Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς: Ο Trudeau ετοιμάζεται να προκηρύξει εκλογές για την 20ή Σεπτεμβρίου – Αναμένεται διάγγελμα

Καναδάς: Ο Trudeau ετοιμάζεται να προκηρύξει εκλογές για την 20ή Σεπτεμβρίου – Αναμένεται διάγγελμα
Ο Justin Trudeau αναμένεται να κάνει διάγγελμα προς τους πολίτες

Στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau.
Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να αρχίσει επίσημα ήδη σήμερα, Κυριακή 15/8, σύμφωνα με καναδικά ΜΜΕ.
Σημειώνεται ότι δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη δύο χρόνια από τις πιο πρόσφατες ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στον Καναδά.

Επαφές Trudeau

Ο Trudeau θα έχει συνάντηση στις 10:00 (τοπική ώρα• 17:00 ώρα Ελλάδας) με την γενική κυβερνήτρια Mary Simon . Αναμένεται να ζητήσει από την αντιπρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ στη χώρα τη διάλυση της Βουλής των Κοινοτήτων.
Στη συνέχεια, ο Justin Trudeau αναμένεται να κάνει διάγγελμα προς τους πολίτες.
Επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Οκτώβριο του 2019, κάτι που σημαίνει ότι εξαρτάται από κόμματα της αντιπολίτευσης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ο Justin Trudeau επιδιώκει να επωφεληθεί σειρά ευνοϊκών δημοσκοπήσεων, χάρη στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και την καλή πορεία της εκστρατείας ανοσοποίησης στη χώρα.
Ωστόσο, α άλλα κόμματα, που διαφωνούν με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας το φθινόπωρο, ήδη άρχισαν κάνουν λόγο για μικροπολιτικούς σκοπούς και προσπάθεια εκμετάλλευσης της πανδημίας που δεν έχει τελειώσει.
Σημειώνεται ότι ο καναδός πρωθυπουργός έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα για τα εμπόδια που εγείρουν στο κοινοβούλιο τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στο κυβερνητικό έργο.
Για να γίνει επικεφαλής πλειοψηφικής κυβέρνησης, το κόμμα του, που μετρά 155 βουλευτές, θα χρειαστεί να καταλάβει τις 170 από τις 338 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η εικόνα της πανδημίας

Ο Καναδάς βρίσκεται αντιμέτωπος με το τέταρτο κύμα της πανδημίας, κυρίως λόγω της παραλλαγής Δέλτα.
Ωστόσο, καταγράφει μια από τις καλύτερες εμβολιαστικές καλύψεις στον κόσμο, αφού το 71% των 38 εκατομμυρίων Καναδών έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και το 62% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Περί εκλογών

Ο Erin O'Toole, ο επικεφαλής των συντηρητικών, που είναι η μόνη άλλη παράταξη ικανή να εξασφαλίσει αριθμό εδρών που θα της επέτρεπε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση -έχει σήμερα 119 βουλευτές στη Βουλή- , φαίνεται να έχει έλλειμμα δημοφιλίας, όμως μπορεί να υπολογίζει στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας δεξαμενές ψήφων για την παράταξή του.
Ο Jagmeet Singh, επικεφαλής του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (ΝΔΚ), θα μπορούσε να αποσπάσει ψήφους από τους Φιλελεύθερους .
Πάντως, η προεκλογική εκστρατεία, που δεν θα διαρκέσει παρά 36 ημέρες, αναμένεται κατά μεγάλο μέρος της να εστιάσει στη διαχείριση της πανδημίας και των προγραμμάτων επείγουσας στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς και το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, που θα κοστίσει 101,4 δισεκ. καναδικά δολάρια (69 δισεκ. ευρώ) σε μια τριετία.
Εξίσου κρίσιμο ρόλο ίσως διαδραματίσουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα και το θέμα της συμφιλίωσης με τους αυτόχθονες λαούς.
Ωστόσο, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις θα είναι περιορισμένες λόγω των μέτρων που επιβάλλονται από τις τοπικές αρχές σε μεγάλο μέρος του Καναδά, ενώ αβέβαιη θα είναι η συμμετοχή.
Τέλος, σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι επιστολικές ψήφοι είναι περισσότερες, όπως αναμένεται λόγω της πανδημίας, το αποτέλεσμα της αναμέτρησης ίσως και να να μην ανακοινωθεί την ίδια την ημέρα των εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης