Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εξέλιξη: Έρευνα συνδέει τα αυξημένα κρούσματα Covid με τους καπνούς από τις μεγάλες πυρκαγιές

Νέα εξέλιξη: Έρευνα συνδέει τα αυξημένα κρούσματα Covid με τους καπνούς από τις μεγάλες πυρκαγιές
Η νέα μελέτη συνδέει τη ρύπανση των λεπτών εισπνεόμενων σωματιδίων PM2.5, που παράγονται από τις πυρκαγιές με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων Covid
Σχετικά Άρθρα

Μία νέα έρευνα δείχνει ότι η έκθεση σε ρύπους από καπνούς πυρκαγιάς μπορεί να οδηγήσει σε χιλιάδες περισσότερα κρούσματα και θανάτους με Covid -19.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, συνδέει τη ρύπανση των λεπτών εισπνεόμενων σωματιδίων PM2.5, που παράγονται από τις πυρκαγιές με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων Covid και θανάτων στις πολιτείες Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσινγκτον.
«Οι πυρκαγιές επιδείνωσαν σημαντικά την πανδημία», δήλωσε η Francesca Dominici, βιοστατιστικός του Χάρβαρντ και συγγραφέας της μελέτης, σε δηλώσεις της στο National Geographic.
Η μελέτη επιδίωξε να αποτυπώσει τον αντίκτυπο των πυρκαγιών του 2020 στις τρεις πολιτείες σε περιστατικά και θανάτους από Covid - 19, αξιολογώντας τη συσχέτισή τους με τα δεδομένα σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη έκθεση σε PM2.5.
Επίσης επιδίωξε να λάβει υπόψη μία σειρά παραγόντων, όπως ο καιρός, η εποχικότητα, οι μακροπρόθεσμες τάσεις, η κινητικότητα και το μέγεθος του πληθυσμού, όπως γράφουν οι Epoch Times.

Η σύνδεση

Αξιολογώντας δεδομένα από 92 κομητείες των ΗΠΑ που επλήγησαν από πυρκαγιές, οι συντάκτες της μελέτης «βρήκαν ισχυρά στοιχεία ότι οι πυρκαγιές ενίσχυσαν την επίδραση της βραχυπρόθεσμης έκθεσης στα σωματίδια PM2.5 σε περιπτώσεις και θανάτους από Covid, αν και με σημαντική ετερογένεια μεταξύ των περιοχών».
Η ετερογένεια αναφέρεται σε κλινική, στατιστική ή μεθοδολογική μεταβλητότητα μεταξύ των μελετών στις περιοχές αυτές.
Για τα κρούσματα Covid η μελέτη διαπίστωσε ότι 52 από τις 92 κομητείες είχαν «ισχυρές ενδείξεις» για θετική συσχέτιση μεταξύ PM2.5 και αυξημένου κινδύνου να προσβληθούν από αναπνευστική ασθένεια, η οποία προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό.
Ενώ υπήρχαν έντονες διαφορές μεταξύ των κομητειών, όταν συγκεντρώθηκαν σε πολλούς νομούς, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια ημερήσια αύξηση 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο σε PM2.5 για 28 επόμενες ημέρες συνδέθηκε με αύξηση 11,7 % στα κρούσματα Covid -19.
Σε δύο κομητείες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο - Sonoma, California και Whitman, Washington - οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ίδιο επίπεδο PM2.5 στον ίδιο χρονικό ορίζοντα συνδέθηκε με αύξηση 65,3 % και 71,6 %, αντίστοιχα.

Υπήρχε επίσης σημαντική διακύμανση μεταξύ των περιοχών όσον αφορά τους θανάτους από τον Cοvid με 17 από τις 92 κομητείες να αντικατοπτρίζουν «ισχυρά στοιχεία θετικής συσχέτισης» μεταξύ PM2.5 και θανάτων.

Θετική συσχέτιση

Συνολικά, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σωματίδια PM2.5 αντιπροσωπεύουν 19.742 περισσότερα κρούσματα COVID-19 και 748 περισσότερους θανάτους από ό, τι εάν δεν υπήρχαν.
«Βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις για μια θετική συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής αύξησης των σωματιδίων PM2.5 και του μεγαλύτερου κινδύνου κρουσμάτων Covid και θανάτων, αθροιστικά έως και 4 εβδομάδες», έγραψαν οι ερευνητές.
Ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο οι πυρκαγιές επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία, ένας ειδικός δήλωσε στο National Geographic ότι τα σωματίδια PM2.5 θα μπορούσαν να διευκολύνει τον ιό Covid να εισέλθει στο σώμα.

wildfire.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης