θα στοιχειώσει την προεδρία Biden

Όσον αφορά στην παγκόσμια θέση της Αμερικής, ο λανθασμένος υπολογισμός θα στοιχειώσει την υπόλοιπη προεδρία του Biden.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε ακόμη να υποστηρίξει ότι οι μειωμένες σε αριθμό αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν ως στήριγμα στον αφγανικό στρατό
Αντ 'αυτού, είτε ο Λευκός Οίκος προχώρησε στην αποχώρηση ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για το τι θα ακολουθήσει.
Η ταχύτητα της επίθεσης ήταν πράγματι απρόβλεπτη - μια εκπληκτική έλλειψη διορατικότητας σε μια χώρα όπου η Αμερική έχει παρουσία εδώ και δύο δεκαετίες.

Πλήρης αποτυχία των ΗΠΑ

Ωστόσο, η κατάρρευση του Αφγανιστάν δεν αντικατοπτρίζει μόνο μια στρατιωτική αποτυχία αλλά την αποτυχία σε 20 χρόνια να οικοδομηθεί ένα πιο λειτουργικό κράτος σε όλη την επικράτεια. Ο αρχικός στόχος της επέμβασης μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν να αποτρέψει την Αλ Κάιντα από τη χρήση της χώρας ως βάση για περαιτέρω επιθέσεις.
Αν και ο τότε πρόεδρος George Bush επικαλέστηκε το Σχέδιο Μάρσαλ όταν δεσμεύτηκε να ανοικοδομήσει το Αφγανιστάν το 2002, και οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τώρα περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια στην εκστρατεία τους, δεν ήταν ποτέ διατεθειμένες να δεσμεύσουν επαρκείς πόρους για το είδος της οικοδόμησης, που επέβαλε η περίοδος μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αποκατάσταση των Ταλιμπάν

Αφιέρωσε χρόνο και χρήμα στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του στρατού.
Αλλά η στρατηγική των αφγανικών δυνάμεων για τον περιορισμό των Ταλιμπάν εξαρτάται από την αμερικανική υποστήριξη, ιδίως την αεροπορική υποστήριξη.
Οι διαδοχικές αφγανικές κυβερνήσεις φέρουν επίσης την ευθύνη.
Η διαφθορά και η δυσλειτουργική διαχείριση εμπόδισαν πολύ τις προσπάθειες για την οικοδόμηση του κράτους.
Οι Αφγανοί ηγέτες αρνήθηκαν επίσης να καταλήξουν σε συμφωνίες με τους Ταλιμπάν, κυρίως το 2011-12, όταν οι ισλαμιστές μαχητές ήταν πιο αδύναμοι και οι απαιτήσεις τους σχετικά περιορισμένες.
Έμπειροι αναλυτές περί το Αφγανιστάν προτείνουν τώρα την αποκατάσταση της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, όσο αιματηρή και καταπιεστική θα ήταν.

Νέα κύματα προσφύγων

Θα μπορούσε να είναι λιγότερο καταστροφική από την εναλλακτική λύση μιας ολίσθησης στον γενικό εμφύλιο πόλεμο, με διαφορετικές χώρες να υποστηρίζουν διαφορετικές παρατάξεις.
Ωστόσο, όχι μόνο ο πολύπαθος πληθυσμός του Αφγανιστάν, αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες.
Ένα κύμα προσφύγων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν έχει ήδη ξεκινήσει.
Η χώρα κινδυνεύει να γίνει, για άλλη μια φορά, βάση τζιχαντιστών.
Είναι κατανοητή η επιθυμία του Λευκού Οίκου να ολοκληρώσει τα δυσάρεστα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής ώστε να επικεντρωθεί στην Κίνα.
Αλλά η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν εγείρει αμφιβολίες για το βάθος της δέσμευσης των ΗΠΑ στους υποτιθέμενους συμμάχους και την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τις στρατιωτικές εμπλοκές μέχρι το πικρό τέλος.
Καθώς μια από τις μεγαλύτερες και πιο δαπανηρές εξωτερικές πολιτικές προτεραιότητες του αιώνα συρρικνώνεται, αυτά τα μαθήματα θα τα μελετήσει καλά το Πεκίνο, καταλήγει το άρθρο των Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης