Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική παρέμβαση Βρετανών ειδικών: Η μάχη ίσως χαθεί από τις νέες μεταλλάξεις του Covid, χρειάζονται νέα εμβόλια

Δραματική παρέμβαση Βρετανών ειδικών:  Η μάχη ίσως χαθεί από τις νέες μεταλλάξεις του Covid, χρειάζονται νέα εμβόλια
Οι Βρετανοί επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ενδεχόμενο μία νέα μετάλλαξη να παρακάμπτει τα υπάρχοντα εμβόλια
Σχετικά Άρθρα

Σε αναβρασμό βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση, καθώς ασκείται πίεση από τους επιστημονικούς συμβούλους για την εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μίας μελλοντικής παράλλαξης του Covid, που θα παρακάμπτει τα υπάρχοντα εμβόλια.
Όπως προειδοποιούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα στη μάχη κατά της πανδημίας ή στην καλύτερη περίπτωση να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή στην κανονικότητα.
Σε πρόσφατη έκθεση της κυβερνητικής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (Sage), αναφέρεται πως η εμφάνιση μίας μετάλλαξης του Covid που θα παρακάμπτει τα εμβόλια είναι μια «ρεαλιστική πιθανότητα».

Παρασκευή νέων εμβολίων

Η Sage τάσσεται υπέρ της παρασκευής νέων εμβολίων, που θα μειώνουν τη μεταδοτικότητα του ιού, σε βαθμό μεγαλύτερο από τα σημερινά.
Επίσης προτείνουν τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων παραγωγής εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργαστηριακές μελέτες για την πρόβλεψη της εξέλιξης των παραλλαγών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.
Με την εμφάνιση μίας νέας μετάλλαξης που θεωρείται ένας από τους κύριους κινδύνους που θα μπορούσε να εντείνει την κρίση για άλλη μια φορά, εξέχοντα επιστημονικά πρόσωπα τόνισαν τους κινδύνους.
Ο καθηγητής Graham Medley, μέλος της Sage και επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας για την αντιμετώπιση του Covid, αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, τόνισε πως οι επιστήμονες πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς «θα μας φέρει πολύ πίσω».
«Δεν είναι τόσο διαφορετικό από τον προγραμματισμό που πρέπει να γίνει μεταξύ πανδημιών - μια νέα παράλλαξη που θα μπορέσει να ξεπεράσει σημαντικά την παρεχόμενη ασυλία, θα είναι ουσιαστικά ένας νέος ιός»,
σημείωσε.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

«Το πλεονέκτημα είναι ότι γνωρίζουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε εμβόλια κατά αυτού του ιού - και σχετικά γρήγορα.
Το μειονέκτημα είναι ότι θα επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από ένα χρόνο, ανάλογα με τον αντίκτυπο που έχει η τρέχουσα ασυλία έναντι μιας νέας παραλλαγής.
Ας ελπίσουμε ότι η εξέλιξη του ιού θα είναι αργή, έτσι ώστε να προκύψουν νέες παραλλαγές που οριακά παρακάμπτουν την ασυλία και όχι με ένα άλμα», συνέχισε.
Ο γιατρός Marc Baguelin, της ομάδας του Imperial College για τον Covid υπογράμμισε ότι η πρόληψη της εισαγωγής νέων παραλλαγών με «μέτριες έως υψηλές ιδιότητες απάντησης στην ανοσοποίηση θα ήταν κρίσιμης σημασίας καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικά κύματα του ιού, μεγαλύτερα από αυτά που έχουμε βιώσει έως τώρα».
«Είναι απίθανο ένας τέτοιος νέος ιός να παρακάμπτει εντελώς την ασυλία από παλαιότερες λοιμώξεις ή τα εμβόλια», συμπλήρωσε.
«Κάποια ασυλία θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για τα πιο σοβαρά αποτελέσματα της νόσου, όπως ο θάνατος ή η νοσηλεία.
Πιθανότατα θα είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε τα τρέχοντα εμβόλια ώστε να συμπεριλάβουμε το αναδυόμενο στέλεχος του ιού», επισήμανε.
«Αλλά αυτό θα διαρκέσει μήνες και σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να επαναφέρουμε τους περιορισμούς εάν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Επιστροφή περιοριστικών μέτρων

Το είδος των περιοριστικών μέτρων είναι πολιτική απόφαση και θα πρέπει να συσχετίζεται με το κατά πόσο το νέο στέλεχος του ιού, θα παρακάμπτει τα υπάρχοντα εμβόλια», τόνισε.
Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Sajid Javid προτρέπει τους μεγαλύτερους εφήβους να μην καθυστερήσουν στον εμβολιασμό τους.
«Προχωρήστε στα εμβόλιά σας το συντομότερο δυνατό, ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε με ασφάλεια με αυτόν τον ιό και να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες μας, παρέχοντας στον εαυτό σας, την οικογένειά σας και την κοινότητά σας την προστασία που χρειάζονται», είπε.
Ο πρώην ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Boris Johnson, Dominic Cuumings, έχει ήδη καλέσει την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα «εναλλακτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μεταλλάξεις που διαφεύγουν από τα τρέχοντα εμβόλια» και πρότεινε στους βουλευτές να ασκήσουν πίεση στους αρμόδιους υπουργούς.
Επιστήμονας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στη βρετανική εφημερίδα, τόνισε πως θα πρέπει να γίνει γνωστή η εθνική εκτίμηση κινδύνου σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον Covid.

«Να μη μείνουμε πίσω από τις μεταλλάξεις»

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Δημόσια Υγεία Αγγλίας και άλλοι φορείς παρακολουθούν την κατάσταση μέσω ταχείας επιτήρησης και γονιδιωματικής αλληλουχίας του ιού.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας επισήμανε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού είχε χτίσει ένα «τείχος άμυνας».
«Είμαστε δεσμευμένοι να προστατεύουμε την πρόοδο της διάθεσης του εμβολίου και οι κορυφαίες παγκοσμίως δυνατότητες γονιδιωματικής μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προσπαθειών να παραμείνουμε μπροστά από τις παραλλάξεις, με πάνω από μισό εκατομμύριο δείγματα να έχουν προσδιοριστεί ως προς το γονιδίωμα», ανέφεραν.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα, που τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Μόλις στις 14/8/2021 το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 93 νέους θανάτους και 29.520 κρούσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης